КИВИТО Е НЕДООЦЕНЕНО, БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ЕМБЛЕМА НА ПЕТРИЧ!

* Смятат Албена (на снимката) и Костадинка Георгиеви, които отглеждат 5 дка киви и приготвят от него сладка, шоколади и сапуни. „Нашите семейства са обединени от идеята за отглеждане и предлагане на чиста храна и стремеж за развитие на устойчиво земеделие!“ – уверява Албена.

– Кивито е изключително ценно и благодатно растение, добре адаптирано в родни условия. За съжаление е недооценено, а би могло да бъде емблема на Петрич – смята Албена Георгиева – производителка, която отглежда 5 дка с екзотичния плод в семейното стопанство „Киви.БГ“ – Петрич. Насажденията са 38-годишни и са част от голям експериментален блок от 500 дка, създадени от бившето АПК в града. Те са френски сорт, който е по-сладък от австралийските и гръцките. Албена и сестра й Костадинка са получили реституираните декари през 90-те години и оттогава се грижат за тях.
За съжаление, голяма част от съгражданите й не разбират какво богатство притежават. Изоставят екзотичното растение, после продават земята или сменят статута й. Така на мястото му започват да се строят складове и цехове. В момента са съхранени около 100 дка, които се стопанисват от 20-на семейства.
– Държавата няма политика за екзотичните растения. Нещо по-лошо – няма визия за ценните растения по региони, които биха могли да създадат поминък – казва Албена. Разбира се, още от детството си тя и сестра й са работили в екзотичната градина заедно с родителите си, а от 2 години са поели изцяло стопанисването й. Техните семейства също са включени в грижите около екзотичното растение.
– Кивито има дълъг период на следберитбено зреене. Затова го съхраняваме в касетки при естествени условия до февруари, без хладилна камера – обясни стопанката. – Тъй като не можем да продадем всички плодове, от по-дребните правим сладка, шоколади и сапуни. Тези вторични продукти произвеждаме в различни части на страната. Сладкото ни го приготвят в цех в село Оряхово, Асеновградско. Шоколада – във фирма „Гайо шоколад“, Пловдивско. Сапуните се правят ръчно в специализирани работилници. Те са натурални, без консерванти, с различни масла и билки – кокосово масло, канела, иланг-иланг, мед, портокал. Освен това предлагаме и сушено киви, което се обработва в предприятие в Хасково. Също така, по наша рецепта приготвяме и домашна традиционна зимнина – лютеница, кьопоолу, айвар.
Нашите продукти могат да се закупят на специализирани изложения в страната, както и на фермерския пазар в София. Разработили сме онлайн-магазин и се радваме на клиенти от различни части на страната.
Стопанката от Петрич призна, че най-големият проблем на земеделските производители от района е да си опазят продукцията от кражби:
– За съжаление, много често ми се е случвало да отида в градината и да видя хора, които дори се редят на опашка, за да берат безплатно от плода – с болка разказа тя. – Другият ни голям проблем е, че не се намират работници, защото българите вече не се наемат на такава работа. Налага се по време на кампанията да ни помагат роднини и приятели.
Все още нямаме биосертификат, но ще положим усилия за да получим такъв. Дотогава ще бъдем производители с реална биореколта. Нашето семейство е обединено от идеята за отглеждане и предлагане на чиста храна и стремеж да развива устойчиво земеделие. Избрахме тази насока при отглеждането на кивито и зеленчуците, защото така повелява традицията. Нашата цел е продукцията да бъде чиста, без химически торове, препарати и пестициди, вкусна и достъпна. По този начин да допринасяме за запазване на традицията – да съхраним рецептите на нашите баби, да работим упорито и с постоянство като дедите ни, обобщи Албена.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 19)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!