„КОРОНАКРИЗАТА НИ НАКАРА ДА СЪЗДАДЕМ ТЪРГОВСКА МАРКА“

*заявяват пчеларски фамилии от село Копривец, Русенско. Пчелините им включват над 600 биокошера.

Фамилиите Фурнаджиеви и Димитрови от с. Копривец, Русенско, развиват пчеларството като бизнес през последните години. Братовчедите в момента се грижат за над 600 кошера, разположени в околностите на населеното място.

-„Семейна пчелна ферма“ е създадена от братята Веселин и Димитър Димитрови през 2000 г., които наследяват този интелигентен занаят от своя дядо. През 2009 г. моят съпруг Христо Фурнаджиев се присъедини към тях – започна да разказва семейната история Елеонора Фурнаджиева. Фурнаджиев е икономист по образование, а дамата, въпреки че доскоро е била в майчинство, се е заела с маркетинга и рекламата на обекта.
От 5 години пчелинът има биосертификат, като от 2 години са избрали да работят с нова сертифицираща фирма – „Биоелас“. Обектът е разположен на две места с различна паша край с. Копривец. Единият район е горски, с преобладаващи липа и акация, а другият е полски – с ливадна паша. В околностите преобладават широколистните дървесни видове като дъб, леска, габър, липа и др. Дъбовите и смесени гори , както и по-малкото по площ иглолистни гори (бор и ела), сe редуват с лозя, пасища, oбработваеми площи…
Семейство Фурнаджиеви живеят в Русе, но Христо редовно пътува до Копривец, което се намира на 70 км. През 2015 г. е започнал реализация на проект по мярка „Млад фермер“ на ПРСР, който тази година финализира успешно. Закупил е електрическа центрофуга. През този сезон си е осигурил и пчеларски инвентар по Националната пчеларска програма – сушилни, восъкотопилка и др.
Братовчедите са се възползвали от възможностите на програмата многократно през последните години. През 2019-та пчелинът е регистриран по Наредба 26, изграден е и цех за преработка и разфасоване на меда.
Тази година въпреки неблагоприятните климатични условия роднините са прибрали по 20 кг/кошер. Добивът е слаб в сравнение с предходни периоди, защото поради сушата почти не е имало акациева паша. Прибрали са малко акациев мед, който вече са продали. Произвеждат и липов, рапичен мед, както и „букет“ от ливадни билки.
Ниската изкупна цена на едро и коронакризата са принудили фамилята да предлага продукцията си на дребно.

-Извънредната COVID-ситуация ни накара да създадем своя търговска марка, под която да продаваме. В този труден период създадохме и фейсбук-страницата си, на която приемаме онлайн-заявки. Иначе в магазини в Русенско продаваме продукцията си на дребно. Доволни сме от цените, въпреки че не можем да реализираме стоката си като биологична – посочи Елеонора Фурнаджиева. – Забелязваме, че в началото на грипния период и есента се повиши търсенето на мед и пчелни продукти. Особен интерес има към прополиса, пчелния прашец и нашите мини рамки с мед. Заложихме тези рамки през пролетта, но клиентите ги харесват, защото медът остава течен дълъг период.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!