КОГАТО КЛИЕНТЪТ УСПЯВА, ТОВА Е УСПЕХ И ЗА НАС!

*Това е максимата на Валентин Петков,собственик на оранжерия „Плантава“.В модерното съоръжение, изградено в столичния квартал „Дружба 2“, се отглеждат целогодишно над 50 вида сезонни цветя за балкона и градината, екзотични растения, декоративни треви и др.

В югоизточния край на София, в жк „Дружба2“, има малък цветен рай. Така живеещите наблизо наричат построената там преди над 20 години оранжерия „Плантава“.Тя е с площ от 2,5 декара и в нея се отглеждат целогодишно близо 50 вида сезонни цветя за балкона и градината, екзотични растения, декоративни треви и др. Оранжерията е изградена в съответствие с всички съвременни методи и техники за отглеждане на цветя. Човекът, който от сутрин до вечер се грижи за тях е Валентин Петков, по професия микробиолог. Дясната ръка е съпругата му. Той е завършил висшето си образование във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, сега Университет по хранителни технологии, но призванието му е цветарството. След дипломирането си работи като технолог в „Химкомбинат“Ботевград, а от 90-те години на миналия век се ориентира в частния сектор.

Когато преди три десетилетия стартирал бизнес с цветя, си давал сметка, че това е труден занаят и като част от агросектора, цветопроизводството е неглижиран отрасъл в България. Въпреки това, не се отказал от предизвикателството и не съжалява за поетия професионален път.Към днешна дата е производител с доказано име в бранша и предпочитан партньор от озеленителни фирми и големи търговски вериги с градински центрове. Само за веригите доставя годишно над 500 000 растения за продажба. Клиенти са му и редица ресторанти и хотели в страната.С негови цветя е разкрасен и паркът на АЕЦ Козлодуй.

Г-н Петков отдели време и с удоволствие разказа своята цветна приказка, сподели за проблемите, не спести и някои критики:

-Винаги съм имал слабост към растенията и съм харесвал екзотични видове, но професионално се занимавам вече 28 години. Опит съм придобил основно с практиката и с много четене, но много неща съм научил от баща ми, който беше агроном. Първоначално извършвахме вносна цветя, тропически и други растения от Холандия. Постепенно се усъвършенствахме,построихме и оранжерията и започнахме да произвеждаме. Разполагаме и с разсадник за производство на разсад за саксийни цветя, цъфтящи във всеки един сезон на годината: есенно- зимни и пролетно-летни.Освен богат избор от цъфтящи и екзотични растения за дома и офиса, предлагаме на своите клиенти и висококачествени семена и почвени смеси, течни торове и други продукти свързани с грижата за цветята. Изградили сме собствена дистрибуторска мрежа, която обхваща големи фирми и много от градинските центрове в цялата страна. Също така сме основен доставчик на растения за озеленяване на редица общини и общински организации, професионални озеленители,фирми занимаващи се с ландшафт. Нашитепродукти са предпочитани, заради високотокачество и разнообразие от сортове ивидове за всеки сезон. Извършваме поръчкии по желание на клиенти – правим цветникомпозиции в сандъчета, в саксии,озеленяване и др.

Произвеждаме широка гама от пролетни и летни цветя като пеларгониуми – мушкато и сакъзче, петунии – каскадни и бордюрни, бегонии, тагетес, виоли, портулака – калдъръмче и др. Малко са хората, които се интересуват от редки и екзотични растения, като видове кактуси, сукуленти, които са много голяма група и др. Залагам и на не много популярните като Платикодон, Пентас, Кампанули и др., които са по-екзотични. Специално Ятрофа Подагрика е вид пустинно растение, което е за супер любители, не се търси масово. Хит за последните няколко години стана Адениумът, който също е вид сукулент. Известен е още като пустина роза.

Иначе през пролетно-летния сезон хората търсят най-вече балконски и градински растения, а есенно-зимно време се търсят хризантеми, циклами, коледни звезди.

А откъде идва тръпката ми към цветята? Има една мисъл: „Ако не искаш да работиш цял живот, направи си хобито професия“, та и аз така – реших да си направя хобито професия. Истината обаче е, че в тази професия работата е страшно много – няма събота, няма неделя. Но тъй като това ми доставя удоволствие, все едно не работя, а се забавлявам.

За цветарството нямаме достатъчно подпомагане. Европа поставя непосилни условия от гледна точка на помощта по различни програми – казват: постройте го, а ние ще ви възстановим 50 процента от вложеното. А нашият пазар е малък. Ние не можем да излезем навън, а ако излезем, трудно ще издържим на конкуренцията. Няма кой да ни плати всичко това, което произвеждаме, за да може да се направи една оранжерия от 7-8 декара, която преди струваше около 4-5 милиона лева. Агросекторът в България винаги е бил подценяван, поне според мен. За съжаление, няма политика в това отношение или ако има, тя се води на парче.

Селското ни стопанство е разпокъсано, раздробено на малки парчета, където преобладава ръчен труд и малко знания. Затова на тези хора, малките производители трябва да се помогне. И помощта трябва да тръгне от аграрното министерство – специалистите да покажат на хората какви са изискванията и тогава да се тропа на вратата на веригите. Например, ако една верига каже – дайте ми два тира с домати, кой ще ги достави? Това изисква много сериозна организация и подготовка.

В нашия цветарски бизнес ситуацията е същата. А ние имаме интерес да продаваме български продукти, а не да внасяме. Магазините са пълни с гръцки, турски, македонски и какви ли не зеленчуци. Даже една година имаше домати от Австрия. Проблемът е, че нямаме национална доктрина по отношение на земеделието и стратегия в дългосрочен план – за 20, 30, 50 години напред.

Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!