ИНОВАЦИИТЕ – ЧАСТ ОТ ЦЕННОСТИТЕ НА MasSeeds!

<>MasSeeds (част от групата „Майсадур“)предлага висококачествени семена ииновативни решения в помощ на фермерите,за да увеличи доходността от тяхната дейност по устойчив начин.

<>Новостите от семенарската компания представят г-жа Корина Косак, маркетинг мениджър, и г-н Светослав Савчев,регионален мениджър в семенарската компания.

През изминалата седмица г-жа Корина Косак и г-н Светослав Савчев посетиха свои клиенти-фермери в Централна България.Гостуваха и в редакцията на „Агровестник“,за да представят новите услуги и подобрената генетика на хибридите MasSeeds. Защото иновациите са част от ценностите на компанията…

Корина Косак, маркетинг мениджър на MasSeeds за България, Румъния и Молдова е млад специалист. Завършила е агрономство в Румъния, след което е специализирала във Франция. Работила е по 3 международни изследователски програми с Гърция,Франция и Норвегия по темите „Зелени градове“, „Прецизно земеделие“, „Възстановяване на изчезващи видове растения“. В момента е университетски преподавател в гр. Търговище, Румъния.Участвала е в множество национални и международни конференции. В същото време семейството й развива земеделско стопанство вече над 20 години. На площ от 100 дка залага царевица, слънчоглед,зеле, картофи, а отскоро и лук. Преди 7 години тя и съпругът й активно се включват в производствената дейност.

Започва работа в MasSeeds през август 2018 г., което й позволява да разбере по-добре нуждите на фермерите, успехите и неволите им… Г-жа Косак разказа за новите дигитални услуги, които се явяват като добавена стойност към добрата генетика:

-Ще започна с програмата АГРОПЛЮС, защото според мен тя е най-важна. Създадена е специално за земеделските производители- растениевъди, с цел оптимизиране на продукцията от хибридите царевица и слънчоглед на MasSeeds, по устойчив начин.Тя проследява развитието и състоянието на културата през цялата й вегетация,започвайки от почвения анализ преди засяване и стигайки чак до жътвата.Следим през целия период какво се случва с растенията. Започваме с почвените анализи, вземаме проби, изследваме ги в лаборатория в Румъния, акредитирана от Министерството на земеделието. По този начин добиваме реална представа за запасеността й с хранителни вещества.Съответно на базата на анализа даваме препоръки.

ЦЕЛТА НИ Е ДА СПЕСТИМ СРЕДСТВА НА ФЕРМЕРИТЕ! И да не влагат нещо, което не е нужно на техните полета. Нашите експерти-агрономи ще дадат точните съвети в: Подобряване на почвеното плодородие благодарение на диагностициране и покривни култури; Селекция на най-подходящите хибриди за сеитбооборота и климатичните условия; Персонализирани сеитбени препоръки за подобряване представянето на полето и оптимизиране на потенциала за добив; Мониторинг на културите онлайн, използвайки нашия дигитален инструмент.

Програмата АгроПлюс стартира преди около 4 години. Но към днешна дата в нея се включва и услугата АГРОТЕМПО. На база почвения анализ се ориентираме и избираме най-подходящия продукт слънчоглед или царевица от портфолиото на MasSeeds. АгроТемпо е приложение, което може да се инсталира на компютър, а от тази година – и на телефон и таблет. Чрез него контролираме НАЙ-УДАЧНИЯ МОМЕНТ НА СЕИТБА И МЕНАЖИРАМЕ КУЛТУРАТА ДО ЖЪТВА. След сеитбата АгроТемпо ни позволява да предвиждаме всички важни етапи от развитието на културата.

Нашите търговски представители посещават фермера на полето, след което подготвят доклад с всичко, което са видели там и съответните препоръки. Накрая, след жътвата, се подготвя краен доклад – от сеитбата до резултатите от жътвата, който обяснява какво се е случвало във всеки един етап от вегетацията на културата, какви са добивите, как могат да се подобрят…

Другото приложение, което е част от АгроПлюс е НУТРИПЛЮС – в помощ на животновъдите, за да увеличат хранителната ефективност на техния фураж. Представлява апарат за анализ на силажа, фуража и сенажа и включва в себе си набор от 4 стъпки: диагностициране на хранителните нива и анализ на силажа, съвет за най-подходящите хибриди за най-ефикасна дажба, подсигуряване представянето на полето и оптимизиране на потенциала за добив, успешно прибиране и съхранение на фуража, както и съвети от засяването до жътвата.

Трябва да обърна внимание и на това, че тази година предложихме на нашите клиенти нови хибриди царевица за зърно – генетиката Waterlock и Green+ – за силаж. Waterlock хибридите за зърно са много устойчиви на засушаване, високи температури и липса на вода. В същото време те притежават тази особеност – синхронизирани са изметляването и изсвиляването. Кочаните са много добре оформени и озърнени. С много силна фотосинтеза, големи листа, а оттам силно растение с много добре развита коренова система. Резултатите, които имаме към момента от Румъния и България са наистина много добри.

Green+ са хибриди за силаж, които остават зелени през целия период на вегетацията до прибирането. Това удължава периода на жътва и улеснява работата на фермера.

* * *

Имаме иновация и при слънчогледовите хибриди – от тази година семената ще се предлагат обработени с биостимулатор и фунгицид за добър старт при една неблагоприятна пролет! Това ще подобри развитието на растенията в първите фази и ще осигури защита от почвени неприятели. Така добивът се повишава поне с 20% в зависимост от почвените и климатичните условия. АГРОСТАРТ – иновативно третиране на семената, което доскоро предлагахме само при царевица, а сега и при слънчогледа, е готово за ползване от фермерите без допълнителна химическа обработка.

И всичко е свързано: MasSeeds предлага добра генетика и услуги, които друга компания няма – почвени анализи, препоръки и приложения, които следят всички фази от развитие на културата. Това е изключително полезно!

В заключение искам да отбележа, че разбираме нуждите и на фермерите и на растенията, предизвикателствата, пред които са изправени и сме задължени да търсим решения… Защото обичаме земеделието!

Пламена ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!