ЛЕДЕНИК РАЗКАЗВА ЛЕГЕНДИ ЗА ТРАГИЧНА ЛЮБОВ В СТИЛ „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“…

* За тях, за старинната кула и древното римско селище, за други забележителности, за възможностите за облагородяване на района – научаваме повече от кмета Иван Стоянов.

Леденик се намира на няколко километра западно от Велико Търново и е едно от сателитните села, които все повече придобиват статут едва ли не на квартал на областния център. Промишлената зона на старопрестолният град се разраства в тази посока и наближава територията на населеното място.

Заради близостта до старата столица, селото е предпочитано за живеене от много млади хора. Тук са се заселили и 3-4 семейства англичани. Иначе жителите са около 1250-1300 души, посочи кметът Иван Стоянов. Цялото землище на селото е 14 000 дка, от които се обработват около 12 000 дка, като по-голямата част са наети от крупен арендатор.

Възможностите за облагородяване на селото са основно с подкрепата на Община В. Търново. По програмата „Местни инициативи“ се осигуряват средства за подпомагане на населените места, като съответните кметства предлагат проекти. През т.г. Леденик ще кандидатства за средства за обновяване на комбинираната сграда на центъра. В нея се помещават младежки и пенсионерски клуб. Идеята е да се обновят част от помещенията в нея, за да се премести кметството. То сега се намира в стара къща, изградена през 1927 г. и поддръжката й е много трудна, посочи кметът.

За ремонта по предварителни разчети са необходими около 15 000 лв. През последните години по линия на „Местни инициативи“ е извършено облагородяване на различни централни територии. Изградена е спортна площадка, пред пенсионерския клуб е създаден парк с беседки.

През т.г. се очакват и средства за ремонт на камбанарията на храма „Свети Георги“, който е осветен през 1835 г. и е един от най-старите във Великотърновска епархия. За необходимите 12 000 лв. е внесен проект в Дирекцията по вероизповедания. Дори и да бъде одобрен, парите може би ще бъдат преведени през второто полугодие и едва ли храмът ще бъде обновен за своя юбилей, който ще се отбележи т.г.

Все повече набира популярност една от местните исторически забележителности – старинна кула, която днес е и музей. През последните години я посещават все повече индивидуални туристи, които минават оттук на път за София или за морето, посочи Иван Стоянов. Кулата се намира в един от живописните краища на селото, заобиколена от стари къщи, изградени в типичен за търновския край автентичен стил. Очарованието се подсилва от факта, че наблизо до нея минава река Янтра.

Ledenik3Легендите и историческите данни се преплитат и обвиват в тайнственост миналото на кулата. Смята се, че е била издигната през 15 век от Шемши бей, който бил наместник на турския султан в Търновския регион.

Постройката се издига на три етажа. На първия етаж се намира музеят, където има изложена етнографска експозиция. Тук можете да видите с какви инструменти и сечива са си служели предишните поколения, за да работят на полето. Едни от тях са вършачки, кошери, рало и т.н. Представени са също така вещи и предмети от бита и ежедневието на работливия български селянин през Възрожденският период – вретено, стан и други.

На втория етаж на Кулата се намират спалнята на Шемши Бей и няколко гостни. В тази спалня е разположено единствено неговото легло, което заема почти цялата стая и е просто огромно. За да се стигне до нея обаче, трябва да се мине през една друга стая, която е украсена с типично арабски мотиви и според традициите на арабския стил. А на третия етаж се помещават две огромни зали, богато украсени с китеници и дърворезби.

През 1979 г постройката била частично реставрирана и към нея били издигнати ресторант и малък хотел, които приемат гости и до днес.

Съществува впечатляващо предание за пагубна любов, свързано с кулата. Единственият син на Шемши Бей се влюбил в красивата българска девойка Неда. Объркани и разтревожени, нейните родители поискали помощта на местната лечителка. Тя дала на момичето отвара, която я приспала толкова дълбоко, че то заприличало на мъртво. Виждайки безжизненото тяло на любимата си, бейският син се пробол точно в сърцето. Баща му бил съкрушен и отишъл в къщата на родителите й. Той се явил с добро и дори им дал пари да погребат дъщеря си. Късно вечерта младата девойка се пробудила и заедно със своя брат поели за Търново. За нещастие обаче един от селяните ги видял и казал на Шемши. За да няма никакви съмнения той наредил да изровят ковчега й, но за негово учудване бил пълен с камъни. Разгневен и ядосан от измамата и заради напразно погубеният си син, беят заповядал цялото семейство на Неда да бъдат убити на „Аша Чаир“. Братът на момичето, след като научил за огромната трагедия, потеглил със своите верни другари да му отмъсти. Но изплашен Шемши избягал в Търново, а младият момък не успял да го намери.

Леденик е старо римско селище. В землището е регистрирано и тракийско селище в местността „Бели бряг“, а в „Усоето“ има ранновизантийска крепост, забелязана от Шкорпил. На 1 км западно, върху високия, с голям наклон към р. Янтра терен, е разкрита средновековна църква. По стилови белези от намерените стенописни фрагменти храмът е датиран към втората половина на XII век.

Лилия Лозанова

 

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!