Искам селото ни да е чисто и зелено и младите да бъдат активни!

*заявява кметът на Радневското село Ковачево – Зорница Георгиева.

*За първи път тази година коледно дърво украси центъра, като в инициативата се включиха местните младежи.

45-годишната Зорница Георгиева е родена в Троян,където по това време живеят родителите й. Ковачево обаче е селището, което й е на сърцето, и в което преминава по-голямата част от жизнения й път. От там е родът на покойния й баща Петко. Дълги години Зорница е председател на местното читалище „Христо Ботев“, което е в основата на всички по-големи събития в селото. Миналата година то отбеляза своята 90-годишнина.

Тази есен дамата спечели изборите и вече постепенно навлиза в работата, тъй като досега е била основно в частния сектор.Съпругът й Георги Петков е пенсионер по болест. Радват се на двама сина -25-годишният Петко и 20-годишният Георги.И двамата са готвачи, занаят вероятно наследен от дядо им Петко, който е бил изтъкнат майстор на кулинарията, а и от самата Зорница, която също има дълъг стаж в тази област.

-Захвана ли се за нещо винаги го докарвам докрай! Все още нямам необходимия опит като кмет, има много нови за мен неща,но зная, че чудеса не мога да направя,нито пък да обещая някакви големи,грандиозни проекти на ковачевци. Селата се обезлюдяват, но това не означава, че хората, които живеят в тях, са втора или трета категория. Те имат нужда от внимание и да бъдат обединени с общи цели,независимо от тяхната възраст. Много се радвам, че по време на кампанията получих безрезервната подкрепа на младите. Да, те не са много, но са част от нашата общност и ще направя всичко възможно да се включват по-активно във всички мероприятия, които ще се реализират в селото ни – споделя в началото на разговора г-жа Георгиева.

Общинското ръководство, „голямото кметство“ не забравя малките селища, но средствата за тях никога не са достатъчни. Затова кметицата ще използва всяка възможност, с тяхна помощ, и с тази на близкия рудник „Трояново-север“ да подобрява инфраструктурата, а от там и живота на жителите на селото. Нейната амбиция е Ковачево да стане по-чисто, по-зелено, да има зелен пояс около него с различни дървесни видове. Тя продължава да работи много и за съхраняване на традициите, за приключването на реновирането на сградата на читалището. С ръководството на радневската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ се подготвят профилактични прегледи за ковачевци. Г-жа Георгиева харесва идеята на болничното ръкодовдство техни екипи да посетят селата, но досега не се е отдала възможност да дойдат в Ковачево.

Първите действия на новия кмет са с помощта на местни предприемачи да се почисти паркът в центъра – отстранени са изсъхнали клони, стари дървета, хигиенизирани са алеите. Приключи и смяната на дограмата на читалището, догодина сградата ще бъде измазана. Навремето към училището е имало етнографска сбирка.

– С помощта на много хора се надявам да възстановим сбирката, има и други експонати, които сме запазили от училищния архив, включително и от други селища в района, които са заличени заради развитието на въгледобива. Надявам се да съберем и други интересни неща от миналото, за което ковачевци, които живеят далеч от родното си място, също ще помогнат. Така ще се оформи и една малка „музейна“ сбирка, която ще затвърди единството на ковачевци. От доста време нямаме действащо школо, сега децата учат основно в Раднево, до там имат осигурен транспорт – разказва Зорница Георгиева.

На 7 декември за първи път, заедно с младежите бе украсено коледно дърво в центъра. Навремето, покрай читалището са организирани много инициативи за празника – коледуване, възстановка на стари обичаи, но за съжаление сега това е позабравено.

Отворен е и параклисът „Св. Георги“ – за по-големите християнски празници. Той е изграден през 2011-а, с помощта на мините, ТЕЦ 2 и ковачевци. Патронът му е избран неслучайно, защото на 6 май е празникът на селото. Покрай него, навремето стартира и фолклорният фестивал в общината.

Пътят към Ковачево не е общински, а е част от републиканската пътна мрежа. Със съдействие от страна на ръководствата на общината, на големите предприятия от комплекса местните смятат, че с тяхна помощ ремонтът му може да бъде реализиран. Проблем са и многото изоставени сгради, някои от които са опасни. Част от тях в района на някогашното минно селище вече са премахнати, последно бе разрушен и бившият Дом на културата на рудника…

Димитър БАХЧЕВАНОВ

(повче в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!