Купувайте качествена храна, за да бъдете по-здрави!

* За това апелира Олга Мантарова – Гълъбинова от пазарджишкото село Паталеница. Тя и съпругът й са майстори на бутиково сирене в семейната мандра „Мантаров“. Фамилията е затворила цикъла на производство със собствена суровина. Крайните продукти се реализират по Наредба 26 за директни доставки.

Когато една работа се върши от професионалисти, в съчетание с много труд и любов, резултатите няма как да не са отлични. Пример за това е семейната мандра „Мантаров“ в пазарджишкото село Паталеница. В нея се произвежда бутиково краве сирене от собствена суровина, както и кисело и прясно мляко. Мандрата е създадена през 2015 г. като естествено продължение на основната дейност на фамилия Мантарови – отглеждане на млечни крави. Към животновъдството фермерите не се насочват случайно. Основателите на стопанството д-р Георги Мантаров и съпругата му д-р Росица Мантарова по образование са ветеринарни лекари. Д-р Мантаров сам е изградил фермата през 2005 г. като е подбрал елитни крави от породата Българско черношарено говедо. Паралелно с това д-р Мантарова управлява и ветеринарна амбулатория. Главните майстори на млечните продукти са дъщерята Олга Мантарова – Гълъбинова и съпругът й. Тя е биолог по образование, с диплома от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски. Младата дама всеки ден извършва лабораторните изследвания, необходими за производството на качествено сирене. Отговаря и за входящия и изходящия контрол на продукцият:
– Фермата ни се намира в бившия стопански двор в с. Паталеница. Мястото е до северната част на Родопския рид Каркария, а въздухът тук е изключително чист. Животните са около 100 броя, всички елитни. За изхранването им полагаме изключителни грижи. Баща ми обработва около 500 декара земя в землището на селото. Сее различни и специално селектирани зърнено-житни и фуражни култури. Това е гаранция, че храната на животните е екологично чиста и добре балансирана. Самата ферма е оборудвана по всички европейски изисквания. Доенето е механизирано, с минимална намеса на човешка ръка. От доилния апарат по млечния път суровината отива директно в залата за събиране на мляко в големи цистерни, които са затворени. Оттам част от млякото влиза в мандрата, а другата предлагаме на големи млекопреработвателни компании, защото е повече от това, което имаме възможност да преработваме.
В мандрата произвеждаме основно бутиково краве сирене и в по-малки количества кисело мляко и пастьоризирано прясно мляко. Сиренето правим аз и съпругът ми, а на занаята ни обучиха майстори сиренари. Спазваме класическата рецепта – само от мляко и задължително зреене 45 дни, затова има и автентичен вкус и аромат.
Ние сме регистрирани по Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. От Българската агенция по безопасност на храните ни правят редовни проверки, точно като на големите предприятия. Сиренето не продаваме в магазини, а основно на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас“, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. За това ни съдействаха от Фондация „Биоселена“, за което сме им безкрайно благодарни, тъй като успяваме да си реализираме продукцията. За да има пълен успех една мандра обаче, трябва да има повече фермерски пазари, а не да се търси реализация в магазините. Там условията са други и се минава през различни нива. Предимството на фермерските пазари е, че се скъсява веригата на доставка до потребителите. Стоката предлагаме директно и гарантираме за нейното качество. На пазара човек застава с лицето и името си. А така се гради взаимно доверие, което е важно и за самочувствието ни като производител и за по-нататъшното ни развитие. Вече имаме доста редовни клиенти.
Този фермерски пазар, на който всички производители са регистрирани по Наредба 26, наистина успя да се наложи. За момента такива форуми освен в София, има в Пловдив и Варна, което не е достатъчно. Например в Западна Европа фермерски пазари има във всеки квартал.
Най-големият проблем е с реализацията на продукцията – необходимо е да има повече пазари, за да може да се произвежда повече, а човек да има стимул да разнообразява асортимента с нови неща – като кашкавал, топени сирена, различни видове йогурт и т.н. Специално ние за момента не предвиждаме да увеличаваме производствения си капацитет. Ако се отворят нови пазари или магазини, които работят само с такива продукти и производители като нас, с голямо удоволствие ще увеличим не само производството, но и разнообразието на млечни продукти.
Не стига, че няма достатъчно фермерски пазари, но забраната да се продава извън определени населени места стеснява периметъра на предлагане. Отделно имаме ограничени възможности за продажба в магазините. Там не можем да предложим сиренето на ниска цена, защото го правим от истинско мляко. Това също е причина да не се разгърнем и разширим. Ако това ограничение от Наредба 26 се премахне, ще бъде чудесно – убедена е дамата. Тя препоръчва хората да купуват само истински продукти и качествена храна. Да имат доверие на малките производители, за да бъдат по-здрави.
Държавата помага, но винаги може и повече. Да се надяваме, че един ден това ще стане, за да се подкрепят българските фермери – да произвеждме това, което най-добре умеем. А знаем, че за страната ни основни отрасли са земеделие, животновъдство и туризъм. Иначе работата във фермата е почти денонощна – няма почивни дни, няма празници. Животните искат непрекъснати грижи и човек трябва винаги да е сред тях и да реагира веднага, например ако някоя крава започне да ражда през нощта…
Николета Карастоянова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!