ИНОВАЦИИТЕ – ВЪВ ФОКУСА НА ФИРМА „ТЕХРА“

*С богатия асортимент от традиционни, специализирани, пълнозърнести, биологични и поръчкови брашна на българското дружество могат да се произвеждат всякакъв вид хлебни и сладкарски изделия.

*Лимецът – това древно жито е „отново на мода“.

Вече 30 години фирма „ТЕХРА“ е водещ български производител на суровини и продукти за хранително-вкусовата промишленост. Клиентите, които обслужва са компании от мелничната промишленост, хлебопроизводството, сладкарството, кетъринг, ресторанти, производители на закуски, хотели, бутикови фурни, домакинства и др. Компанията е една от малкото, сертифицирана за преработка и търговия на биологични продукти в България. Екип от специалисти – инж. технолози, нутриционисти, химици и др., работи за създаването на нови и интересни продукти, както и на оригинални рецепти. В новоизградения Учебно-демонстрационен център в Троянско се провеждат презентации, консултират и обучават клиенти, за да се подпомогне тяхното развитие.
Фирмата работи с различни видове зърнени суровини (пшеница, ръж, лимец, царевица, ечемик, овес и други), произведени от земеделци от различни части на страната.
Названието „ТЕХРА“ включва първите три букви на думите „ТЕХнологии и ХРАнене“. Нещо повече, дейността й е насочена към подкрепа на крайните потребители, които искат да водят здравословен живот. За домакинствата дружеството предлага широка гама класически, специализирани, пълнозърнести и био брашна, готови брашнени смеси, безглутенови миксове и др. Продукцията на компанията се реализира не само, но основно на вътрешен пазар.

-Иновациите заемат централно място в дейностите на „ТЕХРА“. Те са насочени към разработване на нови продукти, ефективни и ефикасни услуги, както и оптимизация на процесите – посочи Ивона Драганова, експерт в отдел „Търговия“. – Един от продуктите ни, който успешно се налага на пазара, е пълнозърнесто брашно от лимец – отличава се с добри хлебопекарни качества, благодарение на предварителната обработка на зърното (неговото олющване). Лимецът е древен сорт пшеница, отглеждан още от времето на келтите и древните египтяни. Зърното не поглъща вредните вещества от почвата, геномът му е останал непроменен за векове, то е удължено и плътно, обвито от цветните плеви, които не се отделят при вършитба и по този начин действат като естествен защитен слой срещу влиянията на околната среда и болестите. Това определя и значимостта на технологичната обработка олющване, преди смилане.
В „ТЕХРА“ е внедрена и успешно работи специализирана линия за олющване на древното жито чрез суха обработка. Зърното предварително се почиства от примеси, като се използва триор, сито-въздушен сепаратор, лющачна машина с гладка повърхност, за да не се наранява. Оригинално технологично решение е използването на многокаскадна аспирационна колона, за максимално отделяне на люспата от зърното. Зърнената маса минава през пади – машина за разделяне на олющени и неолющени зърна, които се връщат за повторна обработка. След това зърното се смила и се получава пълнозърнесто брашно от лимец.
По отношение на хранителната стойност, отличителното при лимеца е по-високото съдържание на белтъчини, минерали и витамини от групата В в сравнение с пшениците, засявани и отглеждани днес.
Днес това древно жито отново е „на мода“. Оценявано е от потребителите, ориентирани към здравословно хранене и е одобрявано и предпочитано от хора от всички възрастови групи. Подходящо е за увеличаване на асортимента от хляб и хлебни изделия с отличен вкус. Лимецът е основа за създаване на множество атрактивни изделия.
Ако желаете да почерпите вкусни идеи и рецепти за предстоящите празници, посетете сайта на компанията – www.tehra.com
Лили Цветанова
(Статията е подготвена със съдействието на екипа на фирма „Техра“)

(повече в Агровестник – стр. 14-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!