Лютото като вдъхновение за ферма „Hotfarm“ – Варненско

* Семейство Родинови отглежда най-лютата чушка в света „Каролина Рийпър“. Разполагат със семена от 300 огнени чушки от цял свят, а „горещите“ им продукти имат уникален вкус.

Лютото може да е вдъхновение. Не само за хората, любители на пикантната храна, но и за производителите. На превръщането на този вкус в изтънчена кулинария, са се посветили семейство Христо и Дарина Родинови – създатели на ферма „Hotfarm“ – село Страшимирово, Варненско. Те отглеждат супер люти чушки и приготвят продукти от тях. Такива стопанства има в Англия и Франция, докато в България са една от първите по начин на работа и технология на преработка.
Семейството отглежда най-лютата чушка в света – Carolina Reaper, вписана като шампион в рекордите на Гинес. Тя e убийствен хибрид, създаден от лудия американец Ед Къри от щата Каролина и е кръстоска между пакистанска Нага и Червено Хабанеро. През т.г. от 2 декара оранжерии са прибрали рекордно количество продукция от този огнен сорт – 1 тон. Семейството произвежда семена от над 300 люти чушки от цял свят, но за свежа продукция са се спрели на 50 сорта. Основните са от Мексико, Чили, САЩ и др.
– Събирането на семена от тези „жарки“ зеленчуци ми е хоби, което превърнахме в бизнес. Започнахме като на шега и сега, след 8 години това е основна наша дейност и стремеж. Ние се влюбихме в тези невероятни растения, когато научихме за техните безбройни полезни качества в различни области. Започнахме да отглеждаме люти чушки за собствени здравословни цели. От консумация на фреш чили, стигнахме до сосове, сладка, подправки, сушени люти чушки, зехтин… Изучихме всяка възможност за употреба и комбинации на лютите чушки и повярвайте ни – нямат граници. Във всеки специалитет – предястия, основни ястия, със сирена, плодове, десерти, кафе, ликьори, където и да се използват, лютите чушки добавят нови аромати и полезни свойства, които ни помагат да сме здрави – сподели Христо Родинов.
Отглеждането на „Каролина Рийпър“ е трудно, тъй като има супер дълга вегетация – 9 месеца. Засява се в края на декември, през април се засажда разсадът и се бере през август. Толкова е една човешка бременност. Семената не са евтини, а като се калкулират всички разходи, 1 кг чушки струват 200 лв. Около 100 грама са 15-на бройки, които стигат за близо месец. Изчислили сме, че поради огнения си вкус, една бройка може да се изяде за около 4-5 дни.
В оранжериите има капково напояване, като използват конвенционални торове, но всяка година усъвършенстват агрохенологията. Преди да се захванат с този проект, семейството се е занимало с отглеждане на 10 дка подправки и всевъзможни зеленчуци. Христо Родинов е моряк и е пътувал няколко години с кораби. Тъй като носи градинарски ген, е акустирал за постоянно в село Страшимирово. Неговият прадядо е бил градинар от махала Синджирци, в Еленския Балкан. Той пристигнал във Варненско и закупил 30 дка земя, като започнал да практикува своя занаят. За съжаление голяма част от собствеността му била отнета по време на национализацията. Обаче любовта му към градинарството живее и до днес в неговите наследници.
Семейство Родинови без нито стотинка субсидия успява да изгради цех, в който произвежда консервирани продукти. Повечето операции са ръчни, въпреки че някои процеси са автоматизирани. Произвеждат люти сосове, туршии, сухи смлени люти чушки, замразени и изсушени, шишенца с оцет и зехтин, люто сладко, хоби семена и разсад от люти чушки. Тези продукти са изключително търсени за гурме кухнята, като се ползват в елитни ресторанти като „Капитан Кук“ в столицата, издаде стопанинът.
В Германия и Англия хапват много по-лютиво от нас, българите. Достатъчно е да посоча практиката на Октобър фект, където наравно с лютеницата и майонезата се предлага огнен сос, разказа фермерът.
Продукцията на „Hotfarm“ се реализира във вътрешната търговска мрежа. Продаваме на фермерския пазар във Варна и хората изключително харесват екзотичните ни продукти. Основната причина е, че те са 100% натурални, приготвени от чушки. Единствените добавки са сол или оцет. Един от любопитните продукти е лютото сладко, което се приготвя само от цели чушки. То е уникално в световен мащаб, защото няма аналог. Подходящо е за влагане в червени меса, морски дарове, като дори имаме рецепта за мъфини с него. Разядката е от огнения зеленчук, чесън и магданоз. Шишенцата за оцет и зехтин могат да се ползват и като лекарство. Лично познавам двама души, които са затворили язва след консумация на наши продукти, издаде стопанинът и допълни:
– Артикулите ни имат голям експортен потенциал, но засега предстоят само преговори за износ в Румъния. В предлагането им активно участват дъщерите ни Елена (26 г.) и Славяна (22 г.)
Наскоро производителите от Варненско са изпратили първата пратка със своя стока за български магазин в Австрия. Навсякъде клиентите оценяват уникалните вкусови качества на „огнения“ зеленчук. Неслучайно варненската ферма е избрала за свой слоган – „нашето люто е най-прочуто“.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!