„Мечтая България да се възроди и това да стане чрез земеделие и животновъдство!“

* За това призова млекопроизводителят Дончо Владимиров от Търговище. Той апелира пустеещата земя в страната да се обработва, а мерите и пасищата да не се разорават.

Дончо Владимиров от Търговище е един от малкото животновъди в региона, който е успял да затвори цикъла на производство. Той бе сред многобройните посетители, пристигнали от различни краища на страната на Първото изложение „Фермер Експо Раковски 2017“, което наскоро се проведе на пазара за живи животни в гр. Раковски. Фермерът с удоволствие ни разказа как е тръгнал и какви успехи е постигнал в трудния животновъден занаят. А своите болки и проблемите в бранша сподели и пред зам.-министър Лозана Василева, която откри проявата.

Към днешна дата стадото му е от почти 200 броя крави, юници и телета от силните породи за мляко Черношарено и Холщайн. Отделно обработва 2400 декара земя – 800 от които собствена, а останалата наема от Държавен поземлен фонд. Разполага и със собствен машинотракторен парк. В бизнеса участват съпругата и синовете му. Той обаче се надява след време внуците изцяло да поемат щафетата. Проблемът с реализацията на млякото отдавна е решил, тъй като цялата суровина се преработва в собствена мандра. Тя е изградена през 1997 г., но е пусната в експлоатация 3 години по-късно. В нея се произвеждат сирене, кашкавал и извара. Почти цялата продукция се реализира на софийския пазар. Фермерът е направил мандрата със собствени средства, но е модернизирал фермата с помощта на европейски субсидии. От предния период на Програмата за развитие на селските райони има два спечелени проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“. Сега готви нов проект пак за модернизация по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“. Надява се да спечели, макар че по думите му се давало приоритет на проекти за преработвателни предприятия. Въпреки това доста от колегите му се отказват да затварят цикъла, защото сега изкупната цена на суровото краве мляко е удовлетворяваща. На практика се обезмисля да се дават пари за изграждане на мандра, поне докато се държи тази добра цена на суровината, смята г-н Владимиров.

Ето какво той сподели и пред зам.-министър Лозана Василева, с молба думите му да стигнат и до министър Румен Порожанов.

– На 67 години съм. Мъча се, но си харесвам занаята. Трябва нещо да се направи за бъдещото развитие на сектора, защото ситуацията въобще не е розова. Животните намаляват, много от фермерите се отказват и продават стадата си. Дано не съм лош пророк, но ако не се вземат спешни мерки, ще дойде ден, когато млякото с рецепти ще се дава по аптеките. Да, получаваме субсидии, но все сме по-назад от съседните държави.

Смятам, че държавата не полага достатъчно грижи за мерите и пасищата, които са ценни за изхранването на добитъка. Преди 2-3 години при нас искаха да сменят статута на голяма част от мерите и пасищата, за да ги превръщат в ниви. Още тогава казах на местните управници – пасища не могат да се създават за година, две или пет, те се създават с десетилетия. Те са много ценно нещо и ако се разорат, тогава никога няма да имаме животновъдство. Затова не бива да се унищожават.

Съжалявам, че младите хора нямат вкуса на богатството, което могат да добият със земеделие. От земеделие наистина се печели. Ако човек е далновиден, това може да се постигне и без да му е основен занаят.

Мечтая България да се възроди и настина това да стане чрез земеделие и животновъдство! Там е бъдещето!

Николета КАРАСТОЯНОВА-21

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!