Камено поле е село на 40 000 г., заобиколено от живописен скален каньон

*Днес то е на „кръстопът“ между общините Роман и Мездра. Тук се намира уникален средновековен храм от времето на Иван Асен II – „Пустата църква“.

Село Каменно поле се намира на 22 км от Мездра,но попада в община Роман. Околностите му изобилстват от уникални природни и исторически забележителности. Името на селото не е случайно, защото местността представлява камено поле. Каньонът нарека Хърченска е изключително интересен,с впечатляващи скални феномени. Реката по пътя си образува много проломи и живописни образувания. Богатата природа на Камено поле разполага с над 3500 вида билки и стотици квадратни метри борови гори. Целият район от населеното място до съседното Карлуково е карстов и в него има над 500 пещери. В землището се намира и потъналата в разруха Пуста църква. Изградена е по времето на Иван Асен II, през 13 век и е паметник на културата от национално значение.

-Хората се препитават основно с животновъдство, но са на границата на оцеляването – посочи кметът Цветелина Ботева, която вече четвърти мандат заема този пост. – В сравнение със съседните села, тук се отглеждат най-много говеда и биволи – около 1500, а козите и овцете са около 1000. За съжаление дребните фермери от селото изнемогват. Нямат средства да изпълнят изискванията и стопанствата им не отговарят на нормативните стандарти,за да могат да получават субсидии.

В населеното място дейност развиват близо 35 фермери, които изхранват не само своите семейства. Само през последните няколко месеца двама стопани са ликвидирали стадата си, а много от колегите им се колебаят как да продължат, тъй като убийственият труд не оправдава крайните финансови резултати. Вместо да реализират печалба, търпят загуби. Едва свързват двата края, но няма с какво друго да се препитават…

Единствените работни места в селото са в кметството,училището и детската градина. В училището учат 38 деца, като част от преподавателите пътуват от други места. За щастие училището е защитено и все още оцелява.Очаква се и сградата на ЦДГ „Слънчице“с над 20 малчугани да бъде санирана по eвропейски проект.

За щастие в населеното място живее 73-годишна лекарка – д-р Василева, която е истински герой. Тя е поела напълно безвъзмездно лечението на населението. Не взема потребителска такса, тъй като хората са изключително бедни.

През четирите си мандата кметицата Цветелина Ботева провежда много битки за решаване на проблемите на селото – кои успешни,кои безрезултатни. Сред тях е асфалтирането на третокласен път Горна Бешовица -Камено поле. Голям проблем е, че болните самотни хора от селото не могат да получат личен асистент или домашен помощник, защото от Община Роман винаги твърдят, че не достигат места по проекта и болните от с. Камено поле не попадат в класиране и одобрение за гледане.

-Закриха ни дежурната полицейска приемна,от миналата година нямаме и квартален полицай. При проблем жителите трябва да звънят на спешния номер 112, за да получат помощ – обясни г-жа Ботева.

Пенсионерите се нуждаят от пенсионерски клуб, но въпреки, че има гласувани капиталови средства за ремонт на общинска сграда,строителните дейности все още не стартират. Въпреки, че през 2008 г. имаше одобрен проект и подписан договор за изграждане на екопътека по река Хърченска,по неизвестни причини реализацията не се е случила. Така живописният каньон край с. Камено поле, сравняван често с Колорадо, остава неизвестен за туристите.

Ако случайно се озовете в ждрелото, ще попаднете в свят на великани – скални кукли. Те са наречени Чуклите – с височинамежду 10 и 40 м. Намират се на северната страна на каньона на река Ръчене и започват някъде на около километър след селото. Тези скални образувания са групирани на няколко места в посока нас. Реселец. Има два начина да се видят -или движейки се отгоре по ръба или вървейки по дъното му. За съжаление няма оформен туристически маршрут, а ентусиастите трябва да минават по пастирски пътеки или да се губят между храстите.

Според някои учени, Камено поле е селище на около 40 000 години. В Историческия музей в гр. Враца се съхраняват древни сечива намерени в околностите. От стари времена е пазарен център, а в района са открити тракийски могили, пострадали от иманярски нашествия. В миналото тук са се добивали мед и желязна руда. Селището е продължило съществуването си и през средновековието, от когато е крепостта „Калето“. Днес населеното място е известно със своите хора – Ганкино и Каменополско, които се съхраняват в Музея на народното творчество.

Пострадала от посегателства е и Пустата църква, която се намира в края на селото. Местните легенди свързват построяването на храма с цар Иван Асен II. Тя впечатлява с размерите си, които се открояват спрямо тези на други храмове от същата епоха. Вероятно някога целият храм отвътре е бил изписан със стенописи, за което свидетелстват неразличимите фрагменти на източната стена в притвора, където по канон трябва де е била разположена композицията „Страшният съд“. Днес продължава да се руши, като целият район около нея е с ями от иманярски набези. Местен иконограф е направил иконостас, на който е поставил три икони. За съжаление в покрива има отвори, в които дори е прорасла трева. Въпреки това сградата вече столетия продължава да стои, като впечатлява със здравината си. Устоява на времето, на хорското безхаберие и неверие. Напомня за стари времена, когато живописният район на селото е бил от стратегическо значение…

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 22-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!