МЕЧТАЕХ МОЕТО СЕЛО ДА Е ПО-ЗЕЛЕНО, ПО-СВЕТЛО, ПО-ЧИСТО И СМЯТАМ, ЧЕ ГО ПОСТИГНАХ!

* сподели г-жа Нели Великова, кмет на с. Овча могила, общ. Свищов. Вече трети мандат със своя екип дават всичко, за благото на хората.

Овча могила е известно село в Северна България. Разположено е в централната част на Дунавската равнина, в близост до градовете Свищов, Павликени, Левски, Велико Търново… В един от знойните августовски дни пристигаме в това оживено населено място. С г-жа Нели Великова, кмет на Овча могила предпочетохме разговора сред зеленината и красотата в парка, вместо „кабинетния репортаж“. Вече 10 години тя е кмет на Овча могила, а от 30 години живее тук. Родом е от Троян, но е тукашна снаха и избира да работи за благото на селото и неговите жители.

– Завършила съм Стопанска академия в Свищов със специалност публична администрация. След това продължих, втората ми специалност е маркетинг, а третата – икономическа педагогика. Може би мечтаейки да се реализирам професионално избрах първата – публична администрация. Защитила съм и такъв магистърски проект – Управление на персонала в структурите на местната власт. И дойде време след дълги години работа като читалищен секретар да бъда избрана за кмет на селото.

Много са проблемите на едно малко населено място, сравнително отдалечено от областния и общинския център, с малко по-затруднена транспортна схема. Овча могила е второто по-големина село в община Свищов с над 1500 жители. Името си носи от местността „могилата“, намираща се в Югоизточната част. Преди време в съседните села започва да върлува чумна епидемия, незасегнати останали овчарите, които са имали кошари на това място. Така много хора със семействата си се заселват около тях, на тази могила. Та оттам идва името на селото. Няколко пъти сме кандидатствали за екопътека на тази могила, за да я облагородим, но не сме спечелвали проект. Около нея има парк, красива борова гора, която се нуждае от санитарна сеч, а на мястото прилягат беседки, пейки… Мислим, че този проект ще можем да го реализираме чрез местната инициативна рибарска група, която в момента се сформира на територията на община Свищов.

Когато станах кмет бях с ясното съзнание, че няма да мога да реша кардиналния проблем на хората от Овча Могила – безработицата. Навремето е имало голям керамичен завод, който е произвеждал тухлите и циглите за цяла Северна България. Но след приватизацията преминава в частни ръце и в момента е почти унищожен. На този етап имаме специализирана болница за рехабилитация, земеделска кооперация, основно училище, детска градина, читалище. Социалното заведение за жалост наскоро беше закрито. За нас остана възможността да разкрием център от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Настанихме повече възрастни хора, но все още сме в процес на адаптация, понеже социалната услуга е само на 2 месеца. Центърът е с капацитет от 30 човека и вече е запълнен. Приемаме хора от цяла България.

Когато започнах да работя, знаех, че няма да ликвидирам безработицата в селото, но исках то да е по-светло, по-зелено и по-чисто. И смятам, че го постигнах. По програма „Местни инициативи“ към община Свищов изградихме фитнес площадка на открито, с цел да задържим и младите хора. Повече от 20 години тук нямаше футбол, а спортът е бил с традиции. Имаме световни и републикански шампиони в миналото. Славехме се с много хубава конна база с породисти коне, която за жалост също не работи. Намерихме ентусиасти, които да помогнат финансово и така възродихме футбола. По програмата „Местни инициативи“ към община Свищов направихме доста приличен ремонт на базата на стадиона. И сега всяка събота, когато има регионални първенства за селото е истински празник. Пълним стадиона, хората излизат и мисля, че това е едно добро начинание. Генералният спонсор на футболния ни отбор е фермерът Кольо Колев. Кооперацията също ни помага.

Другото ни звено е читалището, което е обновено по проект към Министерството на културата, който сами подготвихме и след това изпълнихме. Повече от 17 000 тома научна и художествена литература със секция по глобални библиотеки се съхраняват тук, 3 компютърни конфигурации са на разположение на хората от селото. Имаме над 10 състава, самодейността е на високо ниво. От всяко участие се връщаме с награди. Стремим се хората да са интегрирани, защото тук живеят българи, турци и роми. За щастие при нас няма етническо напрежение.

За 7-ма поредна година през втората събота на месец май в Овча могила се провежда Национален фестивал за детски и младежки фолклор с песни и танци. Пристигат участници от всички краища на страната, тогава в селото празнува младостта…

За шеста поредна година по жътва подготвяме и ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПОГАЧА. Пристигат хора от нашия регион. Правим едни разкошни трапези с разнообразни тестени изделия. Отново проявата е с конкурсен характер. Там се виждат причудливи погачи, стари обредни хлябове и ред още изделия, които местните хора могат да сътворят. След което завършваме с концертна програма.

Първата събота на септември пък е празникът на селото. Предвиждаме отново веселие и забава за малки и големи.

Овча могила е село, известно с минералната си вода. По химичен състав и лечебни свойства тя е единствена по рода си в Северна България. Идентична е с водата в Карлови Вари. И на тази база тук работи специализираната болница за рехабилитация. В нея лек откриват хора от различни краища на страната, защото водата е много ценна.

Училището ни е средищно и от следващата година имаме заявка за обучение до 10-ти клас. Деца ще идват от всички околии, организиран е и транспорт. Всички ползват безплатен обяд, посещават занималнята и вечер към 17 часа автобусът ги извозва по родните им места. В момента с европейски пари правим ремонт за енергийна ефективност на училището.

Съвсем близо до училището е една иновативна единица, която е единствена за България. Открита е миналата година и се казва КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР. Обезпечен е с пожарен автомобил, линейка, медицински екип и екипи, които да поддържат пожарната кола. Това беше отколешна моя мечта и мечта на кмета на община Свищов. Тя стана реалност благодарение на програма „местни инициативи“ и с наши сили успяхме да изградим сградата на този център и да се оборудваме с автомобили, които са ни дарение. По този начин преодоляваме отдалечеността на нашето населено място от общинския център.

Детската ни градина е също средищна. В нея се учат деца и от съседното село Червена. Тя е с капацитет около 30 деца. Педагозите ни са висшисти. Стараем се да осигурим приемственост между двете учебни звена. Общината полага усилия да задържи хората в малките населени места…

В Овча могила работи и Клуб на пенсионера, който се намира в сградата на кооперацията и е реновиран. Нарекли сме го „Минерал“ и е един от най-големите в общината – с над 120 члена, с изключително динамична и разнообразна дейност – фолклорна група за обичаи, певческа фолклорна група. Често хората сами си организират екскурзии у нас и в чужбина. Преди години им обзаведох интернет клуб, организирахме и компютърен курс за пенсионерите. Наскоро общината обезпечи всички пенсионерски клубове и с климатици.

Проблем е канализацията за отпадните води, нямаме пречиствателна станция и възможност за прокарване на нова мрежа. Когато постъпих на работа заварих селото с доста кални улици. Не всички успяхме да асфалтираме, защото не ни достигаха средствата. Но все пак ги ремонтирахме, насипвайки ги с фракция от депото в керамичния завод. Използвахме и фрезована фракция от главния път, та станаха прилични. Иначе всяка година асфалтираме определени участъци и гледаме да поддържаме главната улица.

Кандидатстваме с още един проект за кризисния център. Той е за закупуване на високотехнологична техника, като нов пожарен автомобил, дефибрилатор и апаратура, която би помогнала в случаи на бедствие. За нас е много важно да бъде спасен дори и един човешки живот.

ОБЩИНА СВИЩОВ Е НОВАТОР В ДЕЛЕГИРАНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ НА КМЕТОВЕТЕ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА. Това означава, че всички населени места от години сме второстепенни разпоредители на бюджет. Всеки кмет си разполага със собствен ресурс, с който може да направи каквото прецени. Но идва моментът, когато трябва да се отчетем пред нашите избиратели и тогава критерият е с най-малко средства да си постигнал повече. Селото ни разполага с бюджет от около 60 000 лева за текущи ремонти (отделно ни е издръжката).

В ОВЧА МОГИЛА ХОРАТА СЕ ПРЕПИТАВАТ ОСНОВНО СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ И ЖИВОТНОВЪДСТВО. Освен голямата земеделска кооперация тук работят и 5-6 крупни земеделски производители и множество по-малки. Нашето село е с най-много земеделски производители в региона. Земята ни е 38 000 декара. Половината се стопанисва от кооперацията, а останалата – от арендатори.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!