ЛОЗАРСТВОТО И ОВОЩАРСТВОТО СА ПРИОРИТЕТНИТЕ ОТРАСЛИ В НАШИЯ РЕГИОН

*Изкоренихме старите сортове и заложихме нови, високодобивни. Следваме препоръките на специалистите и стоката ни се търгува добре у нас и в чужбина – споделя г-жа Хатче Ферат, кмет на село Разбойна, общ.Руен, която взема активно участие в семейния бизнес.

На 30 километра от морето, в най-източния дял на Стара планина на припек се е кротнало село Разбойна. Едно от съставните селища на най-голямата община у нас.Отвъд него нагоре към с. Топчийско води черен път… Не се наложи да чакаме дълго г-жа Хатче Ферат, минути преди това Хатче Ехлиман и Летиф Смаил ни посрещнаха любезно в прясно ремонтираното кметство.“И секретарката, и кметът, и аз сме с името Хатче, смее се г-жа Ехлиман. -Отговарям за чистота в селото, скоро разкрасих тротоарите, боядисах бордюрите с вар…

-Тук си живеем спокойно, нищо че селото ни носи името Разбойна – в разговора се включи и Летиф Мехмед, който като повечето пенсионери не стои по пейките, а си търси работа, къде в градината, къде в лозето.- Нашата кметица е вече четвърти мандат,харесваме я, млада и оправна е, със земеделие се занимава семейството й. Над 1000 души са жителите на нашето село,работещите бягат по градовете, по морето,защото там има работа, а в земеделието останаха по-малко хора. Селото ни е разположено от южната страна на планината,къщите ни са пълни, нямаме необитаеми.

Преди години в Разбойна имаше българи, имаше и немалко роми, но те напуснаха. Останахме само турско население. Легенда разказва, че харамии навремето минали покрай нашата река – Харам дере, казват, че били малко разбойници (смее се). Нападали са керваните, чийто път е бил оттук, та затова селото ни е приело това име. Но сме кротки хора, работливи…

Имаме си и детска площадка, магазини, кафенета, асфалт положиха преди кажи-речи 40 години. В миналото тук имаше само един хоремак, един магазин, а сега са много повече. И транспортът е добър, три пъти в деня идва автобус от града и обратно. Но и хората имат вече коли и не разчитат кой знае колко на рейсовете.

Г-жа Ферат е кмет, но и фермерка, със съпруга си отглежда лозя, овошки. Живее в Разбойна, познава всички жители, с каквото може помага. Справя се и с работата в кметството, и с личните ангажименти. Но и ние й помагаме. Тук имаме голямо училище до 7 клас. А след това децата посещават училищата в Руен, в Айтос, в Бургас.

* * *

След кратката раздумка пристигна и кметът на Разбойна, г-жа Хатче Ферат, Разказа ни, че със съпруга си Ренгин отглеждат винени и десертни сортове лозе, кайсии.

– За жалост сланата попари овошките, лозята ни са над 200 дка, но имаме и едногодишни насаждения. Основно залагаме Мускат Отонел и Тамянка, Червен Мискет, поддържаме 4-5 сорта, а от десертните – Велика и безсеменни сортове. От 2008 г поетапно изкоренихме старите насаждения и създадохме нови, с високодобивни и перспективни сортове. А бизнес развиваме по-отдавна, баща ми постави началото през 1998-1999 г, след това съпругът ми пое от 2006 г. Аз съм ангажирана с кметството, но в почивните дни и след работа помагам.

Партнираме си с Винпром – Славянци и с „Черноморско злато“. Пазари за гроздето има, особено за десертното, основно снабдяваме бургаската борса. Но интерес напоследък срещаме и от румънски търговци.

Кайсиите ни се простират на 93 дка, на пета година са, в момента са в период на преход, искаме да развиваме биопроизводство. Но дръвчетата страдат много от сланите. А пазари за този плод има, както на нашите борси, така и за Русия. Шест са сортовете, които сме засадили.

Фирмите, с които работим ни консултират, насочват вниманието ни към текущите дейности в трайните насаждения.

Разполагаме с техника, която закупихме по Мярка 121 (трактори, пръскачки, плугове за обработка на междуредията, шарапани). Така че механизирахме основните дейности. Трима работника са постоянно ангажирани в стопанството, а по време на активните периоди работим с фирми, които ни осигуряват необходимия брой – по 40-50 души. В момента довършваме резитбите.

Живея в селото, постоянно съм в контакт с моите съселяни, а и бизнесът ни е тук в региона. Сега имаме доста работа, подсаждаме лозичките и дръвчетата, които са изсъхнали. Но основно съм ангажирана със селото и хората, все пак сме 1000 жители. Тази година имаме обещанието от кмета на община Руен да се асфалтират улици, ще изградим мултифункционална площадка за спорт, която ще бъде разположена на входа на селото ни, на равното място. Ще се ремонтира и площадът. Накрая нека и аз да ви припомня – в Разбойна живеят най-хубавите хора, най-работливите!

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!