„Мечтая да превърна Ново село в туристическа дестинация!“

* казва г-н Тодор Атанасов, кмет на пловдивското село вече 8-и мандат. Тук е създаден „Музей на света – от сътворението до наши дни“.

Тодор Атанасов е един от най-успешните кметове в най-новата история на България. Първите кметски избори печели в родното си с. Ново село, обл. Пловдив, още преди демократичните промени. Поста заема през далечната 1986 г., а днес управлява вече 8-и мандат. За 32 години е превърнал селото в райско кътче. Който го посещава за първи път и се движи в посока Пловдив – Пещера, отдалече ще види на хълма надпис „НОВО село“, подобен на този в Холивуд. Това не е всичко. Благодарение на кмета край селото е изграден безплатен музей на открито с фигури на животни и хора, замъци и крепости и др. експонати.

Преди да стане кмет на с. Ново село, г-н Атанасов е работил в МОК „Медет“, в „Кремиковци“ и др., бил е и зам.кмет на община Родопи. Носител е на ордена „За добро сърце“, връчен му в един и същи ден заедно с премиера Бойко Борисов. Сред удостоените с този орден са също космонавтът Георги Иванов, гимнастичката Мария Гигова, футболистът Христо Стоичков, което е гордост за кмета, че се нарежда до тях. През младежките си години е получавал и други медали, но като спортист. Най-ценен е сребърният му медал, когато станал национален вицешампион по бокс полутежка категория.

С Тодор Атанасов разговаряме за дългото му кметуване, за най-големите му успехи като управленец, за настоящите му планове за селото.

– Г-н Атанасов, моля, синтезирайте какво постигнахте за 30 години в работата си като кмет?

– Искам първо да направя едно уточнение, защото много хора не правят разлика като се говори за кметски мандати. Има и хора с по 12 мандата, но те са кметове на селища с по 70 къщи, където биват назначавани и не са влизали в битка за избори. А в с.Ново село живеят близо 3 000 човека и тук изборите са ожесточени. Но да започнем от Живково време, през 1986 г. бе първият ми мандат. Тогава като кмет станах национален първенец по благоустрояване. Спомням си, че получих подарък – светофари за две кръстовища, а селото започнаха даже в кръстословиците да го пишат: „Село в Пловдивско със светофари“. Година след това по линия на международен обмен в селото ни пристигнаха журналисти от 26 държави от Америка, Европа и Азия. Целта бе да разгледат социалистическото селище, което бе най-благоустроено. В тази връзка имаме газификация, улиците са изрядни – нямаме участъци на земя, така да се каже, всички са електрифицирани и водоснабдени на сто процента. Канализацията е единственото нещо, което ни липсва, но и в София на места имат проблеми с нея. Участвахме в проект за изграждане на канализация и докато чакахме някои да се намъдруват, отделни условия отпаднаха и сега чакаме ново одобрение на проекта. Иначе друго в селото не ни липсва.

Имаме няколко предприятия, които осигуряват работни места. Добре е да ги спомена. Едното е месопреработвателното „Ново мес“ – създадено от местен предприемач, което се знае в цяла Южна България, а предполагам вече и в Северна. То ье с голям капацитет и осигурява работа на близо 150 човека. Другата инвестиция е на софиянец, който направи при нас овощна градина от около 500 декара и плодохранилище. През лятото той наема на работа между 50 и 70 човека. Имаме и консервно предприятие, както и два дърводелски цеха, където също работят близо 60 човека. Отделно около 20 стопани обработват средно по 8-10 декара полиетиленови оранжерии и отглеждат зеленчуци и цветя. Така че ние сме изключително интензивно развиващо се селище и с гордост мога да кажа, че е едно от най-уредените села в Пловдивско. За нас са снимани и много филми.

-Преди една година имахме около 130 безработни в Ново село, които по програма за заетост работеха за определен период в кметството. В момента са само 3-4 човека, което означава, че останалите са си намерили работа. В селото имаме и доста деца, които ходят в основното училище „Христо Смирненски“ – там са около 200 ученика. Разполагаме и с детска градина

-Най-много ми е тежало и ми тежи това, че нямаме собствен бюджет, а това е проблем на всеки един кмет от малките селища. За да купим например едни брави за 30 или 50 лв., по правило трябва да имаме разрешение от общината.

– Ново село се прочу със своя открит „Музей на света – от сътворението до наши дни“. Как дойде идеята за него и с какви средства е направен? Атракцията привлича ли туристи?

– Предисторията на музея е следната. Преди няколко години ми предстоеше тежка операция в София. Преди да замина, си дадох дума, че ако се върна жив и здрав, ще направя параклис на Бесапарските ридове. Всичко мина успешно и аз наистина изградих параклиса, който се казва „Света Лидия“. Кръстен е на европейката, която първа е приела християнството. После край този параклис реших да направя нещо и за децата – и първото, което ми хрумна, бе динозавър. След него се постави втори динозавър, после крокодили, пещери, неандерталци, негри, индианци, средновековен замък, статуя на тракийския бог Херос на кон и много други експонати.

Близо до музея има изградено трасе, където празнуваме Тодоровден с традиционните конни надбягвания, а на празника се събират по 3-4 хиляди човека. Мястото действително стана атрактивно и привлекателно и на седмица се посещава от 70-80 човека.

– Вие сте известен като двойник на актьора Стефан Данаилов. Заради приликата си с него имахте и роля в сериала „Стъклен дом“, където го замествахте. Коя професия ви допада повече – на кмет или на актьор?

– Аз въобще не обичам да се преструвам и да бъда актьор. Но ме „натиснаха“. Съгласих се само 1 ден да правя снимки. После актьорът и режисьор Максим Генчев настояваше снимките да продължат заради самата тайнственост на филма, та замалко щях да получа инфаркт. Иначе заради приликата си със Стефан Данаилов не мога да се отърва от негови фенки – и баби, и млади момичета, които искат да се снимат с мен.

– Какво още желаете да постигнете като кмет?

– Както казах, при нас са открити много артефакти, които са в Археологическия музей в Пловдив. Искам обаче да направя и музей на закрито. Той ще е с формата на юрта и в него ще има снимки на всички ценности от региона. Мечтата ми е да направим Ново село туристическа дестинация. Затова ще се боря през последния си мандат от година и половина, защото повече не искам да участвам в избори за кмет…

Разговаря Николета КАРАСТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!