„Иновациите в овощарството са бъдещето“

*Агроном Георги Гошев интрудуцира екзотични видове овощни растения в България. Сред безспорните хитове са индиански банан, хинап, азиатски круши,корейски черници…

Агроном Георги Гошев е подчинил работата си на девиза да направи в България това, което другите не правят. Този принцип прилага по отношение на градинския си център,както и при предлаганите екзотични овощни видове. Те са от целия свят, но най-вече от Япония, Северна Америка,САЩ, Канада и др. Сред интересните са субтропични като Манго, Авокадо, Ананас,Папая, Кивано, Пепино, които се развиват отлично у нас. Според него въвеждането на иновациите в овощарството е бъдещето на този сектор. Достига до този извод още по време на обучението си в специалност агрономство, което завършва в Швейцария.

Още през 1999 г. създава свой градински и овощарски център, който се намира в близост до Пловдив. От 2014 г. е под името“Екзотик Плантс“ и е с площ от 36 дка. Разполага с опитни участъци, в които експериментално отглежда екзотичните растения. Подбира такива, които отлично се адаптират в България, въпреки че са от далечни части на планетата. Наблюдава отблизо тенденциите в този бранш в световен мащаб и е открил, че много от екзотичните и смятани за южни овошки,вече се отглеждат и в по-северни страни.

Безспорен хит през последните години е индианският банан (Asimina triloba) – дървото на бъдещето. Това растение, с произход Северна Америка, става все по-популярно, тъй като текат научни изследвания за неговото антитуморно действие. С такъв ефект са веществата, които се съдържат в кората и семената му. В допълнение – има великолепен вкус, който в началния период на узряването е на крем-брюле, а след това – на крем-карамел, обясни Георги Гошев.

Целебният ефект се дължи на веществото гравиола, с изразено антитуморно действие. То има селективен ефект върху различни видове туморни клетки (без да уврежда здравите). Използва се и за укрепване на млечните жлези, простатата, панкреаса, лимфната система, яйчниците, шийката на матката и пикочния мехур. Притежава силен антидепресантен и противовирусен ефект, намалява спазмите, убива бактериите и паразитите. Коригира високото кръвно налягане, както и честота на сърдечните съкращения. Съдържа огромен „букет“ от разнообразни полезни вещества.

Георги Гошев не само предлага разсад от индиански банан, но е направил и собствено насаждение от 4 дка в гр. Куклен. Част от дърветата са на 10 години, като вече може да прецени не само адаптивността им, но и добивите им. Индианският банан плододава още на 2-3-та година, като се отглежда на подложка около 2 години.

Друг акцент са наровете (над 10 сорта), както и корейските черници. Освен разсад от нарове, дружеството разполага с опитна градина от чиято продукция произвежда сок и оцет. Те се реализират в хипермаркетна верига и в магазини в столицата.

Все повече нараства интересът на клиентите към екзотични растения като хинап, корейска черница, райски ябълки, азиатски круши и др. Разсадът от хинап е близо 4000 бройки, като с тях създават градини на клиенти в различни части на страната.

От корейските черници са засадени 88 дръвчета също в Куклен. Плодовете им са червени, с форма на мозък, като имат вкус на пъпеш и смокиня. Препоръчват се за хора със стомашно-чревни проблеми. Дървото ражда 1 г. след засаждането, като на всеки 10 бройки трябва да има 1 мъжко растение като опрашител.

– Сортовете райски ябълки са внос от Швейцария. Интересното е, че месото им е червено и затова са от серията Red Love. Предлагаме 7-8 сорта. Сокът от тях е много по-вкусен и освежаващ, тъй като имат малко по-висока киселинност. Засадили сме също 88 дървета.

Много интересни са азиатските круши, като предлагаме над 20 сорта, от които най-хубавите са японски и корейски. Много са плодовити и се налага да се прореждат.

Непрекъснато внасяме растения, които се адаптират към нашите условия. Сред тях е сърцевидният японски орех, от който сме направили малко експериментално насаждение. От години отглеждаме азиатски сортове праскови, които са 100% резистентни на къдравост.

Занас е важно не само да предлагамепродукцията си, а да представяме екзотичнирастения и новости в овощарството. Вечегодини наред предлагаме не само у нас,но и в чужбина растения, доскоро непознати,от далечни части на планетата – посочи Георги Гошев.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-29)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!