КАКВА Е ФОРМУЛАТА ЗА УСПЕХ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО? ВИСОК МЛЕКОНАДОЙ И ЗАТВАРЯНЕ НА ЦИКЪЛА…

*заявява фермерът Тодор Ванев от с. Стряма, общ. Раковски. Той се грижи за 315 животни от породите Холщайн, Кафяво американско говедо, Джерсей.

*Млечните продукти – кашкавал, кисело мляко и сирене, се продават под името“Ферма Ваневи – с. Стряма“ в хранителните вериги в Пловдив.

Няма специализирано животновъдно изложение,на което фермерът Тодор Ванев от с. Стряма, общ. Раковски да не спечели награда за своите животни. Така се случи и на тазгодишните Фермер Експо в Раковски и на Националното изложение по животновъдство в Сливен. На последното 2 юници – Червен и Черен Холщайн заслужиха оценката на журито. Освен работа и любов към животните какво друго съпътства ежедневието на стопанина? С този въпрос се обърнахме към г-н Ванев:

-С животновъдство се занимавам от 2001 г.,започнал съм с 5-6 животни и с течение навремето съм ги увеличавал. От дете съм с тях покрай баба ми и дядо ми. Може да се каже, че съм потомствен фермер. В момента следвам Зооинженерство в Тракийския университет в Стара Загора.Иначе знам всичко от А до Я, все пак всеки ден съм с животните. Правя си добра селекция, с качествен материал работя от самото начало. Дистрибутори ми внасят американски и холандски семенен материал.

В момента ОТГЛЕЖДАМ 315 ЖИВОТНИ. Породите са Холщайн, Кафяво американско говедо и Джерсей. Преобладаващото стадо е Холщайн, Джерсей е около 30% и имам 10%Кафяво американско говедо. Те са подс елекция, получавам и такава субсидия на глава. Членувам в Асоциацията на Черношареното говедо – Добрич, тя ми води пробите и на Джерсей. Животните отглеждаме свободно-боксово с несменяема постеля, на 6 месеца се чисти 1 път. Всяка седмица се фрезова, за да може торта да угнива и да става на суха фракция.Ежеседмично хвърлям хидратна вар, за да няма микроби, да не се получават мастити и копитни заболявания. Холщайн е доказана в цял свят с високия млеконадой,маслеността е около 3,6-4%, зависи от храненето. Джерсей са по-дребни крави,с по-малко телесно тегло, но пък маслените градуси (около 6) и качествата на млякото- протеин, сухи вещества, белтък, са много по-високи от тези на Холщайн. Затова съм се насочил към тази порода и ще продължавам да я развивам. Дори занапред имам идея да се грижа само за Джерсей.

Фермата ми е в с. Стряма, но наскоро закупих нова, по-голяма, за повече животни в Раковски. Площта й е около 26 декара, оборудвана е с доилна зала, 2 по 8, рибена кост, направена от наши фирми, с 2 танка по 5 тона. Така кравите се издояват много по-бързо и по-качествено. Разликата е огромна с доенето на централен млекопровод… Почистването е механизирано, там където се хранят животните. Старая се да поддържам голяма хигиена, кравите да са чисти… Всичко сме изградили със собствени средства и кредити. Не съм кандидатствал по проекти. Няма как да не създадеш условия, а да чакаш да изкараш…

Що се отнася до храненето на животните – половината го произвеждам, половината го купувам. Обработвам земя, наемам пасища около 600 декара… Разполагам с необходимата техника – трактори, косачки, силажирки, балировачки. Залагам предимно люцерна за сено и смески – грах и тритикале за силаж. Купувам си и готови концентрати и други фуражи.

Дневният млеконадой на фермата ми е средно 26-27 литра на глава, което е много добре. Джерсей дават по-малко мляко, но пък качеството е високо. Затова препоръчвам породата на колегите, които търсят и по-добра цена. Маслеността на общото мляко е 4,5. Този висок млеконадой постигнах с много работа през годините, сериозна селекция и без да допускам грешки.

Каква е реализацията на продукцията ли? Изградих собствена мандра, така че продажбите ми са и директно от нея. Затворих цикъла, така да се каже, което е формулата за успех в сектора. Продуктите – кашкавал, кисело мляко и сирене, излизат под името „Ферма Ваневи – с. Стряма“ и се разпространяват в хранителните вериги в Пловдив. Мъжките телета продавам още, когато са на няколко дни. Женските оставям за приплоди. Гледам само млечно направление.

Екипът ми се състои общо от 15-на човека. От тях 3-ма доячи, двама, отговарящи за хранене на животните, ветеринарен лекар на фермата, двама човека в мандрата, един отговорник за млякото, което се кара и се продава, шофьори на бусовете – дистрибуция на продукцията…

Моето мнение обаче е, че трябва да се обръща малко повече внимание на животновъдството, отколкото на растениевъдството. Най-голямо удовлетворение в работата ми носи това, че обичам животните, от дете съм с тях и съм ги почнал от нищото, сам, без никаква помощ. Така ти стават мили и трудно можеш да се откажеш от тях!

Пламена ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!