МАНДРА „РУКАТКА“ ПРОИЗВЕЖДА ЧИСТА И ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

*Създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов и неговите съдружници наричат млечните продукти на старинното гърненце, в които се е квасило киселото мляко – „рукатка“.

„Преди много години в домовете на нашите прабаби имало специални глинени съдове, наречени рукатки (думата идва от рука (ръка), заради удобната дръжка). В тях те разпределяли прясно краве мляко, добавяли специална жива закваска, завивали съдовете с вълнено одеяло, изричали по една добра дума и ги оставяли да престоят през нощта, за да се случи магията. На сутринта във всяка рукатка откривали плътно кисело мляко с фин нежен каймак. Вкусът му носел усещане за чистота, тучни зелени поляни, свежест и здраве.
В нашите домове вече не притежаваме тези специални глинени гърненца, а с времето изгубихме и вкуса на онова кисело мляко, което се е приготвяло в тях. Затова ние от „Рукатка“ решихме да опитаме да го намерим отново и да запознаем нашите деца и внуци с него. Защото те заслужават да го усетят. Само така ще могат сами да направят разликата и да получат онзи дар, който нашата щедра природа ни дава. „Рукатка“ произвежда био кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, а съвсем отскоро – масло и сметана. В нашите продукти се влага само най-чистото био сертифицирано краве мляко, естествени закваски… и винаги добра дума. Точно както са го правили нашите баби. Опитайте продуктите ни, за да си припомните истинския им вкус! – това е представяне откриваме в сайта Rukatka.bg.
Биомандра „Рукатка“ се намира в село Драгана, общ. Угърчин. Създадена е от трима съмишленици, които имат разностранен корпоративен опит – Виктор Папазов, създател на Българската фондова борса, Атанас Настрадинов, дългогодишен управител на Canon Bulgaria, и Ирена Комитова, издател на сп. PREMIUM Lifestyle.

-Обединява ни разбирането, че трябва да предлагаме чиста храна – започна да разказва Виктор Папазов. Той над 20 години се занимава с финанси, но признава, че в един момент човек преосмисля своите приоритети и това, което е важно в живота. Когато започва финансовата криза преди 10-11 г., той решава, че е хубаво да има къща на село и да произвежда сам храната си. Така възниква и идеята да се насочи точно към преработката на биологични суровини.

Смятаме, че от храната зависи нашето здраве. Не гоним печалби. Малки производители сме и искаме да останем такива. Обаче за сметка на това не правим компромиси с качеството на продуктите. Натъпканите с пълнители, консерванти и вредности храни ни разболяват, а така влошават качеството ни на живот, водят до временна нетрудоспособност или най-общо казано – понасяме сериозни щети в личен и професионален план – обясни своята концепция Виктор Папазов.
Мандрата е създадена с помощта на Европейски земеделски фонд за развитие на селските региони, „Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) – 2014-2020“, мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, подмярка 4.2. За производството се доставя суровина от две ферми, в които животните се отглеждат според стриктните изисквания на биоживотновъдството. Всички продукти са пълномаслени, защото тримата съдружници вярват, че това е най-естественият начин на производство и подобен подход би бил оценен високо от клиентите на 21 век.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!