Куцина – селото, в което хората почитат културата

* Жителите живеят задружно и почти няма безработица, а силно развит е и агросекторът – със задоволоство отбелязва кметът Тихомир Маринов.

Посетих село Куцина няколко дни преди празника на населеното място – 8 септември – Рождество на Пресвета Богородица. Така е наречена местната църква, която се смята че е изградена около 1856 г. В кабинета на кмета Тихомир Маринов течеше трескава подготовка за събитието. Той разговаряше със секретаря на читалище „Нравственост 1904“ Цонка Илиева и техническия сътрудник на кметството Здравка Недева. Естествено първо представиха съдържанието на празничната програма. Църковният празник се отбелязва със Света литургия в местния храм, след която традиционно се прави курбан за здраве на жителите. А гвоздеят на тържествата е концертът на сестри Диневи.

През годините известни изпълнители са радвали населението на Куцина, припомниха домакините и веднага насочиха разговора към културната тематика. Тук тя е на почит, хората имат отношение към нея и не само я съхраняват, но я и създават. Последното издание на историята на селото е написана от незрящия им съселянин Аврам Аврамов. Той е бил военен по професия, но инцидент засяга зрението му. Превръща проблема си в повод за активна творческа работа. Писателят усвоява брайловото писмо, прави сериозни проучвания и вече има издадени 22 книги.

– Свидетелка съм на срещите му с възрастни хора, които са му разказвали спомени – посочи Цонка Илиева. Аврамов има постижения и в областта на поезията, като пише стихотворения за различни поводи.

Художничката Стефана Петрова – Сипка е дарила голяма част от творчеството си на читалището и други обществени институции в селото. Само в сградата на „Нравственост 1904“ се съхраняват над 50 нейни картини на различна тематика. Цял живот е била счетоводител, но след пенсионирането си се отдава на истинското си призвание, макар че няма художествено образование. Преди около 2 години, вече 77-годишна, заминава при дъщерите си в Канада.

Йордан Паунов е другият изследовател от селото, който е подготвил родословните дървета на местните жители. В сградата на кметството има табла с портретите на основателите на ТКЗС в околността и на всички кметове на населеното място.

Гордостта на всички е Радослав Великов, който е известен шампион по борба. Той е почетен гражданин на Полски Тръмбеш, а паркът в родното му село Куцина е наречен на неговото име. В него два пъти са организирани състезания на високо ниво, на които са присъствали известни личности от спорта, а сега борецът е треньор в Китай.

Тук е роден и един от Ботевите четници – Хаджи Никола Стоянов, но за него данните са оскъдни, посочи читалищната председателка, която е и краевед. Тя не забрави да напомни за активната дейност на читалището, в което функционират 4 вокални състава. Сред тях са групи по художествено слово, за стари градски песни „Люляка“, за македонски песни и др. С особена популярност се ползва групата за народни песни с художествен ръководител Здравка Недева. В нея участват 22-ма самодейци, които освен многобройните си изяви, са съхранили младежкия си дух и визия.

С активна дейност може да се похвали и пенсионерският клуб, който сплотява възрастните. Самото помещение е подредено и е създаден уют, който привлича хората. А куцинци обичат да се събират по хубави поводи и да празнуват.

– В задушевна атмосфера преминават празниците на тиквата, мезето и хляба – усмихнато сподели кметът. – Доволни сме, че в селото почти няма безработица. Местоположението ни е стратегическо – на 13 км от общинския град Полски Тръмбеш, на 24 км от В. Търново и на 16 км от Г. Оряховица. Имаме редовни автобуси по тези линии.

Обработваемата земя е 12 000 дка, стопанисвана от местната кооперация и от няколко арендатора. Кооперацията и фурната, масленият и сладкарският цех, турският ресторант създават заетост. В добро състояние е здравната служба. През седмицата тук постоянно работи фелдшерът Диян Златев, който е към общо практикуващия лекар в с. Петко Каравелово.

За съжаление училището е закрито преди 3 години и пустее. Засега няма инвестиционен интерес към сградата и тя представлява тъжна гледка. 30-те деца се откарват с училищен автобус в общинския град. Все още обаче функционира детската градина, посещавана от 12 малчугани.

Сградата на кметството е ремонтирана през м.г. със средства на общината. От общинския бюджет се отделя финансов ресурс и вече 6 години се асфалтират приоритетно улици. Тази година ще положим нов асфалт на участък от 650 м.

Община П. Тръмбеш е внесла проект за реконструкция на 1100 м от улица, която осъществява връзка със стопанския двор. Но все още се чака резултат. Към Областната комисия по бедствия и аварии – В.Търново, е депозирано искане за средства за ремонт на канала, който минава през селото. През м.г. поройни дъждове са разрушили бетонните му плочи.

Лилия Лозанова

На снимката – на сладка раздумка в пенсионерския клуб.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!