„Инвестицията ми в земеделието е успешна, продължавам да наемам земя!“

* посочва радневският предприемач Васил Василев, който стопанисва 10 000 дка край града и тополовградското село Светлина.

41-годишният радневски предприемач Васил Василев се включва късно в агробизнеса, в края на 2013-а, началото на 2014-а. Опитът му в други дейности, като ресторантьорство, търговия с черни и цветни метали и транспортна дейност се оказва трамплин към ново начинание. Неговата фирма „Диамант 6“ ЕООД има добри постижения и преди това – през 2011 година тя е отличена с приза „Гепард“ на в. „Капитал Daily“ за устойчиво развитие, в класацията на изданието за фирмите от регион Стара Загора. Сега тя е регистрирана само с едно предназначение, в сферата на селското стопанство, макар че г-н Василев продължава да има и други бизнесдейности. Освен това, от години той активно подпомата развитието на спорта в община Раднево. Васил е президент на тенис клуб „Питбул“ и съпрезидент на обединения вече клуб по свободна борба „Марица-изток“ и също така е общински съветник в местния парламент.

От края на миналата година г-н Василев е изпълнил задачата, която си поставя при стартиране на своята агродейност – сега фирмата му стопанисва 10 000 декара земеделски земи в землището на град Раднево и тополовградското село Светлина. Масивите са разделени по равно в двете населени места по 5000 декара. И в момента „Диамант 6“ наема земи в землището на Раднево.

– В бизнеса човек винаги трябва да търси перспективи, а аграрният бранш дава много възмогности за развитие – разказва Васил Василев. – Решението не дойде изведнъж, отначало закупих земеделски земи като инвестиция. Постепенно общата им площ се увеличи. Първоначално ги давах под наем, съвсем логично дойде идеята сам да ги обработвам.

През годините постепенно се изгражда и фирмената база, последно, през 2017-а са закупени нов трактор и комбайн с марката на „Джон Диър“. Така тракторите са общо четири, всички машини са с висока производителност и са напълно достатъчни за обработката на нивите. Имат и пълен набор прикачна техника – култиватори, сеялки, пръскачки и други.

През миналата стопанска година Васил Василев отглежда основно пшеница, слънчоглед и рапица. Сега към тях е включен и нахут. Наесен са заложени 5000 декара пшеница, рапица 2500 декара, останалите площи предстои да бъдат засети сега. По-голямата част от тях – около 2300 декара е за слънчогледа. Изискванията за екологично-насочени площи, ще бъдат изпълнени с отглеждането на нахут, който е протеинова култура и става все по-търсен продукт на пазара и все по-предпочитан от българските потребители. До момента са изпълнени всички необходими мероприятия по подхранването на посевите и подготовката на незасетите площи за пролетниците.

– Сеитбата малко позакъснява тази година, но пък есенниците вървят много добре. Миналата година рапицата в района се компрометира, поради сушата, която обхвана района точно в най-важния период за тяхното вегитативно развитие – сподели Васил. – Тогава повечето колеги изораха и повторно засяха други култури на мястото на рапицата. Аз не направих така, но пък добивът бе наполовина. Покрай този бизнес научих много от колегите. Член съм на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Браншовата организация е много полезна за дейността ми, защото получавам ценна информация за всички новости в земеделието. Въпреки че имам и друг бизнес, в аграрната сфера предизвикателствата са също големи. Вярно е, че тук не всичко зависи от теб, но при благоприятна природа и при качествено извършени и според сроковете мероприятия, резултатите са много добри.

Митко Славов

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!