Йохан Вутов от Мездра изгражда една от крупните кравеферми в Северозапада

* Модерният обект ще бъде завършен през 2018 г. и ще приюти 150-200 крави от породата Абърдийн Ангус.

Йохан Вутов от Мездра е на 21 години, но през 2018 г. ще управлява една от крупните кравеферми в Северозапада. Вече има одобрен проект по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства“ на Програмата за развитие на селските райони. С финансирането ще бъде изградена модерна кравеферма в село Кален за 150-200 крави от породата Абърдийн Ангус. Обектът ще работи изцяло в месодайното направление, както предполага и изборът на елитната генетика, от която се произвежда висококачествено говеждо месо.

– В момента стадото ни е от 69 глави, които се отглеждат на открито с електропастир – разказва Йохан Вутов. – Започнахме да го създаваме преди близо 3 години, като първо закупихме около 17-18 животни, които са чистокръвни и скъпи. Избрахме елитни екземпляри с родословие от водеща ферма в Ловешка област. След това поетапно увеличихме броя им чрез селекционни мероприятия и т.н.

Йохан и баща му Тихомир Вутов избират да се насочат към животновъдството благодарение на съвет на семеен приятел. Преди да се захванат с този бизнес посещават ферма в град Сибиу, Румъния, за да се запознаят с тънкостите в отглеждане на породата Абърдийн Ангус. Техните домакини се грижат за около 5000 глави, отглеждат ги на открито, с електропастир.

– Бързаме в рамките на месец да изградим първо навес преди да настъпят студовете, в който стадото да презимува. В него ще можем да приберем сеното и балите, които сме осигурили за изхранването на кравите – обясни Йохан Вутов. – По проект животновъдното стопанство ще е разположено на 36 дка. Ще бъдат изградени модерни обори с площ 2275 кв. м, като в нея са включени и складовете, помещенията за персонала, навеса и др. Торохранилището ще отговаря на всички изисквания за депониране на животинските отпадъци и отходните води. Ще бъде осигурена и съвременна земеделска техника – нов трактор „Ню Холанд“, челен товарач, ремарке, фуражосмесител и др.

Младият стопанин призна, че семейството му има опит в успешната реализация на европейски проекти по ПРСР. През миналия програмен период на програмата са изградили къща за селски туризъм в Мездра, чието създаване е финансирано по предходната мярка 312 „Разнообразяване към неземеделски дейности“.

Новата модерна кравеферма в село Кален има амбиции да реализира своята продукция на европейския пазар. Йохан Вутов не отрича, че всяко начало е свързано с трудности, но вярва, че когато се произвежда качествено месо, то ще намери добър прием и в чужбина.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!