МАГИЯТА ПЧЕЛАРСТВО – ПОМИНЪК НА ТРИ ПОКОЛЕНИЯ РОДОПЧАНИ

*Фамилия Станчеви отглежда 400 кошера в околностите на Златоград и Неделино. От тях вадят три вида мед – акациев, билков и манов, и различни пчелни продукти. Най-младата сила в семейния пчеларски бизнес – Сергей, апелира за единство в бранша, а българинът по-често да включва в менюто си мед за здраве.

„Ползвайте меда като храна, за да не се налага да го ползвате като лекарство!“. Тази немска поговорка е мотото на пчелна ферма „Станчеви“. Тя е разположена в екологично чист район – в сърцето на Родопите, в околностите на Златоград и гр. Неделино, област Смолян. Наброява 400 кошера, за които основно се грижат баща и син Илия и Сергей Станчеви. По цялата верига – от ваденето на три вида мед – акациев, билков и манов и производството на различни пчелни продукти, до реализацията им, са ангажирани всички от семейството. За удоволствието, но и предизвикателствата на пчеларството и за бъдещите професионални планове, разговаряме със Сергей Станчев:

-Аз съм трето поколение пчелар. Дядо ми Стоян Станчев, лека му пръст, започва да се занимава с пчеларство почти на шега. Годината е 1950-а, когато негов приятел му подарява два кошера, за да вади мед за фамилията. Две години по-късно вече създава пчелин от 36 кошера. С времето баща ми Илия Станчев, проявява интерес към занаята и бързо е завладян от магията на пчеларството. Благодарение на него бизнесът продължава да се разширява и постепенно фермата се увеличава до 120 кошера – разказва Сергей.
Младият мъж се включва официално в бизнеса преди 10 години. Стартира с три кошера, подарък от дядо му и баща му. През 2010 г. кандидатства по мярка 112 „Млад фермер“ от първия период на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., а проектът му за разширение на бизнеса до 250 кошера е одобрен. Това му дава успешен старт, голям стимул му е също и призът, който печели през 2011 г. за млад фермер на годината.

С наградата много се гордея, тя стои на челно място в моя дом. Пчеларството е занаят, който ме кара да се чувстам сигурен в себе си, защото го правя и развивам с удоволствие, чистосърдечно споделя Сергей Станчев и продължава своя меден разказ:

В момента пчелната ни ферма „Станчеви“ наброява 400 кошера, разположени в 4 пчелина. Голямо предимство е, че те са в екологично чист планински район, почти без обработваеми земи и полски култури, съответно няма риск за кошерите да пострадат заради пръскане с препарати за растителна защита. Пчелините, които са в Златоград, са в преход към биологично пчеларство. Реално медът ни е биологичен, но все още нямаме сертификат. Вадим три вида – билков, манов и акациев. Отделно добиваме и пчелен клей, цветен прашец, пчелно млечице и приготвяме клеева тинктура. Цехът ни е в село Еленка, а майстори са основно майка ми и баща ми. Там освен с центрофуга разполагаме с целия необходим инвентар за производство на качествени крайни продукти. Производственият капацитет е съобразен с нашите нужди. Имаме идея да правим и т.н. крем-мед, който е много популярен в Америка. Представлява смес от кристализиран и течен мед, който може лесно да се маже на филия.
Тази година за нас бе доста добра, за разлика от други наши колеги. Имаше доста акация и започна да вали два дни преди главната паша. Затова като цяло тук залагаме на повече бройки кошери и ги разполагаме на различни места, за да разчитаме на повече количество мед.
Самото пчеларстване не е лесен занаят, а най-трудно е да се опазят кошерите живи. На много колеги, които идват да си купуват от мен пчелни семейства, им казвам, че с две-три отводки не става, още повече, че няма гаранция, че ще презимуват. Ако от две семейства умре едното, имаш 50 процента смъртност, а ако гледаш 20 кошера и ти загине едно семейство, загубите са много по-малки. Така че хората, които смятат да се занимават с пчеларство, съветвам да започват минимум с 10-15 кошера. Много важно е също младите да слушат по-възрастните пчелари и да прилагат изпитани практики, особено когато се налага лечение, защото пчелите не обичат да се правят експерименти с тях. Ние си прилагаме едновремешни методи и сме доволни.
Няма как да не коментираме и един общ проблем на пчеларите в България – разединението в бранша. Не зная на какво се дължи, дали е на завист или друга причина, макар че пчеларите не сме богати хора, но няма необходимото разбирателство между колегите.
Бъдещите ми планове са амбициозни – да увелича кошерите, да прилагам подвижно пчеларство, както и да наложа апитерапия с кошерен въздух в Златоград. Този метод е много известен на Запад. Изграждат се къщички, а в тях се поставят кошери. На тях се монтират инхалатори с маски, които позволяват на хората да дишат съвършено пречистен въздух директно от кошера. Този въздух е наситен с всичко, което произвежда пчелата. Методът е изключително полезен за тези, които страдат от астма – обяснява Сергей Станчев. – За жалост българинът няма навик да консумира мед в ежедневното си меню и така да подсилва имунната си система, а го търси вече при необходимост. Апелирам, както немците са големи почитатели и ценители на меда, както и най-големите консуматори на този еликсир в Европа, така да се запалят и българите, а начинаещите пчелари да не се отказват при трудности, да бъдат креативни и единни.
Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!