Иван Буров създава течен биотор, произведен с минерална вода от лечебен извор във Велинград

* Сухата фракция реализира в магазините „Лидъл“ и се стреми към високо качество на продукцията.

Иван Буров от Велинград е на 30 години и вече е развил два собствени бизнеса. Произвежда биотор от калифорнийски червеи и има дезинфекционна фирма. Завършил е специалност „Икономика на туризма“ в Пловдивския университет, след което е работил в търговски склад. Веднъж попада на информация за калифорнийските червеи и веднага решава, че това е възможност за самостоятелна дейност. Нещо повече, през 2012 г. печели проект по мярка 112 „Млад фермер“, който финализира тази година. По бизнесплан стартира с 230 кв. м лехи, а сега вече те са 700 кв. м. Закупува като дълготраен актив багерче, с което извършва различни производствени операции.

След като приключи проекта, смята да развие своето стопанство, защото вече има пазари и постоянна клиенти. Произвежда течна и суха фракция, която съответно е 500 кубика и 28 тона месечно. Заедно с партньор от Русе зареждат със суха фракция магазините „Лидъл“. Разполага със специално сито, с което пресява тора до 0-3 мм. Продуктът е изключително търсен от производителите на всички земеделски култури. Много е харесван и от овощарите, които го ползват както за торене, така и постигат 100 % прихващане на новозасадените фиданки. Внасянето на 5 литра от тора в близост до корена осигурява на дърветата спокойно презимуване, гарантира производителят. И стопаните, които предлагат разсад за домати вече са се убедили в качествата му.

Течната форма е идеална за листно подхранване на всички култури. Причината е, че торът се прави по иновативна технология. Иван Буров притежава уникална за България машина за производството на тази фракция. Тъй като непрекъснато се опитва да подобри производствения процес, търси допълнителна информация. Така е попаднал на производител от Австрия, който от 40 години има опит в биопроизводството, а отскоро и в отглеждането на калифорнийски червеи. Свързва се с него и посещава фермата му. Там вижда високопродуктивно съоръжение, с което се произвежда течната фракция. Връща се във Велинград и конструира същата машина. За разреждане на сухия тор обаче ползва минерална вода от лековит извор в квартала. Първо в нея се вкарва сух тор, който се загрява до определена температура и след това се долива лековита вода. Неслучайно има клиенти на продукта от различни части на страната, като е изнесъл и пробни количества и за Турция.

През лятото Иван Буров е всекидневно ангажиран с поливането на лехите с червеи. Използва измервателни уреди и непрекъснато следи външните параметри. Поддържа влажността около 75-80%, температурата 26-30 градуса. Обръща сериозно внимание и на киселинността, която трябва да е в границите 7-7,6.

За пет години се е развил професионално и вярва, че това с което печели клиентите, е високото качество. Като млад човек има желание отново да се възползва от възможностите на европейските програми, но червеите не са допустими за подпомагане. Въпреки това той смята, че е открил своето професионално поприще и има желание да развива този бизнес.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!