КАК ЧПТК „ЗОРА“ – ВЪРБИЦА, СЕ УТВЪРДИ КАТО СТАБИЛНА СТРУКТУРА

*разказва г-н Христо Краев, председател на ЧПТК „Зора“- с. Върбица, общ. Плевен. Кооперацията стопанисва 20 000 дка земя, развива основно зърнопроизводство, работи в посока повишаване на доходността, опазване на почвеното плодородие, съхраняване на традициите…

*“Земеделието не е единствено оран,сеитба и жътва, за да правиш успешен бизнес трябва да следиш новостите, да търсиш и прилагаш иновативни практики,но и да усещаш земята и растенията много близо до себе си“. И това стана мое призвание! – откровен е председателят.

ЧПТК „Зора“ в Плевенското село Върбица е една от успешните земеделски структури у нас. Провокирани от интереса да научим как ръководството успява да утвърди имиджа на кооперацията в годините, поехме за това кътче на страната. Разговора водихме в малкия, но уютен кабинет на председателя:

-Г-н Краев, знаем, че сте „стар кадър“на кооперацията, започнал сте като началник на ремонтната работилница, а на последното събрание сте преизбран с пълно мнозинство… Какво друго не знаем за вас?

-Кореняк върбичанин съм, по образование- химик, специалист по ядрена енергетика,учил съм агрономия в Пловдивския аграрен университет и в последствие завърших колежа към университета по Управление на растениевъдни и животновъдни ферми.Работил съм в Завода за ядрени прибори.Кооперацията ни е създадена през 1993 г,но аз работя от 1997-ма. Председател съм вече 15 години, екипът ни е сплотен,успешен, а това ни носи удовлетворение.

Стопанисваме 20 000 дка земя, а член-кооператорите вече наброяват приблизително 800 души. Близо 80% от тях са сключили 10-годишни договори.

През 2004 г. поех ръководството на кооперацията, тогава в недобро финансово състояние, с амортизиран машинен парк, с ниски ренти… Преодоляхме несгодите, сега базата ни е обновена на 90%. Два проекта сме защитили в миналия програмен период на ПРСР (закупихме трактор и комбайн) за близо милион лева. Не срещнахме трудности, защото сме изрядни счетоводно. Главната ни счетоводителка Десислава Танова работи от 2015 г., прецизна, коректна, точна. В екипа влизат още касиер-счетоводител, завеждащ „Земя, рента, капитал“, които безупречно си вършат работата, агроном и организатор производство. Целият колектив наброява 40 души.

ОСНОВНАТА ДЕЙНОСТ НА КООПЕРАЦИЯТА Е ПРОИЗВОДСТВО НА ЗЪРНЕНИ И МАСЛОДАЙНИ КУЛТУРИ.

Имаме и фурна, приготвяме хляб и то истински, вкусен и на много добра цена. Нашата майсторка формира всеки хляб ръчно. Въведохме купонната система и хората заплащат само ишлемето за 750 г хубав селски хляб по стара българска рецепта.

Преди години стопанисвахме 1 000 дка лозя с основен сорт Каберне совиньон. Изкоренихме ги за една година, много средства отидоха по тази операция. Гласувахме това решение на общо събрание. Ниската изкупна цена на гроздето ни принуди да се разделим с тази трайна култура.

НЕ ДОПУСКАМЕ ДА ПУСТЕЕ И ЕДИН КВ. МЕТЪР ЗЕМЯ! Имахме и друга полезна инициатива. Тя беше за пчеларите. Близо 5-6 години плащахме по 15 лв. на пчелно семейство на членовете на кооперацията. Хората са доволни от помощта, но и ние сме доволни от опрашването. Доказано е, че там, където има много пчели – има и добив! Комисия от членовете на УС и на КС взема решение за тази практика.

Аз като четвърти председател на колектива съм се убедил, че ако не усещаш земеделието близо, ако само с един поглед не определиш какво е състоянието на културите, то тогава не си професионалист. Предизвикателствата пред нас са големи. Независимо, че категорията на земята в нашето землище не е добра (повече 4-та, 5-та и най-вече 6-та), то трябва да работим ефективно. В сухо време полетата трудно се обработват (глинестите почви се сбиват), влизаме поне три-четири и повече пъти с машините, а това повишава разходите. Независимо от някои неудачи се борим за високи добиви.

Базата ни е под постоянно видеонаблюдение, 11 са камерите само на зърноплощадката, разполагаме с три големи склада (по 1 000-1 200 т.), планирали сме още един нов склад и всичко това бе изградено по време на моето управление.

Строг контрол упражняваме при продажбата на продукцията. Тук основната роля се пада на контролния съвет. Гласували сме средства за това. Членове на контролния съвет са на полето по време на жътва, и на кантара (независимо, че е електронен).

Землището на с. Върбица е 24 500 дка и ние го стопанисваме почти цялото. С някои фирми сключваме договори и арендуваме определени площи.

– Как бихте обрисували ръководителя на един земеделски колектив?

– Да обича земята, да си харесва работата, да бъде коректен с екипа и партньорите си. Аз изпитвам удовлетворение от това, че хората ни уважават, оценяват. За мен важен принцип е: „Всеки да прави това, което го влече и от което разбира.“ Искам селото ни да се слави с добро име, хората да са доволни.

Крайно време е земеделските кооперации да работят и заживеят в атмосфера на конкурентност. Да бъдат конкурентноспособни. Всички – ние и арендаторите, работим при еднакви условия. Затова се изисква повече инициативност, да не се отчайваме, да не се предаваме.

Разговора води Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!