Лавандулата е предпочитана култура за малък бизнес в Шуменско

* Цветан Георгиев е управител на банков клон, но смята етерично-маслената култура за подходяща за заети хора. От 4 години се грижи за насаждение от 6 дка, което смята да увеличава.

Цветан Георгиев е управител на банков клон в Шумен, но от 4 години отглежда лавандула. Като икономист е изчислил всички аспекти на този малък земеделски бизнес – ползите в краткосрочен и дългосрочен план, инвестициите като средства, време и усилия, перспективи за допълнителен доход…
– Лавандулата е сред предпочитаните земеделски култури за подкрепа на личния и семейния бюджет в Шуменско. Тя е особено подходяща за трудово заети хора, които нямат време за втора работа. Агромероприятията в голяма степен са механизирани. Затова много хора от областта са избрали тази култура за свой малък бизнес – обясни Цветан Георгиев. – Тя вирее в почти всички райони на страната и пред последните години се наблюдава „ренесанс“ на интереса към нея в Североизточна България, вкл. в Добричко, Варненско.
Цветан е завършил специалност „Банково дело“ в Свищовската академия „Димитър Ценов“. След това е работил като икономист в частни фирми и е бил служител в различни банки. От една година е управител на банков клон в града. Интересът му към земеделието се дължи на неговия баща Георги Цветков – машинен инженер, бивш председател на АПК-Хитрино.
Дълго време Цветан Георгиев се колебае коя култура да избере и приема препоръката на свой приятел това да бъде лавандулата. Неговият баща му е консултант, но усвоява тънкостите в отглеждането на етерично-масленото растение чрез четене. Преди 4 години купува посадъчния материал от Института по розата в Казанлък. Впечатлен е, че получава четири сертификата с него. Растенията са сорт „Севтополис“, но с отлични характеристики и са много по-различни от посадъчния материал, който се разпространява напоследък.
– Туфите на насаждението ми са по-малки, коренчетата и дръжките са по-къси. Включих се във фейсбук-група, в която колеги се оплакват и качват снимки на лавандула, която уж е същия сорт. Не мога да си обясня защо растенията имат толкова различен външен вид и характеристики – посочи Цветан Георгиев.
Сега има готовност да засади още 8 дка с лавандула и така насаждението му вече ще е 14 дка. Банкерът смята, че тази година не е особено добра за културата, защото добивите му са около 7 кг/дка. За сметка на това изкупната цена е повишена в сравнение с м.г., когато е била 1,40 лв./кг., а сега е 2,15 лв./кг. Той е изградил коректни отношения с дестилерията в село Върбак, Шуменско. През последните години в тази североизточна област броя на дестилериите е нараснал до около десетина. Такива предприятия работят в гр. Смядово, селата Загориче, Бяла река, Дибич, Струйно и др. Повечето от преработвателите изнасят лавандуловото масло за чужбина. То е търсено в козметичната промишленост, но значителни количества родна стока заминава за страните от ЕС. Разбира се, има приложение и във фармацевтиката.
Проблем е разпространението на нелицензиран посадъчен материал, при който производителите нямат гаранция за характеристиките на закупения сорт.
С всяка изминала година трупа опит и се убеждава, че е правилен съветът, който получил от възрастен бивш председател на ТКЗС. Той му казал, че разликата между добрия и лошия стопанин е само един ден…
– Ако трябва да перефразирам думите му, в земеделието всичко трябва да се прави навреме. Нищо друго не помага! – обобщава Цветан Георгиев.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!