ЗЕМЕДЕЛИЕ БЕЗ СЕЛЕКЦИЯ НЯМА БЪДЕЩЕ!

<> И без доверие не биха могли да съществуват и да се развиват никакви партньорски отношения. А ние, екипът на Рапул България, сме готови да помогнем с професионален съвет и човешко отношение. Тези топли пожелания отправи г-жа Таня Петкова, управител на „Рапул България“, дни преди настъпването на най-светлите празници.

-Г-жо Петкова, днес можем да говорим в две посоки: как се представиха хибридите от вашата продуктова листа при маслодайната рапица и зърнено-житните и пролетните култури през критичната 2020 г и какви са акцентите за Пролет 2021. Но да започнем с рапицата, която направи Рапул толкова известна и предпочитана компания…

-Да, факт е, че рапицата е културата, която направи RAPOOL предпочитан партньор на производителите в България. Това е и културата, която ние, с много усилия, успяхме да внедрим в родното производство и ръка за ръка с фермерите, учейки се взаимно през годините, направихме неизменна част от сеитбообращението. Въпреки че през последните години рапицата значително намаля като площи, ние, а и не само, сме убедени в ползите, които тя носи.
Всички знаем, че когато се подбере подходящ за района на отглеждане хибрид и се приложи правилната технология, рапицата е печеливша култура, независимо от климатичните условия. Да, има години, в които добивите са повече от високи и обратно – такива, в които са доста под нивото на очакванията ни, но това са нормални неща в земеделието и не бива с лека ръка да зачеркваме култура, толкова важна във всяко едно отношение.
РАПИЦАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКОДОБИВНА КУЛТУРА! Среден добив от 3,5 т/ха доставят 1600 л ценно рапично масло и 2300 кг висококачесвен шрот. Та две мнения по въпроса няма! Рапицата е повече от „просто култура“ – тя ни дава изключително висока добавена стойност.
Поглеждайки назад в стопанската 2019-2020 г., мога да кажа, че тя като цяло не беше особено благоприятна за земеделието. Повсеместната суша значително затрудни подготовката на почвата за сеитба не само на рапица, но и на всички есенно-зимни култури, което доведе до ненавременни сеитби, затруднения при поникването и съответно последващото развитие на растенията. Но въпреки това, там, където беше засята горе-долу навреме, дори и с малкото налична влага, успя да се развие през есента и зимата и напролет се радвахме на добре изглеждащи посеви на повечето места.
Компенсиращите способности на тази култура за пореден път ни показаха, че тя има потенциала да навакса и въпреки всичко да даде добив, който макар и по-нисък (с 14% в сравнение с предходната година) от желания, да донесе съответната рентабилност. И тази година с гордост споделяме чудесни резултати от нашите рапични хибриди:

-422 кг/дка от стожера в портфолиото ни ДАЛТОН;

-предпочитаният от повечето земеделци ДАРИОТ се представи с добив от 457 кг/дка.

новият ни, устойчив на жълта вироза хибрид ДИНАМИК, даде 476 кг/дка,

а рекорд тази година отбелязахме с КИКЪР – с получените 503 кг/дка хибридът доказа едно от основните си предимства, а именно устойчивостта на топлинен стрес.

-най-добрият хибрид в Клиърфийлд-технологията на производство – ФЕНИКС CL и тази година зарадва производителите с 447 кг/дка.
Всички тези факти ни карат да сме още по-уверени в това, което предлагаме, защото сме сигурни, че то е само най-доброто за родното земеделие.
Пшеницата и ечемикът също не се спасиха от неблагоприятните условия, но и тук не трябва да търсим оправдание само във времето. Пшеницата е основната култура в нашето земеделие и като такава, трябва да й обръщаме специално внимание. И тук е ясно, че пътят към успешното производство зависи от избора на правилния сорт, а именно този, който е най-подходящ за съответния район, а не – който е дал висок добив на съседа ни.
В последните няколко години ние обновихме портфолиото си и сега предлагаме най-добрите сортове пшеница на SAATEN-UNION: в реални производствени условия – ПИТОН, ЦЕНТУРИОН и АСПЕКТ се представиха с добиви близки до 1 т/дка и дадоха сериозна заявка за лидерски позиции. Ечемикът ни СУ ЕЛЕН от няколко години е предпочитан сорт и това лято за пореден път доказа защо – 1050 кг/дка среден добив (от масови полета) е наистина впечатляваща цифра.
Пролетниците бяха не по-малко засегнати от неблагоприятните климатични условия, като на определени места в страната производството беше почти провалено. Тук е мястото да спомена, че фаворитите ни при царевицата: РЕПЛИК, ЕЛДАКАР, ПИАТОВ, БАДИАНЕ, ПИАФ и ЮДОКА се отчетоха с добиви от 830 до 1060 кг/дка в един от най-сухите райони тази година – Добруджа. Блестящо се представиха там и слънчогледите ни: от 345 до 406 кг/дка, като тук заслужено място имат СУБЕЛА CL, СУРИМИ CL, ДРАЙВЪР CL, СЪРПРАИЗ CLP и ДАВЕРО SU.
Започнахме с рапицата, но в последните години станахме фактор на пазара и с другата ни търговска марка – SAATEN-UNION. Бих казала, че имаме топ-продукти при всяка една култура. Сортовете пшеница ПИТОН и ечемик СУ ЕЛЕН са търсени и желани имена от всеки един производител, защото са не само изключително високодобивни, но и много пластични, устойчиви на болести и с високо качество на продукцията.
Последни навлязохме на пазара на пролетни култури, но и тук се заявихме с отлично представящите се царевични хибриди РЕПЛИК и ЕЛДАКАР, а при слънчоглед ДРАЙВЪР CL и СУРИМИ CL – предпочитани от много производители.
НИЕ ВЯРВАМЕ, ЧЕ ПЕРСОНАЛНИЯТ ПОДХОД Е КЛЮЧОВ ПРИ ИЗБОРА НА ХИБРИД.
Познаваме в дълбочина продуктите, които предлагаме и знаем, че всеки от тях е много добър на точно определено място. Няма такова нещо като универсален хибрид, затова нашият екип е на разположение, за да помогне в избора и да препоръча най-доброто за всяко едно поле.

Анонсирайте върху вашите бонус-предложения за 2021 година?

-Стана практика в последните години да имаме специални предложение за фермерите. Така е и сега – отново предоставяме възможност за по-изгодна покупка, като подаряваме 1 торба слънчоглед на всеки 10 закупени. Така е при царевицата, но тук, при хибридите за зърно, бонус торбите ще бъдат не от заявения хибрид, а от новите ни предложения:

за хибриди царевица за зърно, с ФАО от 290 до 320, БОНУСЪТ ще бъде от хибрида ЕКЛАТАНТ, ФАО 300.
за хибриди царевица за зърно, с ФАО 360, БОНУСЪТ ще бъде от хибрида КАЛИ, ФАО 350.
за хибриди царевица за зърно, с ФАО от 380 до 420, БОНУСЪТ ще бъде от хибрида БАРИНГТОН, ФАО 370.

за силажните хибриди предоставеният бонус ще бъде от заявения хибрид силажна царевица.
За нас селекцията е изключително важна, защото без нея земеделието нямаше да е това, което е днес. Именно затова тя присъства и в слогъна ни. Селекционерите, освен велики учени, са и хора, които трябва да умеят да „виждат“ в бъдещето.
Всички знаем, че създаването на един хибрид или сорт отнема няколко години. Т.е. днес, започвайки работата по нов продукт, те трябва да знаят какво ще се търси и какво ще е актуално след 5-7 години. И това само по себе си никак не е лека задача. Тук идва и нашата роля: ние сме преносителите на нуждите и желанията на фермерите. Работим в изключително тясна връзка със селекционерите, за да можем да им дадем информация за потребностите на пазара, за евентуалните тенденции както в географско, така и в икономическо отношение. И когато в ръцете ни е готовият продукт, ние сме сигурни, че той е най-подходящият. Какво би било бъдещото земеделие без селекция? Отговорът е еднозначен – няма такова.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!