ИНОВАТИВНИ ПРОДУКТИ И ТЕХНОЛОГИИ ЗА ВИСОКИ ДОБИВИ ПРИ ПШЕНИЦА

  • представиха на открит ден край Старозагорското село Бъдеще компаниите „Аксереал България“, „Лимагрейн“ и „UPL“. Организатор на проявата бе Пловдивската фирма „Акорд“ ООД. Домакин – земеделската кооперация „Бъдеще“ с председател г-н Теньо Черкезов.
  • Сушата – поредното предизвикателство пред световната селекция.

Открит ден, посветен на утвърдени и нови продукти при пшеницата се състоя миналата седмица край Старозагорското село Бъдеще. Организатор на проявата бе Пловдивската фирма „Акорд“ ООД със съдействието на компаниите „Аксереал България“, „Лимагрейн“ и „UPL“. Домакин – земеделската кооперация „Бъдеще“ с председател г-н Теньо Черкезов.
От стопанския двор се пренасяме на полето в посока близкото село Ястребово. Край оживения първокласен път Стара Загора – Димитровград в една от нивите на ЗК „Бъдеще“ са проведени опитите на горепосочените фирми. Още от шосето окото грабват добре оформените посеви с пшеница, на фона на широко коментираното засушаване и многото компрометирани площи с есенници, особено в източната част на страната. Стопани от Старозагорско, Хасковско, Пловдивско, Сливенско, Ямболско, че чак и от Добруджа се събраха тук, за да се убедят в качествата на сортовете и приложената технология на отглеждане.
Преди началото на проявата помолихме управителя на „Акорд“ ООД г-жа Диана Найденова да сподели какви са целите на днешното събитие:

-Нашата компания е от 1996 г. на българския пазар и основната ни дейност е търговия със семена, торове, препарати, билки на световноизвестни и български компании. Нашите специалисти посещават полетата на стопаните, обследват посевите и дават консултации какви най-подходящи продукти и технологии да приложат при своите специфични почвено-климатични условия. Обслужваме голям брой клиенти от Пловдивско, Пазарджишко, Хасковско, Старозагорско, като стигаме до Новозагорско и част от Ямболско.
Редом с тази дейност ние се занимаваме и със семепроизводство на пшеница, ечемик, маслодаен лен, зимен и пролетен грах и др. Така че днес искаме да покажем какво предлагаме на българските производители предвид наближаващата есенна кампания. Тук с нашите партньори от „Аксереал България“ и „Лимагрейн“ показваме част от сортовете, чиито семена заготвяме и предлагаме. Целта е фермерите да видят как се представят и да преценят дали са подходящи за техните стопанства.
Семепроизводството извършваме при наши клиенти и партньори, които през годините са доказали своите възможности и че могат да заготвят качествени семена. Отделните операции се изпълняват под наш контрол, а след това ние им помагаме с почистването, заготвянето, сертифицирането и реализацията.
Всяка година извеждаме подобни опити в различни региони на Южна и на отделни места в Северна България. Мотивити са ясни – да се прецени кой сорт как се държи в конкретните условия и съответно да се избере най-подходящ. Разбира се, освен сортове пшеница тук показваме и технология на отглеждане с прилагането на продуктите на „UPL“ – за обеззаразяването на семената, за третиране с препарати за растителна защита, подхранване и пр.
Конкретно днес показваме 3 сорта на „Лимагрейн“ и 4 сорта на „Аксереал“. От листата на първата компания Авеню е отлично познат у нас, бих казала, че е класика в жанра, докато останалите два – Апилко и Еърбъс са нови. С пшениците на „Аксереал“ работим от няколко години – единият сорт ни е доста добре познат, докато останалите са нови. Бих казала, че те имат място на българския пазар – високодобивни са, устойчиви на заболявания и стресови фактори като суша и студ, а и по резултати не отстъпват на предложенията на останалите компании. Пластични са и се представят добре при всякакви условия. Моят съвет към стопаните е да пробват и сами да решат какво да изберат. За пример само ще дам, че в Бургаско, където пшениците тази година чувствително пострадаха от сушата, са много доволни от представянето на селекцията на „Аксереал“. Така че нека всеки сам си прецени…
Ние разполагаме със семена С 1 от всички тези сортове пшеници и можем да задоволим нуждите на стопаните. При някои от сортовете ще предложим и семена С 2. Освен за познатите есенници, предлагаме семена и от грах Балтрап и маслодаен лен.

-„Аксереал България“ присъства на българския пазар от 3 години и половина – така започна своето представяне управителят г-н Шарли Мусли. – Тук съм заедно с колегите Фредерик Мулин и Христина Микуцева. – Axereal е внушителен кооператив, в който членуват 13 000 стопани – лидер във Франция и един от най-големите производители на зърно в Европа. „Аксереал България“ е дъщерна компания. Стратегията ни е да подпомогне фермерите в целия процес от семето през технологията на отглеждане до изкупуването на готовата продукция. Имаме за цел да предоставим качествени семена с оглед получаването на качествен краен продукт.
Тук представяме няколко сорта – Фермер, Еуклид, Базилио и Комплис. Общото между тези зимни меки пшеници е, че са с много висок добивен потенциал, устойчиви на суша и неблагоприятни условия, с добри хлебопекарни качества, толерантност на болести и особено на ръжди.
Г-жа Микуцева съобщи и някои резултати от миналия сезон. Фермер се е представил с добиви от 760 и 740 кг/дка в районите на Копринка и Братя Кунчеви – при средни за страната 514 кг/дка. Еуклид се е отчел с 800 кг/дка в Ст. Загора, 790 кг/дка в Шумен и 720 кг/дка – в Правец. Базилио – 780 кг/дка в Ст. Загора, 750 кг/дка в Шумен. Комплис – 781 кг/дка в с. Копринка и 778 в с. Братя Кунчеви.


След огледа на пшеничните посеви присъстващите се отправиха към съседното село Петрово, край което разгледаха парцел с пролетен маслодаен лен Омегалин от листата на „Аксереал“ – с висок потенциал за добив. Миналия сезон тук са отчели реколта от около 200 кг/дка. Растенията са средно високи, устойчиви на полягане и на заболявания. Кутийките не се разпукват и са с високо маслено съдържание – 41-45% и високо съдържание на Омега 3. Хубавото е, че от „Аксереал“ предоставят семената, технологията на отглеждане и което никак не е без значение – изкупуват получената продукция.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!