Лавандулата дава бъдеще за модерния млад човек

*категорична е г-жа Нина Гиргинова,председател на организационния комитет на Националния фестивал на лавандулата,който се състоя наскоро за шести път.

* Добруджа е хегемон по насаждения и производство на лавандулово масло. Град ГенералТошево се превърна в столицата на лавандулата.

Жътвата на лавандула в община Генерал Тошево започна. Все още се прибират ранните сортове. Първите резултати показват около 10 кг масло от декар. Кампанията стартира и в община Балчик, сочат данните на областната земеделска служба. Добивите на масло зависят от няколко фактора – доколко лавандулата е готова, каква е възрастта на насажденията и какви са характеристиките на сорта. Разбира се, от съществено значение са и климатичните условия, защото при сухо и горещо време етеричното масло се качва в съцветията, а при дъжд добивите силно се занижават.

През миналата стопанска година валежите по време на жътва са сринали реколтата в някои добруджански общини и добивите са паднали до 5 кг/дка, споделят земеделски стопани. При други фермери резултатите са стигнали 15-17 кг масло от декар, но само там, където е нямало проливни дъждове и навреме е окосена ароматната билка.

В дните преди активната кампания по прибиране на лавандула в община Ген. Тошево се проведе Шестият фестивал на лавандулата – събитие, което събра на едно място земеделски стопани, представители на дестилерии, на общински, областни и държавни институции. Във фокуса на празника бяха и проблемите на сектора – как и къде ще се реализира продукцията, ще стигне ли капацитетът на дестилериите, каква е ролята на България в производството на лавандула и др. По тези въпроси разговаряхме с Нина Гиргинова, председател на организационния комитет на Националния Фестивал на лавандулата:

– Първото издание на националния фестивал беше през 2014 г. Ето вече шест години сме заедно с добруджанци и съм много радостна и доволна от факта, че за пореден път успяваме да направим празника и да го надградим. Идеята на този фестивал принадлежи на предприемчиви българи, добре познати на световните пазари за етерични масла. Целта е да съберем на едно място земеделски стопани, агроспециалисти, предприемачи, собственици на дестилерии. Искаме да обединим жителите на Добруджа, защото фестивалът е посветен на добруджанци и на земята. Освен че събира хора от различните сектори на земеделието в региона, той дава възможност те да покажат докъде са стигнали в своето развитие. Тук е мястото на дискусии, обмен на мисли и информация, коментар на очакваната реколта и цените, а защо не и разговори относно това какво е бъдещето на българския земеделец.

Много ми се иска младите хора да видят реалния потенциал в това да се занимават със земеделие, защото това е най-ценното, което има българинът – земята. Много бих се радвала, ако този фестивал помогне на младите хора да се убедят, че земята може да бъде достоен поминък.

Българската лавандула няма равна по качество и доходност. От 2012 г. България показва на света, че до розата, която беше нейният символ, вече трябва да добавим и стръкче лавандула. Тази култура е символ на трудолюбието, на упоритостта, на посветеността на българския земеделец към земята. Тя е модерна, индустриална култура, тя е в почти всички сфери на нашия бит и е широко приложима.Така че става поминък на все повече и повече земеделски стопанства.

Добруджа е хегемон в национален мащаб по площи лавандулови насаждения. По официални данни за тази година те са 72-74 000 дка. От миналата година, когато бяха 39-40 000 дка, вече имаме почти двойно увеличение. А по неофициални данни земеделци споделят, че вече гоним 100 000 дка лавандулови насажденията в Добруджа. А ако добавим и Подбалканските посеви, които са в пъти по-малко по размер заради географските фактори, но не и по качество, то това означава, че България наистина превръща в свой основен поминък лавандулата.

Лавандулата е бъдеще за младите хора. Всички етерично-маслени култури са бъдеще за модерния човек, за българина, който е свързан със земята, работи отговорно, търси добър стандарт на живот. Лавандулата е една изключително доходна култура, това вече е осъзнато. Маслото от етеричната билка се търгува навсякъде. Вярвам, че българската лавандула ще запази своето добро реноме и лидерство.

* * *

Открита дискусия по проблемите на лавандулопроизводството, пазарите и цената се проведе в рамките на Шестия фестивал на лавандулата, с участието на представители на МЗХГ, браншови организации, експерти, земеделци…

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!