„Културата и традициите създават настроение в живота по селата“

* смята кметът на старозагорското село Преславен Митьо Митев, който повече от 10 г. отговаря за подобряване на условията в малкото населено място.
* Безспорно културният живот и подходящите условия дават надежда, че българското село ще бъде запазено и хората от градовете и чужбина ще намерят причина да се върнат отново по родните си места, където някога са прекарали своите детски лета – е мнението на г-н Митев.

Както знаем болшинството от страните по света се гордеят със свой собствен химн, който по един или друг начин представя красотата, културата и духа на съответната територия. Знаем ли обаче, че в България има и село, което може да се похвали с това? Възможно е и да не е само едно, но днес ще ви разкрием повече за славното и преславно старозагорско село Преславен, което има свой собствен химн, пеещ се от поколения преславенци.
В малкото населено място, отстоящо едва на 12 км от Стара Загора, понастоящем живеят близо 1000 души, разкрива ни още в началото на нашия разговор любезният ни домакин Митьо Митев, кмет вече трети мандат. Разположено в Тракийската низина и благодарение на природните дадености в него се развива активно земеделие – зърнопроизводство и животновъдство. Землището на селото обхваща площ от около 20 хил. декара, от които около 2000 са пасища и мери.
– Тук развиват своята дейност фирми и земеделски производители. Някои от тях са крупни – с около 10 хил. декара, други работят успешно своите по-малки стопанства. За мен като кмет е изключително удоволствие да виждам как просперират тези хора. Истинска радост изпитвам да видя поредната нова техника, която минава през село. Радвам се, защото когато местните предприемачи са доволни, това неминуемо се отразява и на селото – обяснява г-н Митев.
За разлика от повечето населени места, които сме посещавали, Преславен учудва с приятната си среда и внушителния за времето брой жители, които го населяват.
– За радост тук все още празните къщи са рядкост, а многото млади хора ни дават основание да се надяваме и на по-добро бъдеще! – сподели кметът. – До голяма степен това се дължи и на близостта с толкова развит общински център като Стара Загора. Някои от младите са решили да се откъснат от забързаното градско ежедневие и избират да останат на село. Разбира се, това няма как да стане, ако не им създадем подходящите условия. Средата чувствително се промени след 2007 г. и присъединяването ни към ЕС. Благодарение на европейското финансиране се сдобихме с две прекрасни зелени площи, които и днес радват по-възрастните жители на селото. Няма да е преувеличено, ако кажа, че заварих Преславен в окаяно състояние. Нямаше паркове, нямаше пейки, липсваха и кошове. Никакви условия. Кандидатствах за подпомагане с два проекта по ПУДООС и спечелих общо 15 хил. лв., за да изградим тази зелена зона в центъра на селото. Спокойно мога да заявя, че хората останаха изключително доволни.
В селото липсва детска градина, но за сметка на това се развива сериозна просветна и културна дейност. В основата на този процес и до днес стои отдадеността на преподавателите в местното ОУ „Бойчо Русев“. Школото обучава общо 130 деца от 1-ви до 7-и клас, разполага и с предучилищна група. Основно учениците идват от съседните села Могила и Калитиново. Съществена роля за съхраняване на традициите и обичаите играе и преславенското народно читалище „Димитър Наумов“. То е едно от водещите в региона – към него в годините се създават и утвърждават певческо-фолклорна група, мъжка фолклорна група на село Преславен и оркестър „Минчо Недялков“. Пенсионерският клуб и местната богата на книги библиотека допълват списъка на местата, които допринасят съществено за обогатяването и разнообразието в живота на жителите на Преславен.
Всички ние в селото работим взаимно от кметството през училището и пенсионерския клуб и в пълния смисъл на думата представляваме един сплотен колектив. Особено важно за нас е да запазим училището. То съхранява традициите и поддържа корените на паметта в едно село.
Две са ключовите събития в календара на преславенци. Първото от тях е празникът на селото – 8 ноември, Архангеловден. Името на светеца носи и местният храм, който в края на 2017 г. празнува 130-та годишнина от своето създаване. Втората бележита дата е свързана с основния поминък в Преславен – земеделието. За пета поредна година жителите и гостите на селото ще станат свидетели на празника на житото и хляба. Събитието вече е предвидено за 30 юни. В неговата организация дейно участие взимат местни земеделски стопани, жители на селото, членовете на читалищния и пенсионерски клубове.
– Този ритуал е много специален за нас. Прави впечатление, че хората проявяват разбиране и помагат, защото при подобно представяне на българските традиции им става хубаво и приятно – разкрива ни кметът Митев.
За вдъхновяващата културна проява научаваме с интерес и от страница четвърта на местния вестник – „Преславенски вести“. Изданието се отпечатва на всеки 3 месеца и в него е събрана информацията за предстоящи и отминали събития в малкото населено място. Гордо на първа страница на вестника е поставен химнът на Преславен:
Славен, по-славен, Преславен е знай
В Тракия равна нашият край.
Край плодороден с обширни поля
Прегърнат от ниви с узрели жита.
Славен, по-славен, Преславен е знай.
Китно местенце любим роден край,
край на тракийци с големи сърца
обичащи силно България!
– Село Преславен е живо! Богатият културен календар създава настроение сред хората – посочва г-н Митев. – Да, безспорно културният живот и подходящите условия дават надежда, че българското село ще бъде запазено и хората от градовете и чужбина ще намерят причина да се върнат отново по родните си места, където някога са прекарали своите детски лета.
Трябва много работа, за имаме възможност да привлечем хората обратно, да напълним празните къщи и да върнем към живот българското село. Аз имам вяра, че това ще стане – обобщи на финала кметът на старозагорското село Митьо Митев.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!