Йордан Арменчев от Мерданя е намерил пресечната точка между бизнеса и обществените ангажименти

* Зърнопроизводство, ферма, цех за пелети от слама, зоокът, водно спасяване, менторство на местния футболен отбор – са част от широкото портфолио на неговите ангажименти.
* Фермерът се грижи за 6000 дка и овцеферма със 180 животни.

Йордан Арменчев от село Мерданя е човек, успял да съчетае личния бизнес с хобитата и работата в обществена полза. Заедно със своята съпруга Пенка първоначално се занимават с търговия. През 2001 г. той решава да се захване със земеделие и започва с около 1000 дка в селото, което е част от община Лясковец. Сега вече обработва около 6000 дка в землището на населеното място. Тук районът е предбалкански, почвите са сиви горски и са основно 4-7 категория.
Тази година бизнесменът е засял 2000 дка пшеница, 300 дка ечемик, като останалите култури са традиционни – царевица и слънчоглед. В този район добивите от всички култури не са високи. Въпреки неблагоприятните почвено-климатични условия, Йордан Арменчев се справя успешно в сектора зърнопроизводство. Смята, че наетите 6000 дка са напълно достатъчни, за да полага оптимална грижа за земите.
През годините поддържа модерен машинен парк, като затваря цикъла чрез цех за производство на пелети от слама. Базата му се намира в стопанския двор на селото. Разполага с комбайн „Клас Tucano 440“, 8-10 трактора на едни от водещите производители – „Ландини“, „Кейс“, „Джон Диър“. За поддържането и безаварийната работа на техниката отговаря брат му Георги Арменчев. Той е механизатор и се стреми да извежда всяка една от дейностите на полето – качествено и в срок.
Първият комбайн е закупил по проект по програма САПАРД. Реализирал е успешно и два проекта по 121 мярка на ПРСР през миналия програмен период, като първият е бил за техника. С втория е осигурил машини за цеха за производство на пелети от слама, рулонна балировачка, ремарке за бали, „Бобкат“. Капацитетът на предприятието е 200 т/годишно.
На територията на стопанския двор, който ползва частично, са разположени три плоски склада с по 360 кв. м закрита площ. Тук се помещава и фермата му със 180 овце, местни породи. Фуражите за тяхното изхранване осигурява чрез растениевъдното си стопанство.
Истинска атракция за жителите и гостите на селото е зоокътът, който се намира в стопанската база. Тук има стотици птици от различни и екзотични видове – токачки, декоративни кокошки, над 100 гълъба. Разбира се, най-впечатляващи са белите и класическите сини пауни, които при нашето посещение тъкмо бяха разперили опашки. Тази малка зоологическа градина е любимо място за разходка на децата от селото.
Йордан Арменчев подкрепя различни обществени институции и организации в Мерданя. Председател е на ловно-рибарската дружинка и редовно предоставя зърно за подхранване на дивеча. Той е човекът, който през годините подпомага по всякакъв начин спорта в селото и най-вече футболния отбор „Юнак“ – г-н Арменчев го е сформирал през далечната 1976 г., преодолявайки много трудности.
Тъй като е практикувал различни спортове, има сантимент към тази сфера. Сред организаторите е на национален турнир, който ще се провежда на язовир „Костимел“ – Лясковец в началото на юли. Състезанието е в памет на известния плувец Добри Динев. Освен това е воден спасител, като участва в национални и международни състезания в групата на ветераните.
Йордан Арменчев спазва строги правила не само в бизнеса, но и в обществената работа. Изключително е стриктен и се стреми да прави всичко в срок, защото в земеделието „Ден година храни“. Като общественик и човек с разностранни интереси се стреми винаги да е в помощ на хората.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!