Земята на Поликраище е връзката на наемодатели от три континента с България

* Семейството на Миглена Вашкова обработва над 7000 дка, като любовта към земеделието се предава от поколение на поколение.

За семеиството на Mиглена Вашкова земята е свързващата нишка между минало, настояще и бъдеще. Земеделието е традиция в нейната фамилия.

– Ние сме трето поколение земеделци и сме здраво свързани с родния чернозем – обяснява Миглена Вашкова. – Каквато и професия да е избрал всеки от нас /завършила съм финанси, а моят съпруг – Трифон Димитров е електроинженер/, дойде момент, в който се завърнахме към гена си. Дъщеря ни Мария Вашкова завършва агрономство и слага началото на четвъртото поколение.

Баща ми Петър Ганчев се захвана с този наследствен занаят в един труден за нас момент. След това ние поехме управлението на фирмата и осъзнавам колко прозорлив е бил преди години и какво доверие е имал към нас. Отрасла съм с любовта към земята и явно съм я предала на дъщеря си, която сама избра своето професионално поприще. Фирмата ни е регистрирана още през далечната 1991 г. Стартирахме с 28 дка наследствена земя. Сега обработваме 7000 дка в селата Поликраище, Янтра, Първомайци, които са в община Г. Оряховица. Ориентирали сме се основно в зърнопроизводството – ечемик, пшеница, слънчоглед, царевица. Като азотофиксиращи култури сме се спрели за сега на нахут и люцерна.

Базите ни се намират в бившите стопански дворове на с. Поликраще и с. Янтра. Држеството разполага с плоски складове и работилници. Машинният парк е основно обновен с нови и високопроизводителни машини – тракторите и комбайните са основно от марките Джон Диър и Ню Холанд, а прикачният инвентар е разнообразен – Horsch, Rauh, Lemken и др.

– Спазваме стриктно сеитбооборота, като се стремим прравилно да редуваме културите. Площите с ечемик намаляват в последните години, тъй като производството му вече е доста нерентабилно. С намаляващите изкупни цени, намалихме и обработваните декари с тази култура.

За съжаление, в последните две години всички сме потърпевши от повишаването на разходите и понижаването на пазарните цени на която и да е култура. Фрапиращи са фактите, касаещи особено слънчогледа през тази година. Свидетели сме на ураганни хали, които повалиха продукцията на земята и то не само в нашия регион. Добивите са двойно по-ниски от предишни години, но защо и цените са драстично по-ниски – за това едва ли има пазарно обяснение. Поради тези причини вече залагаме изцяло на интензивно земеделие.

Най-хубавото е, че сме семейство и се подкрепяме. Знаем какво искаме и към какво се стремим. Желание за развитие – имаме го! Реализацията на всичко, което плануваме става бавно – стъпка по стъпка, но се получава. Упоритост и постоянство не ни липсват. Разбира се добрите резултати, въпреки трудностите, няма как да се случват без всеки един, който е част от екипа ни, било в производство, било в администрация. Това са хора, на които сме гласували цялото си доверие и които дават всичко от себе си. И в най-трудните моменти вярват в нас и са плътно до нас.

От другата страна е доверието, което са ни гласували нашите наемодатели. Една част от тях са тук при нас – в Поликраище, Янтра, Първомайци, други са в различни кътчета на България, трети са извън пределите на родината – Словакия, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Испания, Англия, САЩ, Австралия… Потомци на градинарски родове, но пазещи частица от българските си корени чрез наследствените си земеделски земи, останали като скъп спомен от баби и дядовци. Винаги при контакт с тези хора, усещам носталгията по българското и по родния край. И любовта им към спомените и земята… Земята, която е ценност, не само за нашето семейство… Земята – символ на българска идентичност за всеки от нас.

Лили ЛОЗАНОВА

(повече в Агровестник – стр. 18)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!