ИМАМ ВИЗИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗК „ХУБАВА ЯНА“ ЗА 20 ГОДИНИ НАПРЕД!

*не без увереност заявява г-жа Емилия Якимова, председател на структурата в Софийското село Яна. Заедно с агроном Радослав Иванов решават да развият ново направление – семепроизводство на австрийските сортове пшеници и ечемик, предлагани от „Фертбул“.

Намираме се в село Яна, Софийско, в земеделска кооперация „Хубава Яна“ и разговаряме с младата председателка г-жа Емилия Якимова, която втора година ръководи екипа:

-Държа да подчертая, че старият председател си свърши работата до край и това беше една от причините да заема поста. Аз работех тук 6 години като агроном-специалист и бях много добре запозната със самата структура, със землището… Познавах и председателя, той остана до края на своя мандат, до деня на изборното събрание. Беше ме поканил още преди 2 години, за да навляза в проблематиката. Дълго ли мислих? В интерес на истината аз винаги съм знаела, че отново ще се върна. Тук ми беше първият трудов стаж като агроном, хората, с които работех ме бяха приели като дете, все пак тогава бях на 25 години… И си имах много лично отношение.
Не размишлявах кой знае колко, повече време ми отне да убедя семейството си, че не се знае кога и колко ще липсвам от къщи… Така се и случи, след като поех ръководството почти 5 месеца не се прибрах навреме. Мъжът ми пое грижата за децата. И така ЗАВАРИХ АБСОЛЮТНО СТАБИЛНА СТРУКТУРА. Направихме одит с Националния съюз на земеделските кооперация (НСЗКБ), и мога да кажа, че имах солидна основа. За разлика от тези кооперации, които ги няма през последните 10 години, ние сме от тези, които ще бъдем! Освен ако не ни сринат със закони и правила от Европейския съюз.
И в тази връзка СМЯТАМ, ЧЕ И ТУК ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИЕ КООПЕРАТИВНОТО ДЕЛО. В Европа производителите се обединяват, а ние продължаваме да работим на парче. В нашето землище, например, сме трима производители и всеки си е сам за себе си. Но за щастие във всички околни землища функционират кооперации – в Горна Малина, Ботунец, Мусачево… И сега, заедно с НСЗКБ, сме се заели много сериозно и отговорно със задачата да обединим кооперациите в Софийска област.
На този етап ОБРАБОТВАМЕ ОКОЛО 3400 ДЕКАРА ЗЕМЯ. По-голямата част от площите ни са 4-та и 5-та категория. Имаме много песъкливи, и глинести, по-богати и по-бедни почви – шарена е картината. Тези дни се подготвяме за сеитбата, заготвили сме си семената. Ще заложим около 1200 декара с пшеница и ечемик. Царевицата още не сме я прибрали, от слънчогледа сме доволни – и от добивите, и от цените. Продадохме малко пшеница и слънчоглед, но ще гледаме да задържим до колкото можем. Разполагаме с хубава, добре поддържана складова база. А и тази година като качество пшеницата и слънчогледът са ни много добри.
За съжаление почвено-климатичните условия не са предпоставка за кой знае какви добиви. Затова с колегата сме се насочили към друга дейност – СЕМЕПРОИЗВОДСТВО. Двама агрономи сме, разполагаме с подходяща техника, имаме и машини за почистване и заготовка – PETKUS-и, намираме се по средата между две магистрали, удобни сме и за Северна, и за Южна България.
Като цяло В ДЪРЖАВАТА НЯМА ЦЯЛОСТНА, ЧИТАВА АГРАРНА ПОЛИТИКА! Продължават да се развиват дейности, които са насочени само към получаване на субсидии. Там проверки не се правят или ако се насрочат, то всичко се оказва наред. Законите обаче трябва да се спазват от всички.
Що се отнася до техниката – разполагаме с всичко необходимо за нашите нужди. Комбайнът Ню Холанд е закупуван със собствени средства, чисто нов. Не сме участвали по европейските проекти, защото не сме селски район и не успяваме да съберем достатъчно точки.
Екипът ни се състои от главен счетоводител – Атанаска Варадинова, четирима механизатори, един механик. От няколко дни наехме и технически секретар на половин щат, защото с тази бюрокрация се оказа, че колкото време си на полето, толкова трябва и да си в офиса.


През септември ЗК „Хубава Яна“ стана на 25 години. Обмисляхме голямо тържество, но заради Ковид се отмени. Надяваме се да задържим нивото на стабилна структура, с идеята след 2 години да започнем да се развиваме успешно и в семепроизводството. Знаете, че големите кооперации правят всичко в едно село, такива са и моите желания. Имам план за развитие на кооперацията за 20 години напред. По години знам какво искам да се случи…


В дейността си г-жа Якимова има солидно рамо, Радослав Иванов е агроном с опит, познания и визия за увеличаване на добивите, на качеството на продукцията. Настоявахме да ги сподели и пред нас:

-Ще допълня още малко факти за семепроизводството – заделили сме около 300 декара. Ще размножаваме всички австрийски сортове пшеница и ечемик на австрийската компания „Райфайзен“, представлявана от „Фертбул“ ЕАД. Фирмата ще ни предоставя посевен материал С1, а ние ще правим С2. Имаме и торовете, и препаратите, за да спазваме цялостната технология. За целта първо си поръчахме почвени анализи, които очакваме скоро да излязат. Така ще сметнем прецизно торенето – фосфор, калий, азот, колко са нужни за вегетацията.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!