МЕДОНОСНИТЕ РАСТЕНИЯ СА СПАСЕНИЕ В КРИЗАТА!

*Напоследък те са сериозно търсени от пчелари! – посочват собствениците на декоративен разсадник в Сливен – Кольо Банчев и съпругата му Мариана Коларова. Обектът осъществява озеленяване на спечелени проекти по ПУДОС на общини и учебни заведения.

Разсадникът за декоративни дървета, храсти и озеленяване в Сливен успешно преодолява последиците от извънредната ситуация.

-Продажбите ни намаляха, ще ограничим и броя на растенията, като ще засадим с около 40% по-малко. Причината е, че в тази ситуация трудно намираме работна ръка.Бившите ни работници се притесняват да започнат работа, въпреки че всеки ден ги извозваме от съседните села. Налага се да се справяме заедно със съпруга ми Кольо Банчев и с подкрепата на роднини и приятели – започна да разказва Мариана Коларова.

Разсадникът е създаден от съпруга й в зората на демокрацията. До този момент той е бил директор на мебелно предприятие в града,а декоративната растителност му е била хоби. В момента обектът е с обща площ от 10-12 дка и е разположен на три места -във вилната зона на Сливен и в селата Блатец и Панаретовци. Тук отглеждат годишно около 30 000 растения, от които 15-20 000 са медоносни. Точно те предлагат възможност на разсадника да преодолее кризата, тъй като в момента сериозно се търсят от пчелари. Сред актуалните видове са бял, червен и розов маргарит, но всеки производител има предпочитания какво да засади край пчелина си.

През последните години постоянно са актуални храстите за жив плет като лигуструм, котонеастър, форзиция, тамарикс, филаделфус, арабска ружа, синфорикарпоси др. Спиреите са много красиви и цъфтят в момента.

Дърветата,които предлагат са около 50-60 вида – явор,ясен, „златен дъжд“, бреза, чинар,рустефина, каталпа, липа и др. „Бяхме едни от първите в страната, които започнахме да предлагаме пауловния и гинко билоба, но напоследък търсенето им намаля!“ – посочи Кольо Банчев. Той е завършил мебелно производство в Лесотехническия университет и в момента има собствено мебелно цехче. В него произвежда различни дървени съоръжения,които се включват в ландшафтното оформление на средата – беседки, пейки и др. Специализирал се е и в разработването на проекти, с които общини и учебни заведения кандидатстват по ПУДОС (Предприятие по управление на дейностите по околна среда). След това техният център реализира проекта в частта на озеленяването, изграждането на автоматизирани системи и др.

– Радостното е, че до момента сме изпълнили над 110 проекта в общините Сливен, Котел, Ямбол, Търговище и др., включително на училища и детски градини. През годините сме работили по многобройни поръчки за озеленяване на частни обекти по българското Черноморие. Тези дни научихме, че са одобрени разработените от нас проекти на кметствата Гергевец и Калояново, но все още не сме сключили договор – посочи Мариана Коларова.

Друго направление в дейността им е изграждане на автоматизирани системи. Напояването в градинския център, който е разположен на три терена е от сондаж, кладенец и от напоителни канали.

Продукцията на разсадника се предлага в цяла България, като се изпраща чрез куриерски фирми. Много от частните клиенти идват и на място. Хората харесват различните видове цъфтящи храсти като „жълта райска птица“, див рошков, албиции и др.

Мариана Коларова признава, че въпреки увеличения обем на труда, който двамата трябва да изпълняват, вярват че ще се справят.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!