Измина трудна година с ниски добиви и ниски цени!

*Това обобщава земеделският стопанин Тодор Карагюлиев, който обработва заедно с брат си 2000 дка земя в община Каварна.

За братята Карагюлиеви земеделието е не само поминък, а наследство от дедите им. Те обработват 2000 дка в землището на село Българево, които са завещани от баща им. Двама души се справят с всичко в стопанството. Срещата ни е на полето,по време на оран, чрез която се подготвят площите за сеитба на слънчоглед през пролетта. Правим равносметка на изминалия сезон и разглеждаме посевите с новата пшеница:

-Приключихме със сеитбата. Засяхме 950 дка с пшеница, избрахме френски сортове. Въпреки че решихме да сеем по-късно, за да избегнем проблеми с неприятелите,времето е топло и в момента има нападение от житни мухи. Сега ни предстои третиране с инсектицид срещу летящите насекоми.Според синоптиците ще продължава да е топло през ноември, затова трябва да се вземат мерки.

Измина една трудна и сложна година. Това, което на всички прави впечатление, са промените, които настъпват в климата. За нас през тази година не бяха добри, по-скоро обратното.

Цените на продукцията също не са удовлетворяващи. Ниски добиви, ниски цени и високи ренти. Това е картината за момента. Изчисленията показват, че през тази година пшеницата е културата с най-висока себестойност. През миналата годна изплатихме по 80 лв. рента. През настоящата предстои да се вземе решение. Още не сме уточнили, но това ще стане на база редица изчисления, които включват добивите, цените на зърното и реализацията, себестойност на културата, направените разходи, възможност за инвестиции. Много са факторите, които трябва да се вземат предвид, но едно е ясно – рентите трябва да са по-ниски. Това предстои да обсъдим с колегите от региона и ще стигнем до решение какъв да бъде размерът на рентата. В крайна сметка ние инвестираме в земята, в техниката, в производството на културите, в поддръжката на машините. Нашите коси побеляват, докато продадем стоката. Собствениците на земя са си прави да искат ренти, но те не са на полето да дойдат да видят с какво се справяме и какво се случва. Те не знаят нашите проблеми и по-лошото е, че не искат да ги знаят.

Измина трудна година и за производството на лавандула. Имам 400 дка с етерично-маслената култура, които започнах да създавам преди 10 години. И в производството на лавандула можем да се „похвалим“с ниски добиви и ниски цени. През миналата стопанска година цената на килограм масло отиде до 200-230 лв. и това провокира много хора да се втурнат към създаване на нови насаждения с лавандула. Това се отрази върху цената през настоящата година, която се срина няколко пъти и вече дори стигна 50-55 лв./кг. В началото на жътвата започна от 90-95 лв./кг, но после започна да пада още. Разликата е драстична.

В стопанството се справяме двамата с брат ми. Всичко движим заедно – оран, сеитба, жътва. Ако спешно се наложи в кампанийни ситуации, може да се обърнем и към друг човек. Ето в момента орем, виждате, че в трактора е брат ми Веселин…

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!