ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е НАУКА, ФИЛОСОФИЯ И ПРИНЦИПИ, КОИТО ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ТРЯБВА ДА СЪБЛЮДАВА И РАЗВИВА

* изрази своето виждане г-н Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в интервю за „Агровестник“, минути след приключване на общото отчетно-изборно събрание на структурата, което се проведе на 17 ноември в залата на х-л „Верея“ в Стара Загора.

* Г-н Берберов е утвърден зърнопроизводител, стопанисва 8 800 дка в землището на Радневското село Даскал Атанасово, на които залага 7-8 култури, а отскоро е създал и 200 дка овощна градина със сливи.

– Г-н Берберов, поздравления за избора, пожелаваме ви здраве, сили и енергия да продължите делото на вашите колеги в израстване на структурата!

– Благодаря ви, нека припомня: председатели на ТСЗ досега бяха все достойни колеги, ерудирани и успешни фермери – Георги Балев, Красимир Аврамов, Иван Генчев, Георги Калинчев, Радослав Христов (член на всички Управителни съвети, той беше и председател на НАЗ). Новият УС на нашия съюз е разширен, в него влизат: Радослав Христов, Доника Балева, Радина Вълкова, Виолета Койчева, Йордан Танев, Васил Танев. Редовните ни заседания ще бъдат месечни, но ние сме производители в динамичен сектор, където и проблемите не са малко, така че със сигурност срещите ни няма да бъдат толкова регламентирани.

Безспорно Тракийския съюз е един от основоположниците на НАЗ, която участва усилено в преговорите за новата обща селскостопанска политика. Има ясна позиция, много добър ръководен и експертен екип. Леко притеснен съм дали ще оправдая доверието на колегите, които ме избраха. Отговорността е много голяма и аз го осъзнавам. Истината е, че сам човек нищо не може да направи. Необходима е подкрепа и то от съмишленици.

Спечелих с мнозинство, колегите ме познават и уважават. Ще се надявам в бъдеще да бъдем по-активни, оказва се, че когато сме имали проблеми, сме били по-силни. И днес проблемите не са по-малко, но сега са „облечени“ в други форми, съобразно законите и ситуациите.

– Вие сте свързан със земеделието още от малък, а днес развивате успешен бизнес. Разкажете за своя професионален път? 

– В земеделието съм наистина от много малък. Казвам от малък, защото съм израснал покрай зеленчукопроизводството в район, като Стамболийския. Такова беше допълнителното препитание на семейството ни и това ми помогна да се формирам като характер и човек, който знае, че с труд всичко се постига. Преди 19 години дойдох в Стара Загора и тя не беше позната за мен. За толкова не дълго време успях да спечеля доверието на колегите ми и да бъда един от тях. Днес председателският пост за мен е много голяма отговорност и удовлетворение, разбира се. Не съм очаквал, че ще бъда номиниран за председател на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Стопанисвам 8 800 декара земя в село Даскал Атанасово, общ. Раднево. Тази година създадох овощна градина от 220 декара със сливи Стенлей. Насаждението е модерно, с капково напояване.

Отдавна сме осъзнали, че земеделието не е само „ори, мели, яж“. Земеделието е наука, философия и принципи, които човек трябва да съблюдава и да развива… Градината изградих по проект по Мярка 4.1, който включва и плодохранилище. Специализираната овощарска техника е също по проект и е закупена (овощарски трактор, пръскачка, шредер за междуредова обработка, фреза с отклоняваща секция, вилков палетоповдигач, електрични ножици за резитба). Сливовата градина е създадена върху собствена и наета за 20 години земя. Договорите са сключени с изричното позволение на собствениците за промяна на начина й на трайно ползване (от нива в овощна градина). Общата инвестиция е на стойност 1,9 мин. лева. 

ОСНОВНИТЕ КУЛТУРИ, КОИТО ОТГЛЕЖДАМ СА ЗЪРНЕНО-ЖИТНИТЕ: пшеница, ечемик, царевица, сорго, рапица, слънчоглед. Имам и 600 декара резене (в близост до с. Змеево).

В бизнеса сме ангажирани 14 човека. Имам вече и юрисконсулт, моят брат. Хубаво е, когато можеш да се довериш на близък човек…

– Г-н Берберов, вие сте ръководител, който настоява повече млади специалисти да заемат места в бизнеса, развийте своята теза в това отношение?   

– В моето председателство през 3-годишния ми мандат ми се иска да направя нещо по въпроса младите да останат в страната ни. И това ще стане със съдействието на моите колеги. В годините съм имал взаимоотношения с ученици от Ветеринарния техникум, със студенти от ТрУ, които са идвали на практика в моето фермерство. МЛАДИТЕ КАДРИ В АГРОБИЗНЕСА ЩЕ БЪДАТ ЕДИН ОТ ПРИОРИТЕТИТЕ В БЪДЕЩАТА МИ РАБОТА!

Защото земеделието е много сериозен отрасъл. Планирането, маркетингът и логистиката са от изключителна важност – как да работиш, кога да купуваш, кога да продаваш? Това е механизъм, който може да донесе и пари, и реализация, и възможности за растеж и развитие.

– И съвсем не последен по значимост въпрос, г-н Берберов, как ще съумеете да разпределите времето си между семейството, баща сте на три дъщери, фермерството и съюза?

– Определено няма да ми е лесно. Ще се уповавам на професионалния и житейски опит на колегите, с които сме били рамо до рамо в годините. Приемам, че това е едно от поредните ми предизвикателства в личен план – да се формирам като административен ръководител. В работата и при отглеждането на децата разчитам на съпругата ми, имаме три прекрасни дъщерички, те са цветята във фамилията: каката Лилия е студентка, Маргаритка е на 6.5 г, а Елица скоро ще стане на 5…

Велина ПЕТКОВА

 

На снимката – Първото нещо, което си помислих е, дано да се справи успешно с работата. Но ще му помагаме – посочи Мария Берберова, нежната половинка на новоизбрания председател на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. 

 

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!