Мандра „Горан“ отбелязва 27 години дейност

*Цветелина Матева посочва, че амбициите на дружеството са да разшири фермата, в която в момента отглеждат 80 черношарени говеда. Суровината се преработва в мляко, сирене, кашкавал и др. изделия.

Разнообразни млечни продукти на мандра „Горан“ предлагаше Цветелина Матева на специален щанд по време на националния овцевъден събор до Петропавловския манастир.

-На 9 май отбелязваме 27 години от създаването на мандрата – сподели г-жа Матева. – Тя се намира в едноименното село в Ловешка област. Създадена е от моя свекър Владимир Матев, който работи наравно със съпруга ми Радослав. Имаме три фирмени магазина в град Ловеч, където продаваме собствената продукция. Предлагаме я и в търговски обекти в Троянско. Основните ни продукти са овче, козе и краве мляко, овче и козе сирене, сирене по БДС, бяло саламурено сирене, кашкавал и др.

Сиренето с марка „Горан“ се прави по технология на дружеството. Основният майстор на тези продукти е Цветелина Матева, която е завършила специалност по хранителни технологии в техникума в Плевен. Мандрата преработва дневно около 2 тона мляко,като освен от собствено производство,изкупува и от стопани от съседни села като Йоглав, Дойренци и др.

– От 5 години създадохме и собствена кравеферма. Закупихме от Германия 25 елитни юници, останалите са от страната. В момента имаме близо 80 черношарени говеда, които са под селекционен надзор – обясни стопанката.

Поради големите грижи, които полагат да стадото, млякото е с изключително висока масленост и 9,2 безмаслен остатък, като параметрите му се доближават до овчето мляко.

Въпреки, че продажбата на млечни продукти й отнема много време, Цветелина се грижи и за дворна градина – с 30 дръвчета, които раждат ябълки, сливи, череши, кайсии. Заложила е и над 400 корена домати, както и останалите традиционни зеленчуци – пипер, лук, картофи и др.

– Искам да предлагам на хората домашни и чисти продукти – категорична е дамата. – Според мен най-големият проблем са търговците-прекупвачи и административните изисквания, свързани с производството. След 27 години дейност амбициите ни в бъдеще са да увеличим стадото и да ползваме повече собствено мляко…

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!