„Интензивното и модерно земеделие ни насочи към зеленчукопроизводството“

* В конвенционалното резултатите ни са отлични! – посочва председателят на ЗСПК „Стрелец“ д-р Камен Диков. Колективът стопанисва 6500 дка край едноименното старозагорско село, а също и край Хрищени и Загоре.

ЗСПК „Стрелец“ в едноименното старозагорско село е едно от малкото стопанства, в които има възможност не само да се прилага модерно и интензивно земеделие, но също така и поливно. Кооперацията обработва 6500 декара, основно в района на Стрелец, и по-малки площи в Стара Загора, Загоре и Хрищени. Една значителна част от нивите са поливни, тъй като в района са запазени напоителните канали, водещи към съседните радневски села Землен, Коларово и Трънково, където е запазено оризопроизводството. Поддръжката на напоителната система в землището е изцяло заслуга на кооперацията. Това дава възможност на председателя Камен Диков да планира интензивно производство, а резултатите са отлични.
Д-р Диков е завършил ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора, а по-късно и магистратура в Пловдивския университет. Избран е за председател на ЗСПК „Стрелец“ през 2009-а, а преди това стопанството е ръководил неговият баща Стоян. Преди да поеме този пост е работил в животновъдни ферми, специализирал е и в селекционен център в Каулон-Уинчестър, графство Уинчър, във Великобритания.
Още преди две години Управителният съвет планира да създаде зеленчукова градина и днес тези намерения са реализирани. Зеленчуковите площи са общо 50 декара, на тях е изградена система за капково напояване. Водата се осигурява от каналите, преминава през филтър и чрез помпа се подава на насажденията.
– Мелиорацията ни е отлична, позволява не само да се осигури нужната влага за развитието на растенията, но и да се подават чрез нея торове и хербициди – обясни д-р Диков. – Първоначално мислихме системата да вземем по Програмата за развитие на селските райони (подмярка 4.1″Инвестиции в селското стопанство“), но тъй като не можем да се бавим по бюрократични причини, решихме и я закупихме със собствени средства. Кооперацията има много добри икономически и финансови резултати и може да си позволим това. Идеята ни е да правим интензивно земеделие, да изкарваме повече доходи от декар. Това може да стане със зеленчукопроизводството. За реализацията на плановете ни много ни помогнаха от „Завода за разсад“ в Загоре, където работят изключително професионално – с холандски технологии.
Най-много, около 40 декара е пиперът. Вече реализирахме първите количества на пазара. Засега работим с търговци на едро, но ще преговаряме и с търговските вериги. Пробно сме заложили и малки площи с пъпеши, зеле, тиквички и салата. Сега опитваме възможностите на пазара, оказва се, че българската продукция се търси. Хубавото на зеленчукопроизводството е, че субсидиите са обвързани с добивите, те са по-високи от тези за зърното, но се иска резултат. Партньорите ни от Загоре ни помагат много, предлагания от тях разсад е качествен, устойчив на заболявания, дава добра реколта.Единствената трудност е липсата на работна ръка. С много труд сме привлекли десетина работници от близкото село Памукчии, имаме и агроном, който специално се грижи за зеленчукопроизводството. Чудно е, че хора от Стрелец, стоят без работа, но не искат да дойдат при нас, а заплащането никак не е лошо.
Със задоволство мога да споделя, че жътвата на есенниците е повече от успешна. При пшеницата средният добив е 750 килограма от декар. По 550 кг/дка е твърдата пшеница. При рапицата получихме среден добив 350 килограма от декар. Вече започна и жътвата на слънчогледите, като първите резултати са отлични – също около 350 килограма. Освен това в кооперацията се грижим и за 400 декара поливна царевица, 130 декара люцерна, 150 декара нахут и др.
ЗСПК „Стрелец“ е и производител на люцерново семе, а в бъдеще планираме и разширяването на дейностите с отглеждането на лавандула и маточина, за добив на етерични масла.
Със сигурност кооперацията ще продължи по начертания път, защото при умна и сърцата работа, и спазване на стандартите на агрономическата наука, резултатите никога не закъсняват – обобщава Камен Диков.
Митко СЛАВОВ

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!