Мед, кисело мляко, моркови и домати са най-добрите супер храни!

* Една паничка фасул на ден ще ни реши проблема с лошия холестерол, а от прополиса по-силен антибиотик няма! – категоричен е проф. Христо Мермерски.

Проф. Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 т. в с. Ботево, обл. Враца. През 1962 г. завършва агрономство в Селскостопанска академия, а първата си докторантура защитава в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, както и в Европа, Судан и Етиопия. В съавторство със сина си Йонко Мермерски има издадени над 30 книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.
Разговаряме с него за ползата от т.нар. супер храни, какво трябва да е здравословното хранене на деца и възрастни, както и за био храните:
– Аз съм автор на 30 книги за здравословни храни, последната от която е преведена на английски език. В момента се предлагата в Щатите под заглавие „Как да се лекуваме и предпазим от болестите, хранейки се със здравословни храни“. В своите книги съм описал всичко, което е необходимо и за децата, и за тийнеджърите, и за хората на средна възраст, както и за такива като мене, които са минали 80-те години. Не искам да казвам нищо лошо за модерната вълна, но за мен супер храна е тази, в която се съдържа всичко необходимо за нормалното функциониране на организма. Човешкият организъм се нуждае от белтъчини, мазнини и въглехидрати в нормално съотношение, което липсва в модерните храни. Второто нещо са витамините, микро и макроелементите, аминокиселините и др.
Ако едно дете не получава достатъчно протеини, то няма да развие достатъчно добре и костната, и мускулната система. Това се отразява и на продължителността на живота. Ние сме на последно място в света по продължителност на човешкия живот. Това се дължи на два фактора – генетическа обусловеност и начин на хранене. В този смисъл съм готов да направя режим на хранене на децата, така че да могат да получават всичко необходимо, за да растат здрави.
Мога да посоча една супер храна, която решава много проблеми срещу минимален разход на средства. Един морков, който е с дължина 7-8 см ни осигурява витамин А за 3-4 дни. Добре е да се настърже и да се разбърка със зехтин, тъй като витамин А е мастноразтворим. Морковът подобрява зрението и поддържа в идеално състояние кожата и косата. Ако към моркова и зехтина се добавят и 40 грама смлени слънчогледови или тиквени семки, тогава се осигурява и витамин Е, който е най-силният противораков витамин. Добре е към всички изброени продукти да се прибави и мед и тогава се получава супер храна от най-елементарни съставки. Искам да отбележа, че ако морковът и медът се подложат на термична обработка и се варят няколко минути, от полезните им свойства няма да има и следа.
В храненето на първо място е киселото мляко, след това са медът и доматите. Само 100 грама домати осигуряват необходимите витамин С /за имунната система/ и витамин А /витамина на зрението, здравата кожа и коса/. В доматите има и високо съдържание на ликопен, който е с високо антиканцерогенно действие. Задължително трябва да се консумира и диня, поне 250 грама на ден – от първия до последния ден, когато й е сезона. Тя пречиства всички органи и системи – най-вече храносмилателна и черен дроб, подобрява работата на бъбреците.
След това идва ред на червената чушка. Само в една има толкова витамини и микроелементи, колкото се съдържат в един килограм лимони. Ако вземем гроздето – то е уникално. Всички тези храни съдържат нещо, което българинът трябва да знае, а това е разтворима и неразтворима целулоза. Целулозата предизвиква перисталтиката на червата и предпазва от натрупаните отрови в стомаха, в червата и в дебелото черво. Тя изтласква всички шлаки и предотвратява появата и развитието на ракови клетки.
А бобът – тази национална храна, в която се съдържат в много добро съотношение белтъчини и мазнини, трябва да се консумира редовно. Благодарение на това, че назад във времето тя е присъствала редовно на трапезата на дедите ни, в България никога не е имало белтъчен глад. Ако българинът всеки ден яде по една паничка фасул, ще реши проблемите с високия холестерол, със стомаха и храносмилателната система. Затова и в менюто на децата трябва да се осигурят достатъчно белтъчини.
Ако искаме да сме здрава нация със здрави деца, трябва да се храним здравословно. Предлагам една лека на пръв поглед закуска с огромен енергиен заряд и благотворно действие: 1 кофичка кисело мляко, 1 чаена лъжица мед, 1 супена лъжица пектин, 30 капки прополисова тинктура и половин чаена лъжичка канела. Подобна закуска сутрин ще ви набави нужните за организма вещества, ще пречисти задържаните токсини и тежки метали и ще подобри имунната Ви система. Тази рецепта може да се използва и за намаляване на телесното тегло, като количеството се разпределя пропорционално за деня.
Ще се похваля, че съм създал единствения продукт в света, който осигурява всичко необходимо за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той осигурява и белтъчини, и мазнини, и микроелементи, и всичко онова, за което говорихме по-горе. Нарекъл съм го еликсир на здравето, младостта и щастието. Той е съставен от 9 компонента, половината от които съдържат серотонин, известен като хормон на щастието, останалите са богати на белтъчини, мазнини от растителен произход и въглехидрати. Друга основна съставка в еликсира е пчелният мед, който има антибактериално, антиалергично, противовъзпалително действие, подобрява кръвообращението и дейността на сърцето и много други полезни свойства. Самостоятелно може да се консумира с мляко, плодове и сокове.
Със сина ми създадохме и кисело мляко с целебни свойства без аналог в света, което сме патентовали. То съдържа 9 пробиотични бактерии и един пребиотик, всяка от които има отношение към определен орган и система. Нашето кисело мляко се храни с отровата, натрупана в човешкия организъм, вследствие на лоша храна, лоша вода и лош въздух, както и на антибиотиците, които изгарят цялата храносмилателна система. Тези бактерии са избрани измежду над 20 бактерии и са изследвани в 152 лаборатории, където са доказани качествата им.
В Америка, където съм живял дълги години има стройна система за контрол на биологично произведените храни. Извършват се нонстоп проверки в цялата страна. Там рядко може да се открие нарушение, защото санкциите са драстични. При нас трагедията е, че много хора се заблуждават, че наистина купуват био продукти, а те не са био. Лошото е, че когато човек застане пред рафта в магазина или на пазара няма как да разбере дали наистина купува това, което се предлага за био или е менте…
Николета КАРАСТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!