ИЗПРАЩАМЕ ЕДНА НЕДОБРА ГОДИНА!

*споделя Георги Фучик, който обработва 1800 дка в с. Войвода, общ. Нови пазар и допълва: „Добивите при основните култури са на 60-70% от миналогодишните!“.

Георги Фучик е машинен инженер и се занимава със земеделие от 2003 г. Вече обработва 1800 дка от землището на с. Войвода, община Нови пазар, като за останалите площи се грижат няколко дребни стопани. Според него 2019-та е неблагоприятна година,сушава, поради което добивите му са по-ниски и са 60-70% от миналогодишните. Т.г. е засял 900 дка с пшеница, като залагана западна селекция. Прибрал е по 400 кг/дка, а м.г. е имал 670-700 кг/дка.

-Още през старта на миналогодишната есенна сеитба условията не бяха добри,после дойде топлата и безснежна зима,поради което посевите трудно изкласиха- обясни стопанинът. – За да се преодолеят последствията от неблагоприятните условия, се наложи да внасяме литни торове, стимулатори и т.н., така че себестойността на продукцията се повиши до близо 140 лв./дка. А реализационната цена е неудоволетворителна – 295 лв./тон…

Слънчогледът е 200 дка, като прилаганата технология е „Клиърфийлд“. Добивът е 250 кг/дка,а м.г. е и бил със 70 кг/дка по-висок. Ощене го е продал, тъй като офертите в момента са на ниво от 550 лв./т, т.е. с 50лв./т по-ниски от миналия сезон. Ожънал е близо една трета от 500-те дка с царевица.И при тази култура има спад в добивите- т.г. са 400 кг/дка, а м.г. са били почти двойно по-високи – 680-700 кг/дка. Изкупната цена е с 30 лв./тон по-ниска и в момента е около 280 лв./тон.

-Прогнозирам, че може и следващата година да е такава, но се надявам да не съм лош пророк – посочи Георги Фучик. – Ако продължи този период на засушаване 2-3 години, много от малките стопани ще се откажат от този бизнес. Признавам, че по принцип земята в с. Войвода е „по-слаба“и е пета, шеста и седма категория. В близкото село Златна нива пък е по-хубава,като повечето терени са трета категория.Там се намира и базата ми, разположена на площ от 2-3 дка в стопанския двор – с работилница и плосък склад с площ от 700 кв. м. Тук са и базите на някои от колегите от селото, с които си помагаме.

Що се отнася до техниката, разполагам с 1 трактор Т-150 и два „Беларуса“, както и с необходимия прикачен инвентар. За прибиране на реколтата ползвам комбайн на услуги.

Смятам, че достъпът на по-дребните стопани като мен до европейските програми е труден, а и изискванията са твърде завишени, документацията е много…

По-големият проблем е свързан с новите наредби за ведомствените бензиностанции. С промените сега селскостопанските машини трябва да изминават по 10-15 км до най-близкия обект, за да зареждат – като вместо досегашните 1,90 лв./л от ведомствен обект ще плащат по 2,30 лв./л гориво. Аз имам ведомствена бензиностанция, но не смятам да инвестирам в нея, за да отговоря на изискванията. Причината е, че годишно са ми необходими само 10 тона нафта.

Подготвям документи за кандидатстване за акциза за горивата, но според мен нещата са направени така, че да откажат стопаните. Пазя цяло тесте фактури за закупено гориво, което ще трябва да ксерокопирам поне половин или цял ден. В същото време, това е механизъм за възстановяване само на 30-40 ст./л от платеното гориво…

Другият голям проблем в земеделието в страната е известен отдавна, но всички са се примирили с него – няма поливни системи. Свидетел съм на парадоксален случай само отпреди няколко години. В землището на Войвода с багери бяха извадени тръбите на поливните съоръжения и металните бяха предадени за скрап…

В края на разговора ни Герги Фучик сподели, че държи фамилията си на прадядо си – чеха Фучик, който около 1850 г. се преселил в този край. Признава, че земеделието е трудна работа. Всяка година осъзнава старата истина, че в този сектор всичко зависи не само от сортове, торовете и препаратите, а най-вече от климатичните условия.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-26)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!