МЕСОТО НА ОВЦЕТЕ ОТ ПОРОДАТА „ИЛ ДЬО ФРАНС“ Е С НЕНАДМИНАТИ ПОКАЗАТЕЛИ!

* Животните са красиви, адаптивни, с висока плодовитост, с отлични месодайни и вкусови показатели. В това се убедиха участниците в VІІ-то национално изложение на овцете от френската порода, което се проведе в дъждовния 28 октомври в Земеделски институт – Стара Загора.

Денят е мрачен и дъждовен. Но организаторите и домакините от Националната асоциация за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България и Земеделски институт очакваха своите гости. На входа на института бяха разположени и животните – овце-майки, шилета, кочове – в чудесна кондиция. Посетителите спираха и ги разглеждаха, обсъждаха, интересуваха се от особеностите на породата и възможностите за нейното развъждане. Десет бяха фермите-участнички от различни краища на страната. Сред тях имаше утвърдени имена и същевременно млади стопани.

При перфектна организация премина този своеобразен празник. Първи поднесоха своето слънчево поздравление изпълнителите от танцовия състав при Тракийския университет. След него изпълнителният директор на асоциацията, д-р Евгения Ачкаканова, се обърна към всички с топло „Добре дошли“. Тя уважи младите – студентите от университета и ученици от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Стара Загора, благодари за присъствието на председателя на ССА, проф. Васил Николов, г-жа Елка Бонева, директор на ОД „Земеделие“ – Стара Загора, на директорите на двата животновъдни института в Стара Загора и Костинброд, на декана на АФ при ТУ, доц. Димитър Панайотов, на проф. Мая Игнатова, зам. председател на ССА, г-жа Мария Боева, нач. ЮИРЦКК към ИАСРЖ, проф. Иван Станков, изп. директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, специалисти от Областните служби за съвети в земеделието от Ямбол, Хасково, Сливен, на д-р Камен Ябълкаров, директор на ПГВМ, на Рангел Матански и Михаил Михайлов от НСГБ.

– Изключително съм щастлива да открия СЕДМАТА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА ПОРОДАТА „ИЛ ДЬО ФРАНС“ – посочи д-р Ачкаканова. – За трети пореден път това изложение се провежда в ЗИ -Стара Загора. Напълно нормално и повече от необходимо е практиката да работи в тясно сътрудничество с науката. Десет животновъди, членове на асоциацията, са участници в проявата със своите животни. Структурата е създадена през 2005 г, работи успешно и в изключителна близост с научните институти, с АФ при ТУ. Тя винаги е била подкрепяна и подпомагана от учените от АФ, затова не случайно тук се намира и централният й офис.

Но без големите усилия на фермерите, без тясното сътрудничество с френската асоциация, чийто представител е сред нас , г-н Жан-Франсоа Бомон, не бихме могли да постигнем тези резултати. ИЗЛОЖИТЕЛИТЕ СИЛНО ВЯРВАТ, ЧЕ ПОРОДАТА ИМА БЪДЕЩЕ, ЧЕ ОБЕДИНЕНИ И СИЛНИ ЩЕ ПОСТИГНАТ ПОВЕЧЕ…

Това са г-н Пламен Николов, собственик на фирма „Агроевроплант“ ЕООД от с. Царевец, обл. Добрич, който е и председател на асоциацията. „Норд Агро Комплекс“ с представител Венелин Георгиев от с. Горно Абланово, обл. Русе стопанисва една от първите ферми, които внасят разплодни животни от Франция (150 овце-майки и кочове). В момента екипът се грижи за 746 овце. Овцефермата на „Винарска изба Оряхово“ ООД с управител Георги Диков е млада,създадена е през 2015 г, но вече е постигнала собствено възпроизводство на 148 животни, а това лято са внесени от Франция още 120 разплодници. Те са от стопанството на г-н Жерар Матри, отговарящо на най-високото ниво на селекция…

В изложението участват още: Земеделски институт – Стара Загора. Самата порода „Ил дьо Франс“ е внесена у нас през 1968 г за пръв път с участието и избора на проф. Илия Димитров, който е и главен селекционер на популацията. В този ден той бе председател на комисията, оценяваща животните. Институтът по животновъдни науки в Костинброд прави внос през 2003 г на животни „Ил дьо Франс“. Овцевъдът Михаил Михалев отглежда 95 чистопородни животни, Грозданка Гатева от с. Дъбене, Ловешко ръководи нова и млада ферма (през 2014 г закупува разплодници) и сега се грижи за 72 овце-майки. Калина Забунова от с. Драгоданово, обл. Сливен през 2012 г закупува 50 разплодни животни от с. Калояново. Днес поголовието във фермата е 176 животни. Г-н Иван Стойков от с. Калековец отглежда 71 овце, а „Лапатов и син“ е най-новата ферма, създадена през тази година в Чирпан. Стартира с 50 овце, закупени също от родна ферма и вече има първите приплоди…

Г-н Рангел Матански, съпредседател на НСГБ, изрази задоволство от партньорството си с организаторите и домакините, връчвайки на проф. Лалева, директор на Земеделския институт в Ст. Загора, и на д-р Ачкаканова специален благодарствен адрес за участието им в провелото се наскоро първо фермерско изложение в гр. Раковски, където половината от животните са били от породата „Ил дьо Франс“, отглеждани във фермата на ЗИ. „СТРАХОТНИ ЖИВОТНИ, СИЛНА АСОЦИАЦИЯ – БЪДЕЩЕТО Е ПРЕД ВАС! – обобщи г-н Матански.

Верен на своя стил проф. Илия Димитров направи топло обръщение към всички. И се върна назад в годините. „Само след 4 месеца ще станат 50 години откакто породата дойде на наша територия. Тя намери място в ЗИ, бе ликвидирана няколко пъти, трябваше непрекъснато да убеждаваме хората, че тази порода се отглежда и развъжда само за месо. Ил дьо Франс е една прекрасна порода, високата й плодовитост и вкуса на месото са нейните невероятни качества, а редом с това и възможността да се ползва по всяко време на годината. Френският вкус е неповторим, месото е създадено без специфичната миризма и това го прави високо ценено.

* * *

Комисия под председателството на проф. Илия Димитров и членове проф. Радослав Славов, един от учредителите на развъдната асоциация през 2005-та година и член на УС на асоциацията, и г-н Жан Франсоа Бомон направи оценка на животните и определи наградените по категории. А те са 4: кочове, овце-майки, мъжки и женски шилета. Предвидени бяха награди за най-висок брой продадени разплодни животни у нас, за високо ниво на селекция във фермата и двете най-високи отличия – за млади мъжки разплодници и за действащ коч.

Грамоти, призове, статуетки – много и ценни бяха наградите за участниците. Някои от тях отнесоха не една, а няколко в различните категории. Отличия получиха и младите ферми, които за пръв път вземат участие в проявата, заслужени бяха наградите и на двата земеделски института за съхранение и поддържане на породата. След тържествената част на изложението, всички имаха възможност да дегустират месо от породата „Ил дьо Франс“. Самият проф. Илия Димитров се включи активно в подготовката на почерпката.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

На снимката – д-р Ачкаканова, Пламен Николов и доц. Д. Панайотов. 

 

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!