ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ТВЪРДЕ ЛИЧЕН БИЗНЕС, ЗА ДА НЕ БЪДЕ ФАМИЛЕН!

* така е по цял свят – посочва г-н Павел Стоименов, собственик на „Агро Бел 2001“. Фирмата стопанисва 70 000 дка в Плевенска област. Модерната база в с. Брест е оборудвана с най-съвременна високопроизводителна техника. В складовете може да се съхранява 50 000 тона зърно.

* Тук в края на пролетта бе изградена внушителна поливна инсталация на световноизвестния лидер в този сектор „Lindsay“. Резултатите – добиви от 1400 кг/дка при царевицата. За сравнение, от неполивните участъци средният добив е около 500 кг/дка.

Това сушаво лято още веднъж ни напомни да обърнем по-сериозно внимание на поливното земеделие. Не че родните земеделци не са наясно с нещата, но спънки от различен характер досега ги караха да отлагат решаването на проблема за по-късно време. И докато в съседните Гърция и Турция пръскачките не спират да работят през три-четвърти от годината, то пътувайки у нас тук-там ще забележиш царевица да се полива… Все по-видимо е обаче, че тази картина ще се променя, макар и с по-бавни стъпки…

Тази пролет, през май, точно когато в България повсеместно падаха проливни дъждове, екип на фирма „Агроконсулт“ изгради внушителна поливна инсталация на световноизвестния лидер в този сектор „Lindsay“ в полята на „Агро Бел 2001“ край плевенското село Брест. В края на миналата седмица специалисти на компанията отново се събраха тук, за да видят как работи системата и какви са резултатите от поливните участъци. Информация по тези въпроси получихме от Драгия Драгиев, мениджър по продажбите в „Агроконсулт“:

– Пивотната поливна инсталация на „Lindsay“ тук обхваща 625 дка, дължината й е 420 м. Използва се основно за царевица, зеленчуци и други култури. Захранването става с помпа с двигател. Водата се взема от сонда. Системата се върти в кръг и осигурява влага от 8 до 40 л/кв. м. За царевицата нормата е 8-10 л/кв. м. И тук едно пълно завъртане става за 16 часа.

Монтажът и пускането на подобни инсталация в експлоатация става за между 8 и 18 дни в зависимост от спецификата. Тази тук я монтирахме за 8 дни.

„Lindsay“ са най-продаваните поливни системи в Америка, а в съседна Румъния напоследък средно годишно се внасят по 18 подобни съоръжения.

Това лято интересът и у нас нарастна доста. Имаме проведени десетки разговори с потенциални клиенти, основно от района на Северна България, където се отглежда повече царевица. Очакванията ни са догодина у нас да има значително увеличение на поливните инсталации.

Искам да отбележа и още един факт. Инвестицията в тях не е никак непосилна за фермерите. Изплаща се за 2-3 години, а при лято като настоящето – и за 1 година! А всички присъстващи тук се убедиха и каква е разликата в добивите…

* * *

Използвахме случая да помолим домакина и собственик на „Агро Бел 2001“ Павел Стоименов да разкаже повече за своето стопанство:

– Аз съм родом от Симитли. Завършил съм селскостопански техникум и преди 15 години логично се насочих към сферата на земеделието. Някак си отвътре ми идва, земята ме влече. Жена ми е от село Брест и като идвахме тук на гости виждах, че голяма част от площите пустеят. А почвите тук са наистина плодородни – на първата тераса сме на Дунавската равнина, на 7-8 км от реката. Тогава и напоителните системи на бяха разрушени, по каналите дори имаше и риба.

Решихме, че можем да се справим и през 1997 г. започнахме с 1000 дка семеен бизнес – с брат ми, жените и децата ни. Открихме офис в Брест и постепенно наемахме все повече площи. Хората видяха, че сме коректни и ни се довериха. Така днес обработваме около 70 000 дка земя – тук в района на Брест и в Южна България – в община Опан, Старозагорско.

Ориентирали сме се основно към две култури – пшеница и царевица, като от миналата година пробваме и малко с рапица. Колегите са много доволни от тази култура и това ни накара и ние да заделим известни парцели. При пшеницата основно сеем Енола, както и няколко австрийски сорта. Добивите от Енола това лято бяха 600 кг/дка, а от австрийската селекция – 500 кг/дка.

При царевицата се доверяваме главно на хибридите на Декалб, като пробваме, разбира се, и селекцията на други водещи световни компании. Залагаме над 100 хибрида и следим кой как се представя. Доволни сме. Тази година въпреки сушата средният добив при неполивни условия е малко над 500 кг/дка.

Относно машинния парк, още от самото начало стартирахме с нова техника и непрекъснато обновяваме. Използвахме всички възможности, които ни се предоставиха от европейските програми и фондове. Разработихме проекти по САПАРД и по ПРСР и си набавихме нужното оборудване. С първия закупихме зърнокомбайн „Ню Холанд“. Вторият – по мярка 121, бе на стойност над 1 500 000 евро – чрез него взехме 5 големи трактора „Кейс“ (360 к.с.), 5 по-малки трактора „Кейс“ (100-125 к.с.), два телескопични товарача „Маниту“, още два зърнокомбайна „Ню Холанд“, адаптери за царевица и друг инвентар. Имаме още 4 самоходни пръскачки, голям трактор „Джон Диър“ (600 к.с.), други трактори от средния клас, прибиращи и почвообработващи машини, сеялки за директна сеитба и всичко необходимо.

Складовата ми база е достатъчна да побере и съхранява близо 50 000 тона зърно. Разполагаме с камиони, кантари, работилници и пр.

Тази богата земя трябва да се работи със серозни съвременни машини и технологии. Затова сме оборудвани с най-доброто – да изпълняваме всички необходими операции качествено и в агротехническия срок.

Привърженик съм на интензивното земеделие на големи комасирани площи, което изисква повече труд, повече разходи, но дава и повече доходи.

Защо се насочихме към монтирането на напоителни системи? За съжаление, в последните десетилетия не само тук, а в цяла България се разрушиха, разграбиха, занемариха съществуващите дотогава канали и помпени станции. На този етап възможностите са да копаем сондажи и да използваме тези пивотни напоителни системи на „Lindsay“, които са много популярни и сред най-използваните и в САЩ. Затова се обърнахме и към екипа на „Агроконсулт“, който ни достави едно такова съоръжение (420 м дължина) – да видим как работи и какви ще са резултатите. Момчетата го монтираха и пуснаха в експлоатация през май. Системата работи безупречно през цялото това страшно 4-месечно засушаване и сега жънем царевица по 1400 кг от декар. Но мисля, че имаме още неразкрит потенциал и догодина очаквам да прибираме и по-висока реколта – към 1700-1800 кг/дка.

Държа да подчертая обаче, че и при тези добиви, ние си избиваме инвестицията за 1 година! Уверявам ви, няма бизнес в света, в който да инвестираш и да си върнеш вложеното за 1 година. Така че си струва! В момента водим разговори и подготвяме да монтираме още 2-3 такива напоителни системи. И всяка година да добавяме още по 1-2. Така бихме могли да обхванем поне 20-30% от полетата с царевица, на които да подаваме нужната им живителна влага. Това ще ни гарантира сигурност!

(повече в Агровестник – стр. 9-10-11)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!