ИСКАМЕ ДА СЕ НАЛОЖИМ НА ПАЗАРА И ДА УВЕЛИЧИМ СТАДОТО!

*споделя амбицията си Христо Христакиев. Той се грижи за елитно стадо от месодайни породи говеда. Животните се отглеждат свободно-пасищно в с. Сърнегор, общ. Брезово. Фермерът е затворил цикъла на производство с биотелешки продукти, като саздърма, луканка, шпек, пастет, телешко в буркани и др.

-„Ние от „Сърнегор агро“ вярваме, че Средна гора е едно от най-добрите места за отглеждане на породата Абърдийн Ангъс, а нашите български рецепти с телешко месо – най-вкусни. Нашите животни пасат свободно по красивите поляни над село Сърнегор, където тревата е зелена, а водата чиста и студена, а през зимата ги храним с отгледани от нас екологично чисти фуражи“. Това е кратката визитка, с която афишира дейността си една от младите фирми в животновъдния бранш, чийто основател и собственик е Христо Христакиев. Той притежава елитно стадо от месодайната порода Абърдийн Ангъс, Лимузин и кръстоски. Създал е истински рай за животните в полите на Средна гора. Затворил е цикъла на производство с различни деликатеси от телешко месо. Фермата и продуктите му са сертифицирани като биологични. Фермерът е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България.
Към земеделие и животновъдство Христо Христакиев се ориентира през 2017 г. Подготвен е за трудности, но обича животните и това го стимулира да върви напред. Първоначално решава да отглежда пчели и закупува 100 кошера. По стечение на обстоятелствата бързо се отказва от тях, но се преориентира към друг подсектор в животновъдството. Само за три години успява да създаде образцова говедовъдна ферма, да затвори цикъла на производство и да го сертифицира като биологично. Как се случва всичко това, ни разказва сладкодумният фермер:

-Тъй като в този район няма достатъчно подходящи растения, необходими за паша на пчелите и добив на мед, реших да се откажа от пчеларството и да купя земя. Оказа се обаче, че други преди мен бяха изкупили доста декари в този район и не пожелаха да ми продадат макар и малка част. Тогава им предложих да купя всичко, което имат. Те приеха офертата ми и така се сдобих с 2000 декара. Мястото не бе обработвано 30 години и приличаше на джунгла. Доста труд положих, за да облагородя земята. На нея засяхме фуражни култури – грах, тритикале, овес, с идеята да правим рулонни сенажни и силажни бали и да ги продаваме на животновъдите. Още първата година закупихме и необходимата селскостопанска техника – трактор Кубота, балопреса и друг инвентар.
За съжаление се сблъскахме с ниски изкупни цени. Казах си: защо да продавам бали на безценица, като мога да отглеждам животни? И без това част от земята бях превърнал в пасища. Така се насочих към месодайното говедовъдство, за което не е необходима много работна ръка. Като начало купих едно стадо от 49 животни от породата Абърдийн Ангъс, от които 30 крави, 18 телета и един бик. Към началото на 2021 г. стадото ни наброява 85 животни, съответно 37 репродуктивни женски, 43 телета и 2 бика.
Към тази порода се ориентирах, тъй като от многото предварителна информация, която събрах, разбрах, че животните се адаптират към всякакви условия. Отличават се с висока скорозрелост, добра аклиматизационна способност, добри майчински качества, дълголетие, пригодност към пасищно отглеждане, добра месна продуктивност, както и високо качество на месото. То е отлично мраморирано, крехко и вкусно, а кланичният рандеман е много висок – до 70%. Сега предстои да увеличим стадото с още 60 броя. Всички животни се отглеждат само свободно-пасищно, а дворът от 2000 декара, в който се разхождат, е ограден с електропастир. Предпочитам да спят на трева и на чисто, да ядат зелена трева, и макар и суха, тя е по-добра за тях, отколкото да им давам слама. Стремим се да им осигуряваме балансирано хранене за по-доброто им угояване и достигане до качествен състав на месото.
Стартирането на бизнес в сферата на земеделието е свързано с огромни инвестиции, а трудност има в намирането и задържането на добър и отговорен персонал. Първоначално започнах дейността с един ръководител земеделие и двама работника – полевъди, които полагат огромни усилия в почистването на земеделската земя, която се оказва необработвана повече от 30 години – площите са се самозалесили, на места превърнати в труднодостъпни и високи гори. Иначе трудностите от бюрократичен характер, свързани с почистването на нивите собственост на фирмата, също са фактор в забавянето в развитието и своевременното реализиране на целите ни. Сега при нас са постоянно наети двама работника и счетоводител, имам и сключен договор с общо практикуващ ветеринарен лекар. С този ограничен екип се опитваме да организираме така работата си, че животните в стопанството да са добре гледани и здрави.
Към този момент не сме участвали по европейски или национални програми, а се самофинансираме. За сега реализираме произведената си продукция на българския пазар. През септември 2020 га направихме първата си партида от продукти от чисто телешко месо – от Абърдийн ангъс-телетата. Произвеждаме телешко месо в буркан, телешки пастет, телешка създърма, телешки суджук и луканка, а наскоро пуснахме на пазара и телешки шпек. Въпреки че в България нямаме традиции да консумираме телешко месо, радваме се, че продуктите ни се приемат от потребителите и вярвам, че марката ще се наложи добре на пазара. През ноември 2020 г участвахме в Дефиле на младото вино, което се проведе в Стария град в Пловдив и за тези три дни, в които въпреки спада на посетителите, поради епидемичната обстановка, имахме голям успех и реализирахме немалка част от бурканите ни със стерилизирано телешко месо, пастет, луканка, суджук и саздърма. От декември миналата година се опитваме да разположим и продаваме продуктите си в София, Пловдив и околните села, както и във Варна, но агресивната политика на големите търговски вериги е свила максимално потребителското търсене в малките. Нашата продукция е насочена към фермерските магазини, където се продава главно българска от екоферми, каквато е и нашата. В близките ни планове е задачата да увеличим броя на животните в стадото с очакваните нови приплоди и евентуално закупуване на още породисти крави – приключи с оптимизъм разказа си Христо Христакиев.
Аделина ГЕОРГИЕВА
На снимката: Христо Христакиев и съпругата му представят своите деликатеси по време на миналогодишното издание Дефиле на младото вино в Стария град в Пловдив

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!