МЕЛНИЦА В БЕЛОЗЕМ ПРЕДЛАГА НОВ ВИД БЕЗГЛУТЕНОВИ БРАШНА

*Технологията на производство и продуктите с марка „Орфея“ са на финален етап на патентоване – разказва собственикът инж. Александър Тодоров.

Инж. Александър Тодоров очаква в скоро време да получи патент за разработената от екипа на мелницата му нова технология за производство на безглутенови брашна. Документите са внесени в Патентното ведомство още през 2016 г. Обаче въпреки уверенията за скорошно издаване на патента, процедурата се е забавила заради сложната Covid-ситуация.

-Предвижда се да бъде защитена не само технологията на производство на безглутенови брашна, но и самите продукти, предлагани под марката „Орфея“ – обясни инженерът. Неговата 4-валцова мелница се намира в село Белозем, област Пловдив. Преди 20 години закупува обекта, като го реконструира и обновява със собствени инвестиции. Дълги години произвежда основно бели брашна. Но оценява, че здравословните брашна са перспективна пазарна ниша. Започва експерименти, като за около 2-3 години внася иновативни изменения в машините и технологичния процес, за да стане възможно производството на здравословни брашна. Паралелно екипът му разработва и около 10 рецепти за производство на безглутенови брашна.
Инж. Тодоров не пожела да сподели повече за начина на производство на новия тип брашна, тъй като все още очаква самия патентен сертификат. Единственото, което посочи е, че продуктите се създават от мека пшеница, като по механичен начин се извлича глутенът. Други компоненти са ръж и лимец. Важен момент е и съотношението, в което се смесват. Производственият процес протича в няколко етапа. Обект на специална разработка е и пълнозърнесто брашно. То отново се създава от мека пшеница, ръж, лимец, но се добавя малък процент бяло брашно.
Важна особеност на брашната от Белоземската мелница е, че те са изключително „екологични“. В тях не се влагат никакви добавки, консерванти, оцветители, въобще не присъства никаква химия. Годността на хлябовете, приготвени от тях , през лятото е около 4 дни, а през зимата може да достигне и 7-10 дни.
Предприятието работи със зърно основно от Южна България. Преди да влезе в производството суровината преминава лабораторни анализи. Въпреки трудната в климатично отношение година, пшеницата е с добри хлебопекарни качества, увери инженерът. Той призна, че тенденциите на самия глобален пазар през последните години са го насочили към производството на здравословни продукти.
За разлика от големите мелници, неговото предприятие е „средно“, с капацитет около 50 тона за денонощие. Това позволява и по-голяма гъвкавост, както и ориентация към иновативни производства. Забелязва, че интересът и на българските клиенти към този тип стоки се повишава. Реализира брашната в магазини в София, Стара Загора, Пловдив. Те са ситуирани на специални щандове за здравословни храни. Технологичният процес на производството им включва по-висок процент ръчен труд за разлика от белите брашна. Което пък се оценява от клиентите като положително.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!