ЗЛАТНОТО ГХИ МАСЛО И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ПРЕДЛАГА ФЕРМА В СЕЛАНОВЦИ

*повече за тях разказа Анатоли Къновски, който заедно със семейството си се грижи за 200 кози и 50 крави във Врачанското село.

Анатоли Къновски и съпругата му Ирина произвеждат екологични млечни продукти в село Селановци, Врачанско. Отглеждат животните си по природосъборазен начин. Фермата им включва 200 кози местна порода и 50 крави „Симентал“ и „Черношарено говедо“. Стопанинът е завършил „Ядрена енергетика“ и „Биофизика“, като над 15 г. е работил в научни институти в Подмосковието (Русия). Той е наясно с отрицателното действие на химичните замърсители, хормоните и други вредности, които постъпват в човешкия организъм през храната.
Запознат е с факта, че както хората ставаме резистентни на определени медикаменти, същото се отнася както за патогените, така и за растенията – по-специално за зърнените култури. Третирането на земеделските площи с инсектициди и фунгициди прави устойчиви на тези препарати както вредителите, така и самите посеви. Този процес налага влагането на все по-големи дози отрови, които по хранителната верига постъпват в човешкия организъм – обясни простичко Анатоли Къновски.
Затова той отглежда стадото си изключително пасищно. От всички около 1000 наети пасища, половината се намират в труднодостъпни терени, повечето по брега на Дунав. Обрасли са с върби, шипки и други храсти, което обаче е подходяща паша за козите, тъй като млякото им става по-хубаво. Дори в най-студените зимни дни стадото излиза навън, защото в затворените помещения се разпространяват бактерии. Движението навън повишава здравословното състояние на питомците, убеден е фермерът.
Маслеността на козето мляко е 4,7-4,8%, а на кравето е 4-4,5%. Семейството се е ориентирало към производство на бутикови млечни продукти. Един от тях е т. нар. гхи масло. Посетили са ферми в Киргизия, където са се запознали с технологията на неговото производство. Там съчетават древните традиции с модерните машини.
Гхи маслото е „златото“ сред млечните продукти. При археологически разкопки са открити такива експонати в Индия, които са на 2000 години и не са се развалили, обясни стопанинът. От близо 200 кг мляко излизат около 10 кг чисто масло и близо 6 кг гхи масло. Това е количеството суровина, което добиваме във фермата. През есенно-зимния сезон, когато животните „прегарят“, обработваме около 150 литра мляко.
За гхи маслото фермата от Селановци има много клиенти, част от които са руски граждани с имоти по морето. Те са запознати с полезните свойства на този млечен продукт. Това пречистеното масло не се разваля лесно, така че няма нужда от охлаждане. То има висока точка на задимяване (250°C или 482° F) и не се разпада на свободни радикали. Спокойно може да се ползва за печене, пържене и всякаква топлинна обработка. Подходящо е за консумация от хора с лактозна непоносимост. Причината е, че при приготвянето му е премахнат млечният белтък и холестерина. Изключително богато е на мастноразтворими витамини А и Е. Притежава и високо съдържание на витамин К2 и конюгирана линолова киселина – антиоксидант с антивирусни свойства.
Анатоли Къновски влага суровината от фермата си за приготвяне и на други екологични продукти, като се стреми да са по-висококачествени от останалите на пазара. Изключително вкусно е козето сирене със счукани зърна черен пипер. Освен интересния вкус, продуктът е много добър имуностимулатор. Бутиков е и козият кашкавал със зърна кимион. Подправката се запържва леко в гхи масло до златисто и се влага в кашкавала. По този начин се тушира специфичният мирис на козето мляко и се постига перфектен вкус на шунка и маслини.
Сиренето с маринована печурка е истински деликатес. Другият вариант е с вложени червени боровинки, които закупуват от района на Троянския балкан. Много търсени са и останалите изделия – сирене с черни или зелени маслини, както и с кисели краставички. Те са много популярни в района, защото хората оценяват високото им качество. Предпочитани са от клиенти, които съблюдават здравословен начин на живот.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 13-16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!