„Международни дни на полето България 2018“ ще се проведат в Пловдив

* Престижната проява ще от 5 до 7 юни. Домакин е Аграрният университет, в партньорство с IFWexpo Heidelberg GmbH, DLG International и дъщерното дружество DLG България.

Първото издание „Международни дни на полето България 2018“ ще се проведе от 5 до 7 юни в Пловдив. На него ще се представят най-новите постижения в областта на аграрния сектор. Проявата се организира от DLG България – дъщерно дружество на DLG International /Германско земеделско дружество/, в сътрудничество с IFWexpo Heidelberg GmbH и Аграрен университет Пловдив. Събитието ще се състои на демонстрационните полета на учебното заведение на бул. „Цариградско шосе“. То е по-различно от всички останали, които се провеждат в България, като Агра и Бата Агро. „Тук имаме демонстрация на нови технологии, на нови сортове, т.е. всичко е на живо, така че фермерите и тези, които ще посетят изложението ще могат да се запознаят конкретно с развитието на всеки сорт или действието на различните селскостопански машини“, съобщи на брифинг ректорът на вуза проф.д-р Христина Янчева. На него присъстваха и партньорите – генералният мениджър на IFWexpo Heidelberg GmbH Стефан Кресе, д-р Райнхард Росберг – главен специалист в DLG International и изпълнителният директор на DLG България Йордан Йорданов.

Проф. Янчева припомни, че сътрудничеството с немските фирми е стартирало през 2016 г.:

– Заедно с всички немски компании се събрахме преди две години, за да решим как науката, образованието и практиката ще си сътрудничат в името на общо развитие и просперитет. Тогава се взеха важни решения, а именно подписахме меморандум за сътрудничество с всички немски фирми, след което пристъпихме към действия. Разбира се това сътрудничество не е само на хартия. Вече имаме първите резултати, постигнати миналата година, когато немската фирма Class предостави на университета за учебни цели няколко специални машини. След това и фирма Lemken подсигури и прикачна техника за обучение на студентите. Най-голямото събитие, което подготвяме сега и което надяваме се да бъде в дългосрочен план, е именно „Международни дни на полето България 2018“, които се провеждат отдавна и много успешно в различни държави. Миналата година лично посетихме Украйна, за да видим как се случват нещата и да почерпим опит.

Показваме как науката, бизнесът и образованието могат да вървят заедно в една посока. Надявам се тези международни дни да станат традиция и да бъдат полезни на всички, които се занимават със земеделие и животновъдство.

С тези думи проф. Христина Янчева приключи встъпителното си слово и даде думата на изпълнителния директор на DLG България Йордан Йорданов да уточни детайли по събитието.

Г-н Йорданов коментира, че проявата е утвърдена новаторска платфорама и място за среща на фермери, консултанти, производители и дистрибутори на семена, торове, препарати за растителна защита и машини. Характерна особеност на „Международни дни на полето“ е конкурентният характер, който позволява на посетителя да направи пряко сравнение между различни машини и технологии за отглеждане растенията. Предвидени са няколко сектора за демонстрации и опити, а темите са 11: „Растениевъдство“, „Хранене на растенията“, „Растителна защита“, „Растениевъдна продукция“, „Електроника и механика“, „Машини и оборудване“, „Животновъдство“, „Селско стопанстно и околна среда“, „Управление, консултации и информация“, „Селскостопански организации“ , „Наука и изследвания“.

Общо 48 опитни парцела, всеки по 500 квадратни метра, ще съдържат различни сортове от няколко вида култури. Вече има заложени зърнено-житни, рапица и грах. Предстои да заесеем и слънчогледа: KWS, Rapool, Caussade, Euralis, Belchim и др. развиват демонстрационните си полета от август миналата година. Демонстрацията на живо на селскостопанска техника ще се извършва на 14 опитни полета. Ще има и павилион за презентиране на продукти и технологии за растениевъдна продукция. BASF е спечелен като генерален партньор, а Borealis LAT са се регистрирали като официални партньори на „Международни дни на полето България 2018“. Към нас вече се присъединиха Class, Lemken и Madara – допълни Йордан Йорданов. – На изложението свои щандове ще имат и различни банки, които ще представят специализираните си земеделски кредитни пакети. Съвременните сортове растения, новите производствени средства, подобрените методи на култивиране, демонстрирането на селскостопанска техника на живо, както и най-новите открития в научните изследвания – всичко това ще превърне Дните на полето в уникално преживяване за над 5 000 посетители, които се очакват на събитието, което ще е безплатно.

Генералният мениджър на IFWexpo Heidelberg GmbH, Стефан Кресе, презентира дейността на IFWexpo:

– Ние сме един от водещите организатори на панаири в света в областта на агробизнеса. Работим основно в Украйна, Русия, Казахстан, Беларус, както и в Румъния и Турция. Освен международни участия, IFWexpo организира и германски павилиони по света от името на Федералното министерство на храните и селското стопанство и Федералното министерство на икономиката и енергетиката. Наскоро организирахме първото международно изложение за професионалисти от селскостопанския сектор на Далечния Изток – AgroExpoVostok. То се проведе от 15 до 17 март 2018 г. AgroExpoVostok е нова индустриална платформа, която обединява професионалисти от селскостопанския сектор, инвеститори, водещи производители и доставчици на машини, оборудване и технологии за селското стопанство, както и представители на правителствени и индустриални организации. В продължение на три дни над 750 посетители от Приморския край и околните райони успяха да се запознаят с иновативните разработки и нови подходи в областта на агросектора, представени от 45 компании. Надявам се и „Международни дни на полето България 2018“, да преминат успешно, каза г-н Кресе.

След него главният специалист в DLG International Райнхард Росберг разказа за дейността на германското земеделско дружество:

– Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, известно като DLG, е организация с нестопанска цел, обединяваща селскостопанската индустрия в Германия . DLG е основана през 1885 г. от Макс Ейт, а към днешна дама има над 30 000 членове, със седалище във Франкфурт на Майн. Нейната основна цел е да насърчава техническия прогрес и научния напредък в хранително-вкусовата и селскостопанската промишленост, активно участва и в разрешаването на стандарти. Организираме семинари и други образователни дейности за своите членове, така че винаги да са в крак с новостите в агросектора. Участваме и в международни панаири.

Ние сме отговорни и непрекъснато подкрепяме младите колеги в личното им развитие. В тази връзка DLG предвижда както стипендии за обучение на студенти между 18 и 24 години, така и за млади специалисти до 36 години. Имаме огромен опит в провеждането на открити дни на полето, които предстоят и в България. Ще се радваме проявата да се превърне в център за размяна на идеи и взаимопомощ, каза в заключение г-н Росберг.

Николета КАРАСТОЯНОВА

На снимката – проф. Христина Янчева, Йордан Йорданов /в средата/ и Стефан Кресе

(повече в Агровестник – стр. 17-18)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!