КАФЕ ОТ СМОКИНИ, ЧИПС ОТ ЯГОДИ И МОРКОВИ И ОЩЕ МНОГО ИЗНЕНАДИ НА ЕКОФЕСТИВАЛА В САДОВО

* Столицата на фъстъците посрещна майсторите на здравословни храни и напитки на втория форум на еко и биопроизводителите и арттворците.

Община Садово, известна от векове със своето традиционно производство на плодове, зеленчуци и фъстъци, стана и столица на здравословното хранене. Градът за втори път е домакин на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците, който се състоя в рамките на празника на града 24 май.
– Честваме го повече от 80 години, като в миналото местните хора са празнували на 11 май – Денят за почит на светите братя Кирил и Методий – каза кметът на общината Димитър Здравков. Градоначалникът поздрави хората за празника, който започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Борислав. На стадиона в града се проведе турнир по стрелба с лък, награди получиха изявени учители, ученици, читалищни дейци и спортисти.
Сред официалните гости на празника бяха народният представител Георги Търновалийски и кметът на община Първомай Ангел Папазов, които разгледаха щандовете на изложителите на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците.
Кафе от смокини бе сред иновативните продукти, показани на феста. Приготвя се от смокини, отгледани в Родопите, и действа като натурален антиоксидант, имуностимулант и алкализатор. Интерес предизвикаха натуралните чипсове в комбинации от морков и цвекло и ябълки и цвекло. Всички изложители бяха заложили на здравословните храни и напитки, повечето от които са подходящи и за вегетарианци и вегани – сладки от семена и ядки, веган-торти, напитки от бял бъз, крекери със семена, хляб с квас, вегетариански банички, салами и луканки, направени от растителни продукти.
Занаятчии и арттворци показаха ръчно изработени играчки и пантофи от плъст, керамични бижута, торбички от плат с български шевици, икони. Някои от изложителите предложиха семена и разсади от български сортове. И тази година във Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците се включи и Институтът по растителни генетични ресурси „К. Малков“ Садово, който от години разработва български сортове пшеница, лимец, просо, сусам и фъстъци.
Фестивалът продължи с детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата“. „Така малките научават за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън!“, каза Нели Дакова, организатор на фестивала.
Програмата включваше също лекции по природосъобразно земеделие, екообразование, размяна на семена.

На снимката: Кметът на Садово Димитър Здравков (вдясно) посрещна официалните гости на празника – народния представител Георги Търновалийски (вляво) и кмета на община Първомай Ангел Папазов (в средата), които разгледаха щандовете на изложителите във фестивала

(повече в Агровестник – стр. 4)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!