Мераклийската градина на къща „Лаура“ в Сапарева Баня

*Елка Вучкова десетилетия разкрасява двора си със сезонни и стайни цветя,грижи се и за зеленчукова леха.

Елка Вучкова от Сапарева баня е превърнала градината на къщата за гости „Лаура“в райско кътче. Въпреки че дворът и е само 300 кв. м, той е потънал в зеленина и цветове. Цялото пространство пред сградата е под зеления навес на 15-годишна лоза. Мястото е прохладно и предлага на домакините и гостите уют и релаксация. Стопанката е оформила коридорите на триетажната къща в отделна градина – с над 50-60 саксийни цветя, които създават уют и имат декоративен ефект. Тя трудно може да изброи многобройните растения- трилистник, мини палми, бегонии,детелини, „булчинско цвете“,“телефонче“. Пред входа е подредила“дебела Мара“, оранжево каланхое, циганчета, мушката…

Колекцията й от тези пъстри „съкровища“ се увеличава всяка година. Тя взема от съседки и приятелки, купува от специализираните магазини. Най-много се радва на зелените подаръци, които носят дъщеря й Славенка и внучката й Лаура, когато всяко лято се връщат от Италия. Те живеят в страната, известна с традициите си в градинарството.

-Заедно със съпруга ми Георги се стремим всяко нещо да е красиво, да е подредено по мерак! – усмихнато споделя Елка Вучкова. – Почти всеки ден ги поливаме,разполагаме в двора с кладенец. Може бикрасотата на цветята ни се дължи и наводата. Тя идва от дълбоките земни недра,недалеч от Гейзера с минерална вода стемпература 103 градуса…

Вниманието на стопанката е насочено и към зеленчуковата градина. Избрала е подходящи сортове зеленчуци. Отглежда ги от пролет до есен – марули, лук, чесън, зеле, картофи, зелен фасул, праз, тиквички и всичко необходимо за трапезата. Сама си подготвя разсада от семена. При доматите се е спряла на сортовете „Идеал“, „Сърцето на Албенга“, „Розов гигант“ и др. Има и сладки сортове пипер, сред които важно място заемат „чорбаджийските чушки“, които е разнообразила с лютивите „Шипка“. Краставиците са основно сорт „Гергана“ и „Корнишони“. В отделен парцел са обособили овощна градина с ябълки, круши, сини сливи, както и 3-4 реда с грозде.

Семейството изключително стриктно следи състоянието на насажденията. Ако забележат някаква промяна или нападение на вредители, веднага отиват в агроаптеката за съвет. „В зеленчуковата и цветната градина се стремя да имам най-хубавото и всичко да е изпипано!“ – призна Елка Вучкова.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!