Каузата „зеленчукопроизводство“ попарва ентусиазма на младите хора

* Такава е историята на младия фермер Юлиана Железова от Шумен, която стопанисва 18 дка орехова градина и 19 дка със зеленчуци и билки. Въпреки че спазва всички агротехнически изисквания в дейността си, ниските изкупни цени на продукцията я обезнадеждават.

Историята на Юлиана Железова от Шумен е поредната, в която агросекторът бавно, но сигурно губи младите хора. Причините са комплексни – всичките неразбории, безперспективност, административни спънки и прочие. Най-вече – обидно ниската цена за произведеното, както и липсата на резултати от вложения труд. Точно затова и надеждата, че може да развие някакъв малък бизнес, постепенно се изпарява в душата на Юлиана.

Тя е завършила бакалавърска степен агрономство в Лесотехническия университет, сега учи магистратура – Растителна защита. Иска на практика да работи това, за което е учила и се насочва към зеленчукопроизводството и овощарството.

– 2017-та година беше една от най-трудните в живота ми. Правех всичко като по учебник, всички агрооперации извърших навреме. А накрая за вложения ни усилен труд получихме смешно ниски цените на продукцията – започна разказа си младата фермерка.

Заедно със съпруга си Янко Железов създават 18 декара орехова градина в село Панайот Волов. Избират американсикя сорт „Чандлър“ с опрашители „Педро“ и „Франкет“. Сключват договор с биосертифициращата фирма „АВС“- клон Шумен. През 2015 г. Юлиана кандидатства по мярката „Млад фермер“ и е одобрена. Договорът с нея обаче е сключен близо 1,5 г. след това. С нейна колежка ситуацията е още по-фрапираща – пуснали са едновременно документите, но е подписала едва в края на тази година.

Въпреки проблемите с финансирането, младата дама със собствени средства прибавя още 19 дка – заложеното разширение по „висящия“ проект. В него са предвидени 9,5 дка, на които да заложи картофи или фасул, както и 1 дка с невен. Стопанката е напълно обезнадеждена, но в един момент пристига проверка от „Разплащателна агенция“. Експертите установяват, че реално работи и така получава първия транш по мярката през м.г. Цялото получено подпомагане влага в производството.

Паралелно вървят и другите проблеми – неритмичното изплащане на субсидиите по „Агроекология и климат“. Получава парите много след като са й били необходими за сезонните дейности на полето.Особено тежки са кампаниите по засаждане и прибиране на реколтата, когато се налага да наема помощници.

Тази година залага картофи, като избира холандските сортове „Агата“ и „Ривиера“ и влага сериозни суми в посевен материал. Работата на полето е трудоемка. Затова по време на прибирането на реколтата е мобилизирала всички възможни роднини и приятели. Дори и двамата й сина Владимир (11 г.) и Теодор (13 г.) вместо да карат колело, са помагали с каквото могат на нивата.

Свързва се с хипермаркетните вериги, които демонстрират, че уж подкрепят българското производство. Но мениджърските им екипи въобще не я удостояват с отговор, а местна верига първо изкупува зеленчуците на 38 ст., след това й предлага цена от 22 стотинки. В същото време ги продават с тройна и четворна надценка. Юлиана не приема това предложение и решава да предлага продукцията си на дребно. Заедно с майка си Румяна Георгиева са наели маса на пазара. Но и тук приходите не са достатъчни.

В края на стопанската година Юлиана прави равносметка на тези 3-4 години активно фермерстване:

– Работя ден и нощ, по 7 дни в седмицата. Спазвам всички агрономически правила и срокове, а съм на загуба. Виждам, че със зеленчукопрозводство и честен труд не мога да изхранвам семейството си. В нормалните държави с 10 декара зеленчуци хората не само оцеляват като у нас, а имат нормален стандарт.

Затова земеделието губи младите хора, които не искат да се занимават с тази дейност и намират други поприща на реализация – обобщи младата стопанка от Шуменско.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!