ЛЯТО ПОСРЕД ЗИМА, „ПРОЛОГ“ – ЗА НАЙ-ФАНТАСТИЧНАТА САЛАТА И КАК TUTATEC ПОБЕДИ ТУТА АБСОЛЮТА

*“Убеден съм, че в оранжерийното производство колкото повече даваш, толкова повече получаваш! Технологиите са на световно ниво, контролът е стриктен, и рискът не е малък, но това е моят бизнес!“ – категоричен е агр. Иван Величков, син на емблематичния в агробизнеса Йордан Величков.

По първа пролет сме в оранжериите на ЕТ „Йордан Величков – Влади“ в пловдивското село Ръжево Конаре. Посреща ни г-жа Лиляна Черешарова, агроном във фирмата вече 15-16 години. Навън е уж пролет, а си е истинска зима – изненадва ни ту със сняг, ту с дъжд, но под покривите на стъклените оранжерии си е истинско лято.

-С г-н Величков се работи чудесно, не познавам друг работодател като него – по-ерудиран, по-добър, агроном, производител и търговец – започна г-жа Черешарова. – След завършването на образованието ми във ВСИ тогава, днес АУ – Пловдив, започнах работа като главен агроном в оранжериите в Сливен. След това се преместих в оранжериите в с. Трудовец, където поставихме основите на производството на краставици. Осем години останах в това Ботевградско село, а сега съм в Ръжево Конаре. Общо оранжериите на фирмата са 180 дка, представяте ли си за какво производство става дума!
Тук оранжериите са 60 дка (две по 30 дка), стоманено-стъклени, работим по съвременни холандски технологии. Всичко е на хидропоника, сеитбата на краставиците е направена на 2 декември, а контейнерите със субстрат перлит сме внесли на 30 декември. И на 27 януари беше първата беритба, т.е. при вегетация по-малко от 2 месеца имаме плодове и то прекрасни. В 30 дка сме разположили 54 000 растения, във всеки контейнер те са по 2, т.е. 27 000 контейнера на 27 см един от друг – уточнява дамата.
Хранителните разтвори се подават контролирано, влажността също е под контрол, температурата – естествено, нощната е 18-20 градуса, а дневната зависи от времето, ако е облачно – се поддържа 22 градуса, а при слънчево се покачва до 26. Но, забележете, на растенията се подава и въглероден двуокис, доказано е, че тази практика повишава добива. Да, в минимални количества е, а резултатът е впечатляващ, с 20% реколтата е по-добра. При такива условия РАСТЕНИЯТА РАЗВИВАТ СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ.
Нашите работници са от Украйна, в едната оранжерия само работят 22-ма. Настанени са тук в базата в луксозни жилища, по двама в стая. Имат си и столова, та тя е по-хубава от ресторант, и менюто е богато. Дисциплинирани са и сме доволни. Работят по 3 месеца, заминават си и идва нова група. Обучаваме ги задължително преди да започнат работа.
Но нека ви разкажа повече за растенията и технологията. Сортът е холандски – ПРОЛОГ, който е подходящ за зимно-пролетно отглеждане. Залагаме го вече 4 години. Борбата с неприятелите извеждаме с биоагенти, това е важно да отбележа. Те са естествените врагове на неприятелите, продукцията ни е чиста и това отваря пазарите.
Плодовете на Пролог са чудесни, сортът е женски, много рядко се явяват мъжки цветове. Отстраняваме и тях. Както и всички колтуци по централното стъбло. За цялата вегетация едно растение изхранва 18-20 кг краставици или това са около 60 броя. Представете си за какъв добив говорим. Но за да се случи това, технологията трябва да се спазва стриктно.
Оранжериите са от 2013-та година, тогава дойде и първата реколта. По две реколти вадим, имали сме и домати като втора култура. Защото се налага да правим сеитбооборот. А с тези жълти уловки в долната част на редовете ловим белокрилката и трипса.


И докато агрономката ни въведе в детайли в това действително нелеко и отговорно производство, вече имахме честа да се запознаем и продължим срещата с младия фермер – Иван Величков, агроном по растителна защита и отговарящ за оранжериите в това пловдивско село:

-Докато учех в АУ баща ми закупи оранжериите и веднага започна, бих казал, тотален ремонт. И от 2012 г. стартирахме реално производството, като през повечето време сме отглеждали предимно краставици, но имахме и няколко реколти домати. Баща ми предимно ми е в помощ за реализацията. Защото колкото и да е добър продуктът, нямаш ли пазар за него, не можеш да продължиш напред.
Що се отнася до трудностите в ежедневието и ние, както и останалите колеги, изпитваме недостиг на работна ръка, на специалисти, макар че сме създали прекрасни условия за работа и за почивка.
Работата в оранжериите е доста по-трудна, производството е интензивно. Рискът при нас е по-голям, на полето си зависим от атмосферните условия, но при нас, ако влезе неприятел или болест в съоръженията, много бързо ще приключиш. Затова контролът е стриктен.
На какво ви научи баща ви, известният Йордан Величков? – настояваме да чуем тук, в този момент.

Баща ми ме научи НА ТЪРПЕНИЕ И НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. Нищо добро не идва толкова бързо.
Що се отнася до производството целта ни е да вземем максимума от културата. И всеки детайл от технологията е важен.
Защо отглеждаме този сорт? Защото ПРОЛОГ РАСТЕ И ПРИ ОСКЪДНА СВЕТЛИНА! Защото е родовит! На нас ни трябва не краставица, която да бъде реколтирана в хубаво време през пролетта и лятото, а в есенно-зимния период. Хибридът е предпочитан, а вкусовите му качества (както и на всички останали зеленчуци) зависят от храненето.
Що се отнася до опазване на насаждението от вредители ползваме биоагенти.
Как се избавихме от Тута Абсолюта? Ще ви разкажа, миналата година през лятото отглеждахме домати и в този блок ползвахме феромони – TUTATEC. Тяхната роля е да дезориентират мъжките индивиди. До оплождане не се стига, до ново поколение – също. Просто се избавихме от тази напаст! А известно е колко щети нанася вредителят. По 30 броя в декар феромонови уловки разположихме и изведохме една успешна растителна защита.
TUTATEC е испански продукт. Внасяме го само ние и сме изключително доволни. Миналата година не изхвърлихме нито един домат, всички плодове бяха чисти, без дори и най-незначителни повреди. Освен това са биологични. TUTATEC работи перфектно в оранжериите.
Убеден съм, че това е моят бизнес! Подбирам скъпи, но качествени продукти, като се започне от семената. Вече знам, че в оранжерията колкото повече даваш – толкова повече вземаш! Всяка икономия води до спад на приходите. Що се отнася до препаратите, позволяваме си ако се наложи да ползваме продукт, но той да бъде с карантина не повече от 1 ден! Защото произвеждаме храна за хората.
Иван Величков има готовност да съдейства на свои колеги при доставката на TUTATEC, за да им помогне да се избавят от неканения гост – доматения молец. Достатъчно е да му позвъните на тел. 0887 699 668
(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!