Кооперация „Селска защита“ в Лесичери разширява своето портфолио от дейности

* За това разказва ст.н.с. Ганка Ганева, председател на структурата. Освен стопаниваните 7200 дка зърнено-житни и маслодайни култури, вече отглежда 50 дка дини и пъпеши, 29 дка праскови и 68 пчелни семейства.

Само за 5 години ръководство, председателката Ганка Ганева е разширила дейността на земеделска кооперация „Селска защита“ – Лесичери с нови дейности. Освен, че структурата обработва 7200 дка в павликенското село, от 3 години отглежда 50 дка дини и пъпеши и в момента засаждат 29 дка праскови. От три години е създаден и пчелин, който сега е с 68 кошера, с тенденция да нарасне до 200 кошера.
Ганка Ганева се завръща в родното си село преди 6-7 г., след успешна кариера в сферата на агронауката. Професионалният й път преминава като старши научен сътрудник в Института по генетика на БАН. Занимавала се е с цитогенетика на житни култури.
– Тенденцията е да диверсифицираме дейностите, за да се развива кооперацията – обясни председателката. – Захванахме се с 29 декара прасковена градина, чиито сортове са подходящи и за съхранение, и за свежа консумация. За да снабдяваме населението не само в селото, но и в Павликенска община с българска продукция, се захванахме и с отглеждането на дини и пъпеши. Дините са сорт „Кримсон“ и тази година от 35 дка прибрахме 70 тона. За съжаление изкупната цена беше много ниска – 15-25 ст./кг. Пъпешите са „Хибриди 15 и 19“ и имаше изключително благоприятни условия за тяхното развитие. Реколтата беше добраг. Станахме известни в областта, че предлагаме сладки дини и пъпеши. Обаче не смеем все още да увеличаваме площите. Стремим се да произвеждаме качествена продукция, за да я предлагаме на хората и да не купуват вносната от съседните страни.
Засега кошерите са 68 броя, като 50 от отводките са закупени по Националната програма по пчеларство. За тях полага грижи един пчелар, който се стреми поетапно да увеличава пчелните семейства. Започнахме с този отрасъл с идеята да кандидастваме за субсидии за опрашители. Този вид подпомагане и неговия размер в момента е обект на дискусии на високо ниво. Надяваме се фактът, че имаме и животновъдна дейност да ни подпомогне при кандидастване по европейските програми.
Кооперацията има намерение да реновира сградния фонд и да инвестира в модерна техника. Наличната е достатъчна за обработването на земята, а основните инвестиции през последните 5 години са за нейното подобряване. Бяха купени 3 нови трактора, пръскачка „КУН“, 2 дикови брани, обръщателен плуг, шредер, сечка, валяци, продълбочител, комбайн, електронен кантар, изградихме нов склад за зърно. Оборудвахме и работилницата с нов инвентар. За основните обработки разполагаме с два трактора с над 200 к.с. Нашата стратегия за развитието на машино-тракторния парк е оборудване на средна по мощност техника с цел запазване на работните места. Близо 20 души са постоянно заети в ЗК „Селска защита“.
Традиционни за селото в миналото са били зеленчукопроизводството, лозарството, овощарството. Проблемът за тяхното развитие в момента е реализацията на продукцията и вноса на по-евтини плодове и зеленчуци.
Еедин от основните проблеми е, че повечето от нашите кооператори са възрастни хора, чийто брой намалява. Част от техните наследници не се чувстват свързани с хубавата земя на Лесичери и често са склонни да я продадат. Ще спомена и един от проблемите с терените в стопанския двор, които са по чл.19 – т.нар. непотърсени. Теренът, с който разполага организацията е около 48 дка, като между тях има парцели по чл.19 – общо 15 дка. Засега общината няма право да ги продава, това е предвидено в подготвяните нормативни промени. Обаче към момента липсата на собственост върху тези парцели ни пречи по-добре да локализираме и ситуираме базата си…
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!