„Къщата с бамбука“ в село Бачково се радва на много приятели от страната и чужбина

*Собствениците Димитър и Мария Стоянови вярват, че биоземеделието е тази човешка дейност, която съхранява природата. В малкото им биостопанство от 3 дка съжителстват задружно 65 вида растения…

-Нашата ферма се намира между Асеновград и Бачково. Отглеждаме лозе, овощни дървета и зеленчуци. Това е една малка семейна ферма (3 дка), но ако има хиляди такива, страната ни ще има голям успех- смята 77-годишният Димитър Стоянов.Заедно със съпругата си Мария създаватбиодинамичната ферма „Къщата с бамбука“. Двамата са учители – той поматематика и физика, а тя е билапреподавателка в начален курс. Наследяватнива в местността Луковица, къдетоземята е плодородна, мястото е слънчевои е близо до гора. Решават да възстановятстарото лозе от 1900 г, с популярни и местнисортове – памид, маруд, каберне, мерло,сливенска шевка. На 1 дка засаждат овошки,като основните са праскови и нектарини,но също и ябълки, череши, дюли, лешници,мушмули и др.

С биологично земеделие се захващат в далечната 1998 г., като установяват контакти с центъра по земеделие на Аграрния университет в Пловдив. Ръководи ги проф. д-р Стойчо Каров, пионерът на биоземеделието в България. Работят упорито, за да покажат, че и обикновени хора, без агрономическо образование, могат да се занимават с подобна дейност. Така още през 2001 г. получават сертификат за биопрозводство от „Балкан Биосерт“.

Още в последното десетилетие на 20 век семейство Стоянови се сдобиват със символа на къщата си – бамбука. През 1996 г. посещават Ботаническата градина в Монпелие, Франция. Там забелязват интересното растение и пренасят една-две бройки. То расте като туфа и се налага да слагат преграда, за да спрат разпространението му в двора им. Обаче пък придава красота и уют. Дори през зимата е зелен, тъй като напоследък този сезон у нас е мек, а са го засадили и на слънчево място. Бамбуковите пръти използват в стопанството, като колове за домати и други зеленчуци.

– Бамбукът и гинко билобата са символите на нашата къща. Гинко билобата е най-старото дърво в света. Ботаниците твърдят, че има дървета в Япония, Китай и Монголия, които са на над 5000 години. От листата на това дърво ние правим алкохолен извлек, който подпомага имунната система. Когато листата започнат леко да жълтеят, се слагат в буркани, заливат се с домашна ракия, прецеждат се и от тази течност се пие по една супена лъжица сутрин на гладно. По сведения на ботаниците бамбукът стига до 3 метра, но при нас вече има 6-метрови пръти. Бамбукът обича заблатени места, слънце и много вода. Сам се разсажда, агресивен е. Коренът му е като стомана, придвижва се към влагата, страни от другите растения. И така той постепенно превзе и нашата градина. А когато регистрирахме къщата по Закона за туризма и поискаха име, решихме нашето да е Къщата с бамбука – разказа Димитър Стоянов.

Във фермата отглеждат всички видове зеленчуци по биологичен начин. В този район почвата е песъчлива, по-подходяща е за отглеждане на лозя. Използват „златото на фермера“ – т. нар. компост. Това са отлежали биологични отпадъци, смесени с оборски тор. Тъй като се занимават с биодинамично земеделие, не водят борба с вредителите, а залагат на превенцията и защитата. За тази цел използват тоник и течен тор от коприва. Първият разтвор се приготвя, като в 10 л изворна или дъждовна вода се слага 1 кг коприва. Той е готов след 24 часа. С него се пръскат растенията. Ако разтворът престои една седмица, вече се превръща в течен тор. Тъй като е по-силен, се налага да се разреди и с него се пръскат листата и корените.

Другият препарат, който използват за стимулиране на развитието на всички култури, се приготвя от вратига и лайка.

– Практиката показва, че няма друга човешка дейност, която така да щади земята, както биоземеделието. Голяма част от болестите, особено сред младото поколение, се дължат на нечистата, на отровената храна. Трябва да се приеме философията, че човек е част от природата и трябва да се пригоди, а не да властва над растителните и животинските видове, да живее по нейните закони. Това ние със съпругата ми вече сме го разбрали. Животът е в качествената храна, в чистата земя, в чистата вода, в чистия въздух, а биоземеделието се съобразява с това. То запазва и умножава биоразнообразието. На тези три декара, които ние обработваме, 65 вида растения живеят задружно, заедно.

Който казва, че не може да реализира биологичната продукция, ми звучи съмнително. Ние продаваме своята реколта направо от градината. През годините хората са оценили качествата й. Една трета от произведеното запазваме за себе си, една трета е за дъщеря ни и останалата част продаваме, обяснява той.

Димитър Стоянов споделя своя опит в биодинамичното земеделие, като участва в много семинари като лектор. Сред младите си колеги е известен като чичо Митко. Стреми се да помага на всеки със съвети и консултации. Вярва, че когато човек прави добро на хората и природата, то се връща при него.

– От няколко години приемаме в нашия дом гости, които искат да пренощуват сред цветя, зеленина и ромона на река Чая. Така се сдобихме с много нови приятели от София, Варна, Пловдив, Видин, Търговище, Добрич… също гости и от далечна Япония, Полша, Германия, Турция. Имаме страхотни приятели от Монпелие – Франция, които са ни гостували вече 3 пъти, една американска студентка Барбара, която написа и защити десертация в Университета в Кентъки за живота на хората в Родопите. Всичко това много ни радва!

Но контакта с децата ни липсва и решихме през лятото да организираме почивки за тях. Като учители работихме по проблемите на екологията. Имаме много идеи, знания и опит при организирането на „Училище сред природата“. Ще се постараем да отговорим на хиляди въпроси „Защо?“ – обобщи идеите си „чичо Митко“.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!